Jdi na obsah Jdi na menu

Ubytování a strava Chameleona jemenského

25. 4. 2013

Pro chameleona zařizujeme teárium situované na výšku. Důležitá je správná velikost a větrání.

 

VELIKOST

Dospělý jedinec: Pro dospělého jedince by mělo stačit terárium o rozměrech 50 x 50 x 90 cm (délka x šířka x výška). V horším případě 45 x 45 x 80 cm pro samici (d x š x v). Do menšího terária bych už určitě nešla. Pro samce je vhodný například rozměr 50 - 60 x 50 x 90 - 120 cm (d x š x v). Čím větší bude mít chameleon prostor, tím samozřejmě lépe.

Mláďata: Mláďata mohou mít ve větším teráriu problém ulovit potravu. Aby se těmto problémům předcházelo, jsou zde dvě varianty:

a) zařídíme mláděti zpočátku menší terárium, například o velikosti 45 x 35 x 55 (d x š x v) - zde by neměl být s lovením problém (cvrčky můžeme pustit volně po teráriu) a později až mládě povyroste, koupíme větší terárium o rozměrech, jaké má mít (tuto variantu mohou použít například ti, co mají doma menší terárium navíc; než by se mělo kupovat jedno terárium pro malého chamika a druhé až vyroste, používala bych spíše druhou variantu). Terárium pro mládě by mělo být zařízeno přehledně, bez schovávaček apod.

b) dáme mládě do velkého terária, kde budeme krmit cvčky následovně: někam do větví umístíme nádobu (krmítko), do které budeme vždy dávat cvrčky - musí být dostatečně vysoká, aby z ní cvrčci nevyskočili a zároveň musí být pro chameleona dobře přístupná. Nádobu na cvrčky umístíme spíše k horním větvím. Chameleon se naučí lovit si potravu z nádoby a postupem času, jak bude chameleon růst, se mu můžou začít pouštět cvrčci volně. Záleží zde ovšem na velikosti a kvalitě chameleona. Slabší jedinci mohou mít s touto variantou problém, proto je vždy lepší z počátku použít menší terárium, pokud je to možné.

 

Při volbě velikosti také záleží na tom, kde budeme mít umístěné osvětlení. Já osobně mám UVB i s výhřevem NAD teráriem. Rozhodně doporučuji dávat NAD, pokud dáme žárovku dovnitř terária, zbytečně zabírá mnoho místa a je zde také riziko, že se chameleon popálí, pokud k ní bude mít přístup moc blízko. Pokud někdo bude trvat na tom, že chce mít žárovku uvnitř, velikost terária bude třeba ještě větší.

 

UMÍSTĚNÍ TERÁRIA

Terárium umístíme na vyšší místo. Určitě nedoporučuji dávat terárium na zem. Chameleoni mají rádi rozhled, rádi pozorují vše z výšky, kde mají dokonalý přehled. Je pro ně přirozené být na vyšším místě. Pokud bychom dali terárium na zem, chameleon zde může být ve stresu. Terárium tedy umístíme zhruba do výšky očí.

 

 VĚTRÁNÍ

Často podceňovaná věc a to je chyba. Správná cirkulace vzduchu je důležitá.

Větrání zajístíme otvorem ve stropě a dále otvory buď v bočních stěnách, nebo v přední či zadní stěně. Pokud si vyrábíte terárium sami - například z OSB desek, dají se koupit různé větrací mřížky. Postačí ale koupit drátěné muší pletivo a větrací otvor jím zajistit. Pletivo musí být ale velmi jemné a drátěné. Jemné proto, aby nám neutíkali cvrčci a drátěné proto, protože plastové dokážou rozkousat. Dlouho jsem nemohla takové pletivo sehnat, nakonec se mi to podařilo v Bauhausu.

Já osobně mám větrání následovně: polovina stropu, podélný pruh přes celou přední stranu terária pod dvířky o velikosti 4 cm. Vždy doporučuji odvětrat část stropu a dále dát větrání buď do bočních stěn terária (například na každou stěnu 1-2 kruhové větrací otvory) nebo udělat větrání v přední části terária - udělat alespoň 3 cm široký pruh po celé délce.

Pokud máme špatné větrání, v teráriu se drží zatuchlý, těžký vzduch. Ten pak může chameleonovi působit zdravotní problémy - dýchací. Terárium se také může kvůli špatnému větrání přehřívat. Takže rozhodně nepodcenit. Nestačí mít větrání jenom například ve stropě - tím se cirkulace vzduchu nezajistí.

