Jdi na obsah Jdi na menu
 


Změna! Na Kanárské ostrovy již jen s antigenním testem, PCR test již nebude nutný

9. 12. 2020

letiste-gando-prazdne.jpg

UPOZORŇUJEME, že tento článek již není aktuální, do Španělska i na Kanárské ostrovy je nutné mít negativní PCR test.

UPDATE: podrobnosti z vyhlášky jsou ZDE, originál vyhlášky je ZDE

Předseda Kanárské vlády, Ángel Víctor Torres, dnes podepsal dekret, který zavádí možnost antigenních testů pro turisty. Kanárská vláda rozhodla na jednání již minulý týden o celkovém "uzavření" autonomní oblast a upravila vyhláškou bezpečný přístup do ní. 

Vyhláška znamená, že při cestě (po příletu) na Kanárské ostrovy ze zahraničí již od 10.12.2020 není nutné předložit negativní PCR test, ale stačí rychlotest na antigeny. Ten je výrazně levnější a výsledek je znám za cca 20 minut. Povinnost získání QR kódu zůstává. 

Díky společnosti GHC si může cestující rychlotest vyřídit až na letišti Václava Havla v Praze - INFO. Dalším odběrným místem je VFN v Praze. ZDE je pak seznam všech odběrných míst v ČR na webu Ministerstva zdravotnictví. 

Dekret podepsal předseda vlády Kanárských ostrovů Ángel Víctor Torres dnes ráno. Dekret umožňuje zahraničním návštěvníkům vstoupit na ostrovy s testem na antigeny namísto testu PCR, který od 23. listopadu požadovala centrální španělská vláda.

Vyhláška podepsaná Torresem vstoupí v platnost tento čtvrtek po zveřejnění v Úředním věstníku Kanárských ostrovů, k čemuž by mělo dojít v příštích několika hodinách.

Kanárská vláda jednala několik týdnů s centrální vládou o zrušení PCR testů při vstupu na Kanárské ostrovy, ale bezvýsledně. PCR testy odrazovaly turisty v cestě na Kanáry zejména z důvodu ceny testu (ve Velké Británii až 250 eur na osobu). 

Vyhláška stanoví, že pro přístup na Kanárské ostrovy ze zahraničí jsou jako diagnostické testy pro aktivní infekci SARS-COV-2 přijímány testy PCR (RT-PCR) a současně i rychlotesty detekce antigenu. Vyhláška, která zavádí obvodové uzavření celé autonomní oblasti neznemožňuje přístup cestujících do této oblasti, ale pouze reguluje bezpečný vstup pomocí testů, které jsou přístupné a cenově dostupné. 

O dalším vývoji budeme informovat po zveřejnění vyhlášky ve věstníku BOC. 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Změna hotelu

(Martina , 5. 3. 2021 7:06)

Nevíte pls někdo jak je to s testy když chci měnit na kanarech hotely. Prijedu na česky test a třeba po týdnu se chci přestěhovat do jiného hotelu . Ubytuji mě v tom druhem hotelu bez testu ?

Chci jet obytňákem

(Jiří Chalupa, 15. 12. 2020 18:33)

Dobrý den, chtěl bych jet obytným autem, tzn. 2900km po silnici z Čech do Cádizu a pak skoro 2 dny trajektem. To se při nejlepší vůli za 72 hodin stihnout na ostrovy nedá. Nebo stačí těch 72 hodin pro vstup do Španělska a potom už je to OK? Nemám v tom jasno.
Díky za odpověď.

Antigenni test i dětem?

(Petra, 10. 12. 2020 20:27)

Prosím poradíte mi jak je to s dětmi. U PCR testû byla vyjímka u dětí do 6 let tušim. My dnes byli na testech rodiče a
osmiletý syn, dvouletou dceru jsme netestovali a teď mám obavu aby to bylo ok. Děkuji

Re: Antigenni test i dětem?

(KarelGrancanariaforum, 12. 12. 2020 2:05)

Kanárská vyhláška děti neřeší, tedy podle mého test ano

děláte si z lidí legraci

(Jana, 9. 12. 2020 16:24)

To vyšetření na letišti je tedy opravdu síla. To si děláte legraci. Vyšetření na antigen za 7500,-kč? A nepřipadá Vám ta cena jako nehorázná lumpárna? To si ten PCR test může každý nechat udělat 3x

Re: děláte si z lidí legraci

(Eva, 9. 12. 2020 18:33)

To je ale cena za pcr test extra. Cenu za antigenní testy tam nevidím

Re: Re: děláte si z lidí legraci

(Karel Grancanariaforum, 10. 12. 2020 13:31)

děkuji za podporu a přeji hezký den

Re: děláte si z lidí legraci

(Eva, 9. 12. 2020 18:35)

Antigenní test mají za 750 Kč

Re: děláte si z lidí legraci

(Karel Grancanariaforum, 10. 12. 2020 13:30)

nevím, proč bych si dělal legraci. Já ty testy neprovádím, pouze informuji o možnostech. Vím ale, že antigeny dělala tato společnost v listopadu pro klienty CK Canaria travel a kancelář to platila. Takže jsem věděl, že je dělají ale za kolik to promiňte, to není moje zpravodajská povinnost zjišťovat. Můžete si testy udělat jinde. A děkuji, že příště budete trochu krotit své pudy.

antigenní test

(Milena, 9. 12. 2020 21:02)

Jak starý ten antigenní test musí být, také platí 48 hod max jako u PCR?

Re: antigenní test

(Karel Grancanariaforum, 10. 12. 2020 13:31)

viz https://www.grancanariaforum.cz/clanky/aktuality-ze-zivota-gran-canaria/antigenni-testy-pro-cesty-na-kanary-od-10.-prosince-2020---upresneni.html tedy 72 hodin

 

 

 
TOPlist