Jdi na obsah Jdi na menu
 


Relaxace v Alpách - Dachstein

Zájezd pořádaný v termínu 19. 7. - 24. 7. 2010

 

 19. 7. 2010 Pondělí

Z Prahy - Dejvice odjíždíme ráno v 5:30. Jedeme přes Příbram a Písek, kde přistupují další účastníci zájezdu. Z Písku jedeme již přes České Budějovice, Kaplici, kde je odpočinková přestávka,  na hraniční přechod Dolní Dvořiště do Rakouska.

Po poledni jsme již u jezera Vorderer Gosausee. Od jezera vede lanovka na  Gablonzer Hϋtte, ale počasí bohužel nám moc nepřeje na výhledy, a tak raději volíme jen turistiku kolem jezera Vorderer Gosausee a jezera Hinterer Gosausee.

Kolem 17 hodiny nasedáme opět do autobusu a jedeme směr Ramsau am Dachstein, kde se nachází naše ubytování. Na ubytování (hotel Alpenkrone) přijíždíme kolem 18 hodiny.

20. 7. 2010 Úterý

Snídani máme v 7:45 a v 8:30 vyrážíme směr Dachstein. K ledovci se dostáváme lanovkou. Pro zajímavost dolní stanice lanovky je ve výšce   1692 m. n. m. a horní stanice lanovky je ve výšce 2687 m. n. m. . U horní stanice lanovky se nachází visutá vyhlídková plošina se skleněnou podlahou "Skywalk". Výhled je zde moc pěkný. Kolem poledne jedeme lanovkou pod Dachstein a dáváme si nějaké jídlo. Po jídle vyrážíme na túru k chatě Dachsteinsϋdwandhϋtte, kde se občerstvujeme a odpočíváme. Po odpočinku a pořízení dalších fotografií na karty našich fotoaparátů se vydáváme pěšky do Ramsau k našemu hotelu. Do hotelu přicházíme před 18 hodinou akorát na večeři.

21. 7. 2010 Středa

Probouzíme se do slunečného rána a doufáme, že sluníčko vydrží. Snídani a i odjezd od hotelu na výlet máme stejně jako předešlý den. Dnes jedeme do Schladmingu, odkud jedeme lanovkou na Planai, kde podnikáme dle svých sil túru. Je zde několik možností. Zdatnější mohou zdolat Krahberg-zinken a méně zdatní nebo Ti co chtějí jen relaxovat na horách, mohou vyrazit jen na túry kolem Planai. My volíme lehčí variantu a děláme si jen procházku na vrcholu Planai. Na jedné chatě si dáváme kafíčko. Po poledni jedeme lanovkou zpět do Schladmingu a vyrážíme na prohlídku města. Titul města Schladmingu náleží již od roku 1322. V dobác středověku se zde pracovalo převážně v dolech, kde se kutaly vzácné a barevné kovy. Tuto dobu zde připomíná městská brána a zbytky opevnění. Náchází se zde dva kostely evangelický a katolický. Kolem 16 hodiny opouštíme toto horské městečko a jedeme zpět na ubytování. Večeři máme stejně jako předešlý den tzn. 17:45.

22. 7. 2010 Čtvrtek

Probouzíme se opět do slunečného dne. Snídaně a i odjezd na dnešní výlet je stejně jako předchozí dny. Dnes máme na programu soutěsku Sliberkarklamm a odpoledne máme na programu koupání v Ramsau. Doufáme, že počasí nám na koupání bude přát.

K soutěsce přijíždíme kolem deváté hodiny. Vydáváme se cestou kolem vodopádů, která  vede po dřevěných schodech a lávkách a od horního konce soutěsky pokračujeme k chatě Silberkarhϋtte, kde máme též možnost občerstvení a odpočinku. Ze soutěsky se dostáváme stejnou cestou. Od soutěsky odjíždíme kolem poledne a jedeme k přírodnímu koupališti v Ramsau am Dachstein, kde trávíme odpoledne. Počasí je pěkné, a tak se rádi jdeme smočit do vody. Do hotelu jdeme od koupaliště pěsky, což není nějak daleko. Večeři máme stejně, jako předešlé dny.

