jakou zeleninu morce nemuze?
Nevhodná zelenina
Druh zeleniny |
Poznámka |
brambory |
Nevhodné, neboť jsou příliš škrobnaté a jejich zelené části (zelené části hlíz, lodyha, listy a plody) obsahují jedovatý solanin. |
cibule |
Dráždí sliznice a svými antibakteriálními účinky ničí ve střevech jak špatné, tak dobré bakterie, čímž snižuje imunitu morčete. |
česnek |
Dráždí sliznice a svými antibakteriálními účinky ničí ve střevech jak špatné, tak dobré bakterie, čímž snižuje imunitu morčete. |
feferonky |
|
luštěniny |
Čočka může v čerstvém stavu nadýmat. Čerstvé fazole jsou jedovaté. Hrachové lusky bývaji snášeny dobře. |
pórek |
|
rebarbora |
Vysoký obsah kyseliny šťavelové, lehce jedovatá. |
Zdraví škodlivé látky obsažené v rostlinách a zelenině
Kyselina šťavelová (oxalová)
- Kyselina šťavelová je velmi rozšířená, organická kyselina, rozpustná ve vodě. V těle se slučuje s vápníkem v nerozpustný oxalát vápenatý, jenž se může usazovat v močových cestách ve formě kamínků a navíc se tímto způsobem z organismu odčerpává vápník. Vysoká koncentrace kyseliny v krmení může tudíž vést k nemocem ledvin, tvorbě močových kamenů a nedostatku vápníku v těle, který vede k odvápnění kostí.
- Zdravým zvířatům můžeme rostliny s vysokým obsahem kyseliny šťavelové podávat – ovšem jen ve velmi malém množství. Dlouhodobé podávání není vhodné. Zvířatům s poškozenými ledvinami tyto rostliny nepodáváme vůbec.
Solanin
- Solanin je špatně rozpustný, toxický alkaloid některých lilkovitých (Solanaceae). Je obsažen například v zelených částech brambor (i hlíz) a rajčat. Následky vysoké koncentrace solaninu v krmivu jsou například žaludeční potíže, enteritida (zánět střev), průjmy, podráždění či záněty ledvin, likvidace červených krvinek, poruchy krevního oběhu a dýchání nebo poškození centrálního nervového systému.
- Čím nekrmit? Zelenými částmi brambor a jejich klíčky, nezralými rajčaty a zelenými částmi rajčat (listy, stonek), stonkem a listy papriky apod.