Jdi na obsah Jdi na menu
 


Německo se dotacemi dostává k totální chudobě

14. 12. 2023

To byl lepší výsledek, než čekal trh. Firmy jsou o něco spokojenější se svým současným podnikáním. Navíc byli manažeři o něco méně pesimističtí ve svém výhledu na nadcházející měsíce. Kondice německého průmyslu je přitom naprosto zásadní i pro českou ekonomiku, a tedy pro naše peněženky.

Že by bylo v Německu vidět světlo na konci tunelu? Tak snadné to nebude. Svou současnou situaci totiž firmy znovu hodnotily jako horší a situace se zakázkami zůstává obtížná. Podnikatelské klima v sektoru služeb je výrazně pozitivnější. Tady byly firmy spokojenější hlavně se svým současným podnikáním. Jejich očekávání se také zlepšila, i když stále jsou cítit obavy. Ve stavebnictví index zaznamenal mírný nárůst.

Každopádně německá vláda už se nemohla dívat na poslední slabé výsledky z domácí ekonomiky. Zrezlá kola německého průmyslu se bude v příštích čtyřech letech snažit rozjet vládní podporou ve výši 50 miliard eur, jak oznámil německý ministr pro hospodářství a ochranu klimatu Robert Habeck. Pomoc zdůvodnil nezbytností investic, pokud má Německo zůstat průmyslovou zemí i po přechodu na bezuhlíkové hospodářství.

To je přesně ono. Německé firmy brzdí zelená politika z dílny německých politiků, a to na několika frontách. Nejde jen o drahé energie. Jedná se také o to, že průmysl musí splnit přísné emisní limity při prakticky všech aktivitách. Podle Roberta Habecka získají velkou část podpory přímo malé a střední firmy. Ano, na ty přísná pravidla dopadají obzvlášť tvrdě.

Takže abychom to shrnuli: německé vlády nejprve roky vymýšlejí „zelená“ opatření, která tamní firmy v konečném důsledku stojí miliardy eur. Ty mají tím pádem méně peněz a chuti inovovat. Logicky jim pak začíná ujíždět vlak v konkurenci s Američany nebo Číňany. No a najednou se vymyslí dotace, aby konkurenceschopnost podpořily. Kde vzít peníze na dotace? Z daní firem, kterým tak zbyde ještě méně peněz, tedy ještě víc ztratí konkurenceschopnost.

Čím víc budeme dotovat zelenost, tím víc budeme ztrácet konkurenceschopnost. Čím víc budeme ztrácet konkurenceschopnost, tím víc budeme dotovat zelenost. Až nakonec všichni svorně zezelenáme závistí, jak nám ekonomicky ujíždí Asie, která si na žádnou neexistující klimatickou nouzi nehraje.

Co si z toho má vzít jednotlivec? Směřování politické ideologie neovlivní, když nepočítáme volby. Ale může ovlivnit své vlastní peníze. Takže pokud bych se rozhodovala, na jaký region vsadit se svými investicemi na následujících 10 nebo 20 let (např. nákupem akciového ETF fondu), Evropě bych se velkým obloukem vyhnula. Jiným kontinentům se bude ekonomicky dařit víc.

Nakonec všichni svorně zezelenáme závistí, jak nám ekonomicky ujíždí Asie, která si na žádnou neexistující klimatickou nouzi nehraje.

Ing. Markéta Šichtařová