Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na 26 tisíc palem v Las Palmas útočí škůdci a nemoci

18. 10. 2013

 

palmy-osetrovani.jpeg

Radnice v Las Palmas de Gran Canaria ošetřuje prostřednictvím 16 servisních středisek 26.100 palem, které rostou v hlavním městě a pravidelnými kontrolami se snaží starat o jejich dobrý stav, zdraví a dozvídat se včas o možných poškozeních. Přes tuto snahu se nedaří o všechny palmy kvalitně starat a velmi často dochází, zejména z důvodů zanedbání údržby, k jejich usychání a umírání (informovali jsme například ZDE). 

Nejčastěji jsou kontrolovány palmy v oblastech s největším výskytem návštěvníků, jako jsou parky Don Benito, Santa Catalina a San Telmo nebo náměstí Santa Ana. V těchto lokalitách nejsou jenom palmy, ale i velké množství dalších stromů.

Ve zbylých částech města se kontroly neprovádějí tak často, ale jsou zpracovány plány na kvartální, pololetní či roční kontroly. Důraz se klade především na vizuální kontrolu s cílem detekovat nejen výpadky zavlažování, ale i zásahy různých škůdců a nemocí.  

Momentálně se týmy, ošetřující palmy v hlavním městě, obávají nejvíce houby zvané Thielaviopsis Padoxa, která působí uvnitř kmene, nikterak se navenek neprojevuje dokud nedojde ke zhroucení kmene v důsledku hniloby. 

Dalším nepřítelem palem je brouk zvaný Picudín (Diolocandra Frumenti), který způsobil například uhynutí většiny palem podél dálnice GC-1, Mosca Blanca (Lecanoideus Floccissimus), molice, která žije na spodní straně listů, Cochinilla (Dysmicoccus Leonardo), nebo-li červec nopálový, hmyz který se živí šťávou rostlin a Taladro (Opogona Sacchari), můra, jejíž larvy prohryžou kmen palem stovkami tunelů nebo žijí pod kůrou a neumožňují stromu výživu. 

Posledními nepřáteli palem jsou houby, které způsobují uschnutí stromů. Vyjma Thielaviopsis Padoxa, je to Fusarium Oxysporum, která prostupuje do kmenů palem ze země a další se jmenuje Polvo Rosa (Gliocadium Vermoesenii). 

 

En cuanto a las enfermedades, además de la Thielaviopsis Padoxa, los técnicos de Parques y Jardines luchan contra otro hongo denominado Fusarium Oxysporum, que ataca desde el suelo a la palmera y provoca que se seque, y el Polvo Rosa (Gliocadium Vermoesenii), otro tipo de hongo que la amarillea y seca. 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist