Jdi na obsah Jdi na menu
 


Uvázání kravaty

11. 6. 2012

Uvázání kravaty

 
 

Existuje cca 188 způsobů jak uvázat kravatové uzle (podle Davida Masconiho, který to uvedl ve své knize). Podle materiálu a vzoru zvolíme uzel např. pro tenkou hedvábnou látku se nehodí masivní uzel.

Mezi nejzákladnější uzly řadíme :

Windsorský uzel - využívá se na širší kravatě z těžkého materiálu je značně objemný, má pravidelná trojúhelníkový tvar, hodí se s košilí s široce rozevřenými krátkými špicemi límce.

vazanka-windsor
Manhattan - u kravat z lehkých materiálů nebo užších fazón. Nosí se k dennímu oblečení. Používá se do košile s tuhým límcem a s krátkými špicemi.

vazanka-manhattan
Pratt - trochu masivnější a symetrický uzel

Pratt
Long - nejjednodušší uzel, mírně asimetrický, váže se u kravat těžších materiálů nebo u kravat širších fazón. Má být volnější a příliš se neutahuj, vyniká u košil jejichž límce mají delší špičky.

vazanka-long

Umíte uvázat kravatu?
 

 

Důlek v kravatovém uzlu

Uzel s důlky uvidíme zejména u politiků a v televizi. Klade to důraz na jejich elegantnost a profesionalitu. Důlek se vytváří v posledním kroku vázání kravaty. Vytvoříme důlek ve středu uzlu posunutím prstu na konečné smyčce, před utažením. Pak ve stejný čas utahujte uzel a vysunujte prst. Důlek má vést napříč celým uzlem, jinak důlek nezůstane na svém místě.

zdroj: http://www.chovani.eu/uvazani-kravaty/c975