Jdi na obsah Jdi na menu
 


Úterý 14. července 2020

 

A přitom to začalo tak pěkně ... po nekonečném estado de alarma (výjimečném stavu) přišlo 21. června jeho ukončení a následoval krásný pokles aktivních případů, na celých kanárech až na nějakých 30 a na Gran Canaria dokonce pod desítku, samozřejmě počítáno bez ilegálních migrantů, kterých je už nemocných více než domácích a s napětím se všeobecně očekává, že brzy bude více i těch zdravých, ale zatím se to nedaří. Prý snad nemají v Africe dost dřevěných bárek, nebo co, tak uvidíme, snad se zásobování rychle zlepší. Pak přišel boj kanárské vlády chtít po každém, kdo na kanáry přijede, potvrzení (test PCR), že je covid free, tedy že tu breberku právě teď v sobě nemá. Narazilo to však na silný odpor centrální španělské vlády, která argumentovala společným postupem sladěným s EU, neb přeci jen, i kanáry jsou součástí Schengenu. Někteří v Madridu dokonce říkali, že na takové množství testů není nejen EU ochota, ale hlavně ES kapacita. A tak se testy nekonají a každý kdo k nám směřuje, je podroben jen zkoušce inteligence a IT gramotnosti při získávání QR kódu. Nu což, jde to i bez testu, turisté už jezdí a ekonomika se pomalu obnovuje a to je podstatné. Co na tom, že si v Madridu nevidí do pusy, když říkají, že testy podléhají schválení EU. Řecko je také v Schengenu a PCR testy vesele aplikuje, ale oni se v Řecku celkově teď od té Evropy odlišují, už nechtějí ani imigranty nebo neziskovky, co je vozí, dokonce postavili na hranicích plot a dovolují si ho bránit. No a teď ty testy, považte tu drzost. 

Ale pojďme dál, naše covidové drama pokračuje přesně v intencích českého národního multigénia Járy Cimrmana. Stejně jako on svou předehru k operetě Proso složil metodou frustrační kompozice, tedy střídáním fáze očekávání s fází zklamání, i ve Španělsku jakýkoliv záblesk naděje vmžiku pohřbívají zoufalou či nesmyslnou akcí. Myslím, že to z Čech, Moravy i Slezska znáte. Ano, jsou to nová ohniska. Minule jsem psal o nové hře, Najdi si své ohnisko. Pokud jste to zkusili tak víte, že je to opravdu zábava. Nyní je však čas postoupit do dalšího levelu. Protože … testuje se jako o život, pozitivních přibývá, jen těch nemocných je nějak poskrovnu, ale ti zřejmě nejsou důležití, důležité je testovat a zjišťovat. Co na tom, že vážně nemocní jsou jen výrazně staří lidé, kteří z logiky věci už nějakou vážnou chorobou trpí a většina zdravé či zdravější populace si nemoci ani nevšimne. Epidemiologové na to říkají, že virus se mění, že je více lidí bez příznaků a že někteří jsou dokonce pozitivní, i když je v nich ten virus už mrtvý (jak jsme psali minulý pátek). Ale tomu nikdo nemůže věřit, to mají asi z toho letního horka. A stejné je to samozřejmě i ve Španělsku, jen v bleděmodrém, jak s oblibou říkala moje babička, jen násobené pětkrát větším množstvím obyvatel. Sotva se život začal vracet do starých kolejí, začala honba za novými ložisky. Sice hlavně virtuální, ale přece. A zprávy jsou již venku (o to primárně šlo) a tak jako na jaře si již žijí svým vlastním životem. Začalo to ve městě Lleida, na západě Katalánska, pak se přidávala další ohniska a jak by řekl Krátkozraký z památné hry Járy Cimrmana, výsledek se brzy dostavil. Epidemiologové a politici ze strachu před pandemií opět realizují své zásahy, opatření, nařízení. Je to pandemie, volají. Inu vše je relativní, i pojem pandemie. V té covidové zatím evidují po celém světě 10 milionů nemocných na 7,5 miliardy lidí, což určitě není potěšitelné číslo, stejně jako počty úmrtí. Ale kdo nyní, anebo před rokem, mluvil o tom, že v roce 2019 onemocněla chřipkou na celém světě miliarda lidí? Kdo? Inu nikdo.

Ale vláček opatření se již rozjíždí a jednotlivé vlády autonomních oblastí se snaží za každou cenu naskočit. Začalo tím Katalánsko, pak Baleáry, rychle se minulý týden přidala Andalusie. Je to nakažlivé, k povinnosti nosit „masku“ či roušku se přidalo již 12 regionů, i když jen některé na celém území. Takže rekapitulace: Katalánsko, Baleárské ostrovy, Extremadura, Galicie, La Rioja, Murcia, Andalusie a Baskicko (město Ordizia). Dnes se přidá Aragonie a během týdne Asturie, Kantábrie a Navarra. Všimli jste si? Kanáry v přehledu publikovaném například v deníku El Mundo zatím nejsou, tedy skutečně zatím. Ale je to předčasná radost, to jen v Madridu si ještě nevšimli pondělního vyjádření kanárské vlády, že povinnost nosit „masku“ zpřísní tento čtvrtek, zřejmě tak, že se bude nosit všude.   

Ne každý totiž nosí masku zodpovědně - mnozí ji nosí na krku nebo pod nosem - a nenasadí si ji, ani když je nad slunce jasné, že nedodrží ze zákona povinný 1,5 metrový odstup od jiných. Sice hrozí pokuty, od 100 do 600 eur, ale znáte to, kde není soudce není ani žalobce. Je to prostě jen a pouze o vůli občana, a s tou mnohdy ani policejní pokyny nehnou. Svou vinu na tom nese i vláda, která názor na nošení masek střídala častěji než ponožky. V březnu, kdy v Čechách všichni prohledávali půdy a hledali šicí stroje na šití látkových roušek, španělské zdravotní úřady do omrzení opakovaly mantru WHO, že zdravá populace by je neměla používat. Až když se začalo s rozvolňováním a čísla nemocných neklesala, rozhodla vláda 21. května o povinném nošení masek (nařízení SND / 422/2020) a dokonce uvedla, že: „Rozsáhlé používání masek širokou populací vede ke snížení přenosu SARS-CoV2 a je odůvodněno nejen vysokou přenositelností viru, ale také schopností masek blokovat emise infikovaných kapének, což je velmi důležité, pokud není možné dodržet bezpečnou vzdálenost".

A co nás na kanárech zřejmě čeká? Podívejme se kolem sebe, třeba na Baleárské ostrovy. Tam platí povinné používání roušek ve všech veřejných uzavřených i otevřených prostorech, tedy všude tam, kde má veřejnost přístup, s výjimkou pláží a bazénů, sportovní činnosti, jídla, pití v restauraci nebo na zahrádce, pod hrozbou pokuty 100 EUR a to bez ohledu na to, zda lze dodržet předepsanou vzdálenost hygienické bezpečnosti 1,5 metru. Za zmínku jistě stojí horní hranice pokut, až 600 000 EUR, to aby se zabránilo nelegálním párty. Možná bude naše vláda odvážnější a stejně jako Andalusie zavede nošení masek i na pláži a u bazénů. Pokud k tomu přistoupí, půjde o světové prvenství a nejlevnější reklamu, protože potom pouze a jenom u kiosku 5 na Playa del Inglés bude možné na nudistické pláži vidět naháče s rouškami. 

A tak se máme na co těšit. Meteorologové varují před vysokými teplotami, které přicházejí jako každé léto již po desítky ba stovky let a nás čekají masky. Ale dobře nám tak, můžeme si za to sami. I když, nepřišel k nám ten virus náhodou z Karviné?

Hezký den. 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist