Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vláda dnes rozhodne o budoucnosti obřího vodního parku na Playa del Inglés

12. 5. 2015

mapa-el-veril-vodni-park.jpg

Vláda ostrova Gran Canaria (Cabildo) dnes bude rozhodovat na mimořádnm zasedání o pozastavení generelu územního plánu pro oblast Maspalomas. Pozastavení a následné změny se mají týkat výhradně  oblasti El Veril (mapa).

Na místě, kde by měl podle přání vlády vyrůst "turistický tahák", tedy obří zábavní vodní park ve stylu tenerifského Loro Parku či Siam Parku, měla podle původního územního plánu stát stanice železnice, vedoucí z Las Palmas do Maspalomas. Po té, co investor zábavního parku, rodina Kiessling, dostala povolení k zatrubnění údolí, kde má vodní park stát, rozhodla se vláda nastalou situaci řešit pozastavením platnosti územního plánu. 

Částečné pozastavení územního plánu je omezeno jen na úsek mezi 49 a 56 km trasy železniční trati a navrhuje přemístění stanice plánované v El Veril. Tato stanice leží právě v údolí (viz titulní foto), kde má park do dvou let stát.

Ostrovní vláda má rozhodnout i o tom, že požádá státní společnost INECO, specialistu na železniční tratě, aby plánovanou trať upravila právě s ohledem na výstavbu vodního parku. Náklady budou hrazeny z pokladny ostrovní rady.

Zdá se, že se jedná o rozumné rozhodnutí. Sice zatíží pokladu ostrova několika miliony euro, které stála ta konkrétní část projektu železnice a kolik bude stát jeho předělání, ale železniční spojení mezi Las Palmas a jihem ostrova je jen v říši snů a mimo finanční rozpočtovou realitu. 

Realitou je naopak "nutnost" vytvořit na jihu ostrova "lákadlo" pro rodiny s dětmi a omladit návštěvníky ostrova. I když rozhodnutí Cabilda pár dní před volbami nahrává populistům, má ryze racionální základ a zaslouží plnou podporu. Nikoliv železniční fikce, ale hotely, restaurace a celý turistický byznys, dává práci tisícovkám lidí na Gran Canaria. 

O problematice jsme informovali již ZDE, ZDEZDE nebo ZDE.  

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist