Jdi na obsah Jdi na menu
 


Úterý 5. ledna 2021

20201231_132259.jpg

Svět se definitivně zbláznil. Na ostrově Tenerife dnes, v předvečer Tříkrálového dne, symbolicky naočkovali Kašpara, Melichara a Baltazara proti Covid-19. Tato zvrácenost se odehrála ve zdravotním středisku Doctor Guigou. 

Počasí: Kanárské ostrovy zasáhla studená fronta, nejvíce západní ostrovy. I na Gran Canaria prší, nejvíce srážek má přijít ve středu a čtvrtek. Meteorologové vyhlásili varování před silným větrem a deštěm již od pondělí. Bohužel je to stejně málo, přehrady v horách jsou zcela prázdné, chybí desítky spíše stovky milionů kubíků vody a tak se vrásky kanárským zemědělcům prohlubují nejen kvůli Brexitu. Další léto bez vody nepřežijí. Myslíte, že má někdo pro ně nějaký plán "B"? Správně, nemá. Že by někdo dělal něco proto, aby se dešťové srážky nevalily ulicemi Las Palmas, Vecindario, Telde a dalších měst či oblastí do kanalizace nebo rovnou do barrancos a pak do moře? Ale proč by se někdo snažil, tak se buď něco málo vody "ekologicky" odsolí anebo ať zemědělci třeba zkrachují. Evropa všechny následky prostřednictvím dalšího záchranného balí(č)ku jistě ráda zaplatí. Co to udělá s ostrovem raději nepřemýšlím.  

Ještě stále španělský socialistický ministr zdravotnictví Salvador Illa (minulý týden ohlásil, že rezignuje a jde dělat kariéru do katalánské regionální politiky) byl novináři v sobotu nachytán v metru bez roušky - FOTO. Jasné porušení zákona, protože v Katalánsku (jako v celém Španělsku) je rouška povinná ve všech veřejných prostorách i na ulici. Illa měl hned vysvětlení, hodné socialistického ministra: prý si roušku sundal jen na moment focení, aby bylo na fotce poznat, že to je on. Nevědomky tím tak poskytl návod všem obyvatelům Španělska, jak nenosit roušku: stačí si koupit selfie tyč a neustále se během chůze či pohybu kdekoli venku fotit anebo filmovat. Protože představa, že by se občan posléze na své fotce nepoznal, je přeci podle pana ministra nepřípustná. 

Děti z Tanvaldu vytvořili animované video o koronaviru. Vymývání mozků prostřednictvím mainstreamových médií se daří, politici můžou mít radost. Roste jim pěkně ovlivnitelná generace budoucích ovcí - voličů. Co z ní ještě udělá několik let distanční výuky, raději nekomentuji. Chci být slušný.

Něco k projevu Andreje Babiše na Nový rok: bezvýrazné poděkování všem, přiznání chyb a budoucnost viděná jen ve vakcinaci. Inu, každý vidí budoucnost jinde. Třeba Jára Cimrman budoucnost viděl v "aluminiu". 

ČT24: "v důsledku logistického výpadku byla odložena dodávka vakcíny do republiky a očkování populace je tak vážně ohroženo." Španělská média ke stejné věci u BioNTechu: "V důsledku logistického výpadku ve výrobním závodě v Belgii došlo ke zpoždění v dodávkách vakcíny o jeden den." Vidíte ten rozdíl?

Při pokusu dostat se do Španělska přes různé námořní migrační trasy v roce 2020 přišlo o život celkem 2 170 přistěhovalců, z toho 85% (1 851) pak na Kanárské cestě, kde bylo podle údajů zaznamenáno 45 potopených lodí. Údaje shromážděné kolektivem neziskové organizace Caminando Fronteras jsou asi poměrně přesné a to díky propracovanému systému spolupráce, kdy pašeráci lidí hlásí vyplutí bárek na hotline linku této neziskovky včetně místa odkud vyplula a kam směřuje. Co dodat, pokud budou na světě lidé, kteří uvěří pohádkám, že někde létají pečení holubi do pusy, a pokud budou hloupí voliči volit politiky, kteří budou holuby na dluh péct, pak budou mít pašerácké gangy bájné zisky a vše bude pokračovat. Bohužel i s korupcí, která tento systém umožňuje a těmi mrtvými, kteří jdou zcela, a to zdůrazňuji, zcela na svědomí pašeráckých gangů a politiků, kteří tento stav umožňují. Odmítám, aby ze smrti těch chudáků někdo vinil obyčejné Evropany.

Španělská vláda, resp. ministerstvo, se ve výkazech o úmrtích způsobených covidem liší od španělského statistického úřadu o 30 tisíc osob s tím, že vláda hlásí nižší počty. Premiéra Sáncheze to ale nechává ledově klidným. Vždyť Španělů je skoro 50 milionů. 

Lidé si dávají vždy do Nového roku předsevzetí. Psychologové při tom většinou upozorňují, že je nutné být v předsevzetích střízlivý, aby člověk vydržel ve svém úsilí. Pedro Sánchez, předseda španělské vlády, však zřejmě rad psychologů nedbá a tak si naplánoval na 2021 hned reformu monarchie, úpravu koaliční smlouvy z komunisty z Unidas Podemos, vítězství socialistů v regionálních volbách v Katalánsku, revizi trestního zákoníku aby mohli být omilostněni „vzbouřenci“ z Katalánska včetně Puigdemonta a v neposlední řadě i reformu penzí. Pokud vezmeme v úvahu, že jeho koaliční vláda je menšinová a španělský parlament spíše připomíná sud s prachem, tak si myslím, že Pedro opět raději zaleze do svého paláce v Moncloa a bude vše jen zpovzdálí sledovat, hlídat, kam jdou evropské miliardy a možná se do toho jednou vloží. Zatím však nechá jednat a dělat špinavou práci chávezistu Pabla Iglesiase, tak jako dosud. 

Z lahvičky, kde je tekutina na přesně odměřených pět dávek vakcíny, se vyčaruje dávek šest? A já bloud si myslel, že dávka vakcíny v dóze a pak ve stříkačce musí být na miligramy přesná, aby neublížila a že výrobce sám sebe neokrádá. U nás ve Španělsku se o šesti dávkách z lahvičky pro pět dávek zatím nemluví. Ale to přijde. 

Evropská komise schválila další dvě miliardy eur pro nasypání do černé díry zvané Alitalia. Ani si netroufám odhadnout, kolik miliard z kapes evropských daňových poplatníků už tam zasvištělo, stejně jako do celé Itálie a Španělska. Škoda jen, že se nenajde pár pitomých euro pro podnikatele v pohostinství, drobné živnostníky nebo nedej bože pro sirotky či pro bezdomovce. Všude napříč Evropou.  

Vzpomínám, jak jsem jako malé dítě dostával ve školce a pak i ve škole každý den cucat jedno „céčko“, jednou za týden na lžičku odporný rybí tuk z hnědé ampulky a ve školce jsme ještě navíc chodili na „horské sluníčko“, ve škole pak do bazénu a parní sauny. A tělocvik byl pokud možno venku, se školou se chodilo na procházky, ale taky zametat listí a v sobotu na výpravy do přírody. Každý den taky letěla taška do kouta a šlo se ven. Kdo ví, proč se to všechno dělo. Vždyť přeci každý blbec i tehdy musel vědět odvěkou pravdu, že imunita je na prd a důležité jsou RRR, tedy roušky, rozestupy, ruce. Vzpomínáte? Jako blbečky nás na čété na jaře 2019 Daniel Stach "školil", jak si máme mít ruce a tím zvítězíme nad zlým virem. Nevím jak Daniel, ale já si myl ruce ruce od jeslí a nepotřebuji poučovat. 

Bez komentáře: Francouzský profesor, virolog a infektolog Eric Caumes, varuje před vakcínou od společností Pfizer-BioNTech. Ano, právě před tou, kterou česká i španělská vláda objednává díky Evropské komisi ve velkém. Profesor Eric Caumes je virolog a infektolog v prestižní pařížské nemocnici Pitié-Salpetriere a patří ke světové odborné špičce. Američané a Němci neposkytli, podle profesora, dostatek relevantních podkladů o účinnosti a složení své vakcíny. Při čtení 53stránkové zprávy předložené společnostmi Pfizer-BioNTech uvedl, že ho zarazil nedostatek informací o předchozích testech a rovněž příliš vysoký případ nežádoucích reakcí u dobrovolníků na očkování touto vakcínou. Nešlo jen o lokální zarudnutí, či krátkodobé horečky a bolest, které by se ještě daly očekávat a snést, ale zejména o stupňování nežádoucích příznaků a reakcí po druhé dávce očkování - včetně úmrtí. Takže vzhůru na rezervační web úžasné pfizerky. 

PES se v Čechách změní, více se bude zohledňovat počet skutečně nemocných a hospitalizovaných. Škoda, že se na to nepřišlo před skoro rokem a rozjela se tato šílenost, likvidující nejen hospodářství, ale i živnosti a osudy tisíců lidí. Vždyť stačilo se držet starých dobrých a osvědčených instrukcí pro chřipkové epidemie. Ale to by se státy nezadlužily u těch správných bankéřů, pharma firmy by neprodaly miliardy vakcín, občané by nedostali očkovací pasy a tak dále. Ani se mi to nechce opakovat.

Kanárská poslankyně Ana Oramas, poslankyně Coalición Canaria ve španělském parlamentu, se ostře "pustila" do předsedy španělské socialisticko-komunistické vlády, Pedra Sáncheze. Vyčetla mu nečinnost při katastrofální migrační krizi, které čelí Kanárské ostrovy. Ve zjevné narážce na spolupráci španělské vlády s baskickými a katalánskými separatisty řekla: "Nemáme pro migranty slíbenou ubytovací kapacitu, nemáme práci, nemáme jídlo, jsme Španělsko, jsme Evropa, nebo je to tak, že Kanárské ostrovy musí mít stranu pro nezávislost a znovu oživit Mpaiac, aby jí tato vláda věnovala pozornost?" Nápisy Mpaiac se tady na různých místech objevují, vždy asi nějakou náhodou na zdi, kde jsou ubytování nepravidelně příchozí, kteří tady dočasně pár let zůstanou. Co to znamená si každý domyslí sám. A bude hůř. Hlavní motor ekonomiky, turistika, se zadřel a oprava je v nedohlednu. Bez separatistické strany se zřejmě Kanáry neobejdou. 

Toto stanovisko českého ministerstva zdravotnictví, prezentované na webu mz.cz a týkající se dobrovolnosti očkování na Covid, doporučuji dobře uložit včetně odkazu na něj. "Jedna z dezinformací se zaměřuje na spekulace o povinném očkování a očkovacím pasu. Plánované očkování proti covid-19 je vydávané za povinné pro všechny občany ČR pod hrozbou tvrdých trestů, přestože Ministerstvo zdravotnictví ČR plánuje pouze dobrovolné očkování, které bude navíc pro všechny občany zdarma. V jiné variantě tohoto narativu jsou šířeny dezinformace o takzvaném vakcinačním pasu, podle kterých budou těm, kteří se očkovat nenechají, odebírány základní lidská práva a svobody." Je tedy zajímavé, proč se ve Španělsku začíná mluvit o nějakých seznamech, ve kterých se budou evidovat lidé, kteří nebyli očkováni. Ty seznamy sice údajně nic neznamenají, ale všechny evropské země je budou sdílet. Proč by někdo sdílel seznamy neočkovaných, které nebude nikdo vytvářet a které jsou k ničemu, to skutečně nechápu. Ale to se v rámci salámové metody dozvíte určitě později. No prostě musíte vydržať! Slyšíte babi? Vydržať! I když, jsme přeci národ Švejků a tak se řešení zcela jistě najde. Co myslíte, kolik bude stát domluva s obvoďákem, že natáhne vakcínu, stříkne ji do umyvadla a vystaví očkovací průkaz? 

Tři příslušníci Guardia Civil byli zraněni při zásahu v hotelovém komplexu v Puerto Rico, kde dva zde ubytovaní ilegální imigranti napadali ostatní, demolovali vybavení a po zásahu policistů napadli i je a zranili. Oba migranti byli zatčeni. A to je jen jeden případ, o kterém omylem někdo napsal. 

A na závěr trochu remniscence. Vrátím se ještě k Novoročnímu projevu pana premiéra. Někdy v sedmdesátkách mě starší protisocialistický živel zvaný kamarád zavlekl na trochu utajený koncert Jaroslava Hutky. Byl to jeden ze zlomových okamžiků mého života. Úžasná atmosféra, krásné texty, které mi postupně začaly otevírat mé pubertální oči. Zejména písnička Proč, proč, proč. Písnička je na konci blogu a doporučuji si ji poslechnout úplně celou Je sice dlouhá, ale je o životě, i o tom aktuálním a tak se to vyplatí. Celá písnička je „rozhovor“ syna s otcem a dětské otázky jsou někdy hodně "dotěrné". A odpovědi byly na socialistické poměry zase hodně odvážné. Na jednu její část jsem si právě vzpomněl při pohledu na pana premiéra a jeho černou roušku s Českým lvem. Text z písničky totiž zní: „Tati proč ten lev tak strašně řve, no táto řekni proč? Uviděl se na koruně, proto proto brou noc“. Tolik k Českému lvu na roušce kohokoliv, včetně pana premiéra. Na hygienické, opakovaně použitelné a pratelné "covidové" roušce Český lev, podle mého, prostě nemá co dělat. To už může být na toaleťáku.

Tak brou noc. Karel

 

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Očkování - a to každé - je rizikové

(Tomáš Večeřa, 9. 1. 2021 19:38)

Otázka proto není, jestli někdo při očkování zemřel, ale jestli zemřelo podstatně méně lidí, než kdyby očkování nebylo. Ano, každý má mít svobodnou volbu. Ale všichni, nejen někdo. A moje svobodná volba je, že nechci, aby se moje děti a vnuci mohly potkat s lidmi, kteří nejsou očkovaní proti černému kašli, obrně, neštovicím a jiným smrtelným chorobám - třeba koronavirovým. Jinak řečeno lidé bez očkování prostě musí odejít, je-li jich menšina. Samozřejmě je zde otázka, zda je koronavirus smrtelná choroba. Tu má smysl zkoumat. Ale ze světových statistik spíše vyplývá, že smrtelná je. Ale připouštím, že to nemusí být pravda. Pak je povinné očkování samozřejmě nesmysl. Ale pokud smrtelná je, platí počáteční úvaha.

 

 

 
TOPlist