23. 7. 2010 Pátek

Snídaně a i odjezd od hotelu na dnešní výlet je stejně jako předchozí dny. Dnes máme na programu výlet k jezeru Almsee. Opět máme několik možností jak si zde užít dne. Lehčí varianta je obejít si jezero a sejít do města Filzmoos a následně si ho prohlédnout. My využíváme té náročnější túry a vydáváme se k Hofpϋrglhϋtte. Cesta k chatě je poměrně náročná. Nikam nespěcháme, jdeme každý dle svých sil, cestou fotíme a odpočíváme a našeho cíle dosahujeme. Bohužel počasí k výhledům není zrovna ideální, ale neprší a jsme tedy spokojeni. Na chatě je též možnost občerstvení. Já si zde dávám jednu z rakouských polévek, na které si pochutnávám. Po občerstvení a odpočinku na chatě se vydáváme pěšky do města Filzmoos. To převýšení, které jsme vyšli nahoru, musíme zase sejít dolů. Přemýšlím, co bylo horší, zda jít nahoru nebo zda je horší jít dolů. Mám hole na nordic walking, které si dnešní den asi nejvíce pochvaluji. Tak jako cestu nahoru jsme zvládli v pořádku, tak i cestu dolů do města Filzmoos. Po prohlédnutí města opět nasedáme do autobusu a jedeme směr k našemu ubytování. Večeře je opět v 17:45. Když večeříme, přichází velký déšť a říkáme si, štěstí, že jsme již na ubytování.

24. 7. 2010 Sobota

Probouzíme se do posledního dne našeho zájezdu. Počasí venku je zamračené a říkáme si, copak nám asi na dnešek nadělí. Snídani máme v 7:30 a v 8:15 jedeme do střediska Tauplitz. Na dnešní den nám bohužel není naděleno pěkné počasí. Honí se stále dešťové mraky. Když přijíždíme do města Tauplitz, stále prší a říkáme si, že jet lanovkou někam na vrchol nemá cenu. Máme tedy změnu programu a jedeme se podívat do města Hallstatt. I ve městě Hallstatt nás vítá deštivé počasí a 15 0C. Ve městě se, ale přeci jen dá chodit i v dešti lépe než po horách.

Hallstatt je město, které se nachází v Solné komoře. Leží bezprostředně u Halštatského jezera a společně s pohořím Dachstein a Solnou komorou patří ke Světovému dědictví UNESCO. Centrum města si v klidu procházíme. Též se zde nachází dva kostely.  U farního kostela Nanebevzetí Panny Marie se nachází i kostnice, která ukrývá několik set lebek zesnulých. Asi po 20 až 30 letech dochází k exhumaci kostí, nabílení a vyzdobení. Na čele je společně s datem narození a úmrtí napsáno většinou jméno člověka, doplněno namalovaným věncem z dubového listí, břečťanu nebo květin. V centru města můžete navštívit i muzeum. Na náměstí můžete obdivovat Sloup Nejsvětější Trojice.

Z města odjíždíme ve 12:30. Když vidíme počasí, které venku panuje, pochvalujeme si jak nám vyšlo v minulých dnech dobré počasí.

V 15:00 přejíždíme hraniční přechod Dolní Dvořiště. V Kaplici máme opět odpočinkovou pauzu. Z Kaplice pak směřujeme již do Prahy. V Písku nás opouštějí první účastníci zájezdu, v Příbrami nás opouštějí další. Do Prahy na Dejvickou přijíždíme kolem 19 hodiny, kde se loučíme a vydáváme se k domovům obohaceni nejen o fotografie ve svých fotoaparátech, ale i o hezké zážitky.

Průvodcem zájezdu byl Jaroslav Nešpor, kterému bych chtěla závěrem poděkovat. Poděkování si též zaslouží i řidič Jirka Flieger, který nás bezpěčně dovezl nejen na naší dovolenou a výlety, které jsme měli naplánované, ale i zpět domů. Děkuji též i cestovní kanceláři, která zájezd připravila.

 

Náhledy fotografií ze složky Relaxace v Alpách - Dachstein