 

 

VLHKOST

Nelze udat přesná procenta, ve kterých by se měla vlhkost pohybovat. V přírodě také není vlhkost stálá, proto ani my nemusíme mít stálou vlhkost. Obecně by neměla klesnout pod 40% a může vystoupat klidně i k 80%. Pokud terárium zhruba 3x týdně (u odrostlých chameleonů) porosíme, docílíme správného výkyvu vlhkosti. Vlhkost nijak přesně nekotroluji - vlhkoměr v terárium nemám - měla jsem, ale stejně se vždy všechny vlhkoměry pokazily. Můžete narazit na údaje, že vlhkost by měla být kolem 70%, ale určitě není dobré mít stále tak vysokou vlhkost. Jak říkám, dobré je mít určité výkyvy. Pokud by byla vlhkost stále až příliš vysoká, chameleon by mohl mít i dýchací potíže. Bohatě stačí pokojová vlhkost, což bývá kolem 40-50%, kterou na určitou dobu zvýšíme porosením terária.

U mláďat rosíme terárium 1x denně, u odrostlých chameleonů zhruba 3x za týden.

 

SUBSTRÁT

Jako substrát použijeme rašelinu smíchanou s pískem v poměru 1:1. Písek stačí nějaký obyčejný, například do dětských hřišť. Tento substrát se osvědčil a používá ho řada chovatelů. Dobře udržuje vlhkost, neplesniví a při náhodném pozření nehrozí problém. Rašelinu je potřeba koupit obyčejnou - bez úprav, bez hnojiv. Také lze koupit již namíchanou rašelinu s pískem - používá se to tuším jako substrát pro kaktusy. Tyto věci lze koupit v běžných obchodech (Hornbach, Baumax, Globus, OBI a podobně). Použít lze i písek bez rašeliny.

Naopak mezi nevhodné substráty patří například lignocel - při pozření se usazuje ve střevech, kde se na sebe nabaluje a chameleon může poté zemřít. Na internetu lze nalézt mnoho výsledků z pitvy, kde chameleon zemřel právě z této příčiny. Samozřejmě jsou i lidé, kteří lignocel používají a problém ZATÍM žádný neměli. Ale jistota je jistota - lepší je koupit to, co je osvědčené. Dále nedoporučuji používat různé bukové štěpy, granulové substráty a podobně - chameleon opět může omylem nějaký pozřít.

Substrát na dně terária udržuji mírně vlhký - pomáhá v teráriu držet ideální vlhkost. Není to nutnost - ale v případě suššího vzduchu v pokoji to může pomoci. Rozhodně by neměl být substrát promočený, nedělat v teráriu prales.

 

VĚTVE

Nejzákladnější věc, která musí v teráriu být. Větve nesmí být příliš široké ani příliš tenké. Chameleon je musí zvládnout bez problému uchopit. Můžeme použít například větve kroucené vrby. Tyto větve používám já a jsem velmi spokojená. Některé větve sice ztmavnou a trochu uschnou, ale mám i takové zkušenosti, že mi větev zapustila do substrátu kořeny, je stále krásně zelená a rostou z ní lístečky.

Větví dáme dostatek, aby se po nich mohl chameleon pohybovat po celém teráriu. Aby držely, spojuji je k sobě obyčejným motouzem.

 

MISKA S VODOU

Pro chameleony je zbytečná. Ještě jsem neviděla chameleona, který by lozil na zem pít z misky. Pro chameleony je přirozené pít olizováním kapiček z větví a listů. Chameleonovi tedy zhruba 3x za týden porosíme terárium, můžeme mu jemně porosit i tlamičku. Vícekrát už rosit není třeba, naopak to škodí - chameleoni nežijí v pralese :-).

 

ŽIVÉ ROSTLINY

Můžeme použít například fíkus, pothos, guzmánii, bromélii a tak dále. V podstatě můžete použít cokoliv, co NENÍ JEDOVATÉ. Takže při výběru rostlin si dávejte pozor. Chameleon by se mohl z jedovatých rostlin lehce otrávit. Někdy se může stát, že chameleon bude listy rostlin okusovat. Můj chameleon akorát ochutnal pár listů pothosu, jinak nic nezkoušel, rostliny mi vůbec neožírá ani neničí jiným způsob. Pozor například na břečťan - je jedovatý.

Na rostliny určitě nezapomenout - udělají chameleonovi krásné přírodní prostředí a se "zeleným" kolem sebe se bude cítit jen dobře.

 

 

ve vnitř

 

UMĚLÉ ROSTLINY

Samozřejmě lze použít místo živých rostlin i rostliny umělé. Záleží na vás, co preferujete.

 

 

TOPNÝ KÁMEN, VYHŘÍVANÉ SKALKY, MLHOVAČE A PODOBNĚ

Pro chameleona naprostý nesmysl.