Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na start 133. Velké pardubické se chystá osmnáct koní

7. 10. 2023

Jezdecké obsazení doznalo vinou zranění několika změn. Loňský vítěz Mr Spex má pro letošek nového jezdeckého partnera. Do jeho sedla se vyhoupne irský amatérský jezdec Patrick Mullins a společně ponesou startovní číslo 13.

Foto: Shutterstock | Ilustrační foto

Zajímavé dostihové obsazení mají i někteří další koně. Dvanáctiletého valacha Alpha Malea pojede český žokej Petr Tůma. Na druhého irského valacha Jet Fightera angažoval trenér Peter Maher irského žokeje Seana Francise O´Keeffea. Oba koně se poslední měsíc připravují pod dohledem trenéra Grega Wroblewkého nedaleko hřebčína Albertovce. Los oběma přisoudil první dvě čísla pořadí, do dostihu odskočí s čísly 1 a 2.

Slovenské zástupce, kteří jsou pravidelnými účastníky pardubických dostihů, budou pilotovat zkušení čeští jezdci. Desetiletého Kaiserwalzera svěří trenér Jaroslav Brečka žokeji Jaroslavu Myškovi. Bělouš Royal Gino se do dostihu vydá s žokejem Janem Odložilem.

Jediná klisna na startu Santa Klara italského majitele Josefa Aichnera ponese číslo patnáct a v jejím sedle bude místo zraněného Josefa Bartoše žokej Jan Kratochvíl.

Jezdecké obsazení se nemění v případě vítěze Velké pardubické z roku 2021. Dvanáctiletý Talent bude mít i tentokrát v sedle žokeje Pavla Složila. „Talent napracoval všechno, jak měl. Kromě posledního startu. Kurz kvalifikace si přeskákal bez jezdce s koňmi. V práci je veselý, líbí se mi,“ řekla Talentova trenérka Hana Kabelková. V dostihu ponese dvanáctiletý Talent startovní číslo 14.

Za největší favority dostihu jsou považováni napajedelský odchovanec Sacamiro, kterého by dostihem měl provést žokej Jan Faltejsek. Los jim přisoudil startovní číslo 3. Jejich největším konkurentem by měl být Argano, v jehož sedle bude jeho trenér, žokej Martin Liška. Bude mít jedenáctku.

Těší mě, že máme na startu zahraniční účastníky. Česká účast je tradičně velmi silná. My se nyní zaměřujeme na stav dráhy. Potýkáme se s velkým suchem, ale s tím si poradíme, dráha bude perfektně připravená,“ řekl ředitel Dostihového spolku Jaroslav Muller.

Velká pardubická je nejsledovanějším sportovním přenosem na televizních obrazovkách a jediným, který je přenášen na dvou programech České televize. Přímý přenos začíná na programu ČT sport v neděli 8. října v 11 hodin, ve 14:05 se připojí i program ČT1. Velká pardubická odstartuje v 16:00 hod.

Zdroj: Dostihový spolek