Jdi na obsah Jdi na menu
 


Češi na olympiádě

 

Česko na Letních olympijských hrách v roce 2012 v Londýně reprezentovali sportovci, kteří splnili kvalifikační kritéria, nebo získali pozvání od Mezinárodního olympijského výboru či příslušných sportovních federací. Vedoucím výpravy byl místopředseda Českého olympijského výboruFrantišek Dvořák. Nominačním plénum Českého olympijského výboru, které proběhlo 28. června 2012, schválilo nominaci 118 českých olympioniků.

 Den poté si účast na olympiádě, v kvalifikačním turnaji v turecké Ankaře, vybojovaly i české basketbalistky. Představovaly tak jediný český tým v kolektivních soutěžích. Konečný počet českých olympioniků dosáhl hranice 133 osob, z toho závodilo 68 mužů a 65 žen. Nejstarším sportovcem výpravy byl 48letý jachtař Michael Maier, nejmladším pak 17letý plavec Jan Micka. Na hrách se představili také čeští rozhodčí. Na regulérní průběh soutěží jich dohlíželo 26.

Nejpočetnější skupinou, která Česko reprezentovala, se stali atleti, kterých na hry odcestovalo 29. Následovali basketbalistky a veslaři s 12 akanoisté s 11 nominovanými.

Již na své šesté olympijské hry zavítala kajakářka Štěpánka Hilgertová, nechyběli ani obhájci zlatých medailí z Pekingu, Barbora Špotáková,Kateřina Emmons a David Kostelecký.  Překvapením naopak byla nominace boxera Zdeňka Chládka, který se zúčastnil díky divoké kartě, kterou obdržel jakožto nejlepší Evropan ve své váhové kategorii, jenž se nenominoval na mistrovství světa v Ázerbájdžánu.

Jistou účast měla tenistka, deblová specialistka, Květa Peschkeová. Ta však na okruhu stabilně nastupovala ve dvojici se Slovinkou Katarinou Srebotnikovou. Na olympiádě by musela vytvořit pár s jinou českou tenistkou. Svého místa se tak vzdala ve prospěch sehrané dvojice Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká, která pro Česko vybojovala jedinou tenisovou medaili z travnatých dvorců All England Clubu.

V důsledku pozitivního dopingového nálezu byla z nominace vyřazena bikrosařka Jana Horáková. Mezinárodní cyklistická unie UCI jí zastavila činnost kvůli pozitivnímu testu na clenbuterol po MS horských kol 2011.

Dopingová aféra zasáhla i posádku čtyřkajaku. Nejzkušenější člen posádky Jan Štěrba měl v květnu 2012 na olympijské kvalifikaci v Poznani pozitivní test na beta‑methylphenylethylamin. Tento stimulant není na oficiálním seznamu zakázaných látek, nesmí se však užít v den závodu, čehož si Štěrba nebyl vědom. Mezinárodní veslařská vederace ICF jej původně potrestala šestiměsíčním zákazem startu, což vylučovalo jeho start v Londýně. Místo něj tak byl nominován Pavel Davídek. Štěrba však uspěl s odvoláním u Arbitrážní komise ICF a byl dodatečně nominován místo Davídka. Rozhodnutí arbitráže nakonec jakožto nejvyšší instance potvrdil i Sportovní arbitrážní soud CAS na svém zasedání přímo v Londýně. Čtyřkajak se Štěrbou v sestavě nakonec vybojoval bronzovou medaili.

Česko na londýnských hrách získalo celkem deset medailí, po jedenácti olympijských kovech z Atlanty 1996 druhý nejvyšší počet v historii (od rozpadu Československa). Umístilo se tak v medailovém pořadí zúčastněných zemí na konečném 19. místě. Čtyři sportovci se stali olympijskými vítězi.

 

ČESKÝ OLYMPIJSKÝ DŮM

 Česká výprava měla v Londýně k dispozici i svůj vlastní propagační „dům“, zřízený v prostorách veletržního paláce Business Design Centre ve čtvrtiIslington. Zatímco na předchozích olympiádách sloužila dočasná střediska pouze úzkému okruhu výpravy a VIP hostům, londýnský Český dům byl jako první koncipován pro širokou veřejnost a vyplněn rozsáhlým kulturním programem. Zde se scházeli čeští sportovci, fanoušci, ale i ostatní obyvatelé a návštěvníci Londýna.

 

Podobné propagační základny měly i některé ostatní národní olympijské výpravy (celkem zhruba tři desítky), Český dům ale patřil podle médií mezi nejpřitažlivější; kupř. zpravodajská agentura AP mu ve svém stručném srovnání obdobných zařízení přiřkla pomyslnou „zlatou medaili“. Za necelé tři týdny provozu prošlo Českým domem 78 700 návštěvníků. Nejvíce – 6700 – jich přišlo v sobotu 4. srpna, kdy Česko slavilo zlato veslařky Miroslavy Knapkové a bronz střelkyně Adély Sýkorové.