Tajemné slovo STEAMPUNK. Slyšeli už jste ho někdy? Určitě ovšem znáte „verneovky“, film Vynález zkázy nebo už jste jistě někdy viděli zvláštní šperky, plné ozubených koleček a součástek nejrůznějších přístrojů. Tedy co to je vlastně steampunk a o čem to všechno je? Otočme ozubeným kolem, dámy, povyhrňte krajku a - plnou parou vpřed!

Pára a rebélie

Anglické slovo steampunk se skládá vlastně ze dvou slov. První slovo „steam“ znamená páru, druhé slovo „punk“ skoro není třeba vysvětlovat. Můžeme ho definovat např. jako něco, co se vymyká všeobecně přijímanému standardu. A přesná definice tohoto spojení? Dá se říci, že vlastně neexistuje. Pro každého stoupence či fanouška tohoto hnutí či směru znamená něco trochu jiného. Diskuze o přesném významu a obsahu slova steampunk by se tak daly protahovat i na velmi dlouhou dobu.

Mikrokosmos v mechanické zahradě | skynet

Půjčme si proto všeobecný a základní výklad třeba z internetové Wikipedie:
Steampunk je podžánr sci-fi či fantasy. Název, vzniklý v 80. letech 20. století, odkazuje na kyberpunk, jako žánr sci-fi zaměřený na technologii a páru (anglicky steam), přesněji řečeno popisuje společnost a technologie založené na páře jako hlavním zdroji energie, která charakterizuje technologie, tvořící kulisy děl tohoto žánru. Díla se odehrávají v různých alternativních historiích či sci-fi kulisách, podobných prostředí knih J. Vernea nebo H. G. Wellse. Díla – na rozdíl od historických románů – představují některé vynálezy, technologie nebo historické události, které neexistovaly nebo existovaly jindy a jinak. Z filmů je to např. Anime Steamboy.
zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Steampunk 

Jako český zakladatel a průkopník steampunkového žánru bývá někdy označován výtvarník Karel Zeman se svými filmy Vynález zkázy nebo Ukradená vzducholoď. Steampunkové prvky však najdete i v mnoha dalších českých populárních filmech, za mnohé jmenujme alespoň Tajemství hradu v Karpatech nebo Adéla ještě nevečeřela.

Z novějších zahraničních filmů je to např. poslední zpracování Sherlocka Holmese nebo film Zlatý kompas.

<- Victoriana Steampunk by Verope

Krásnou definici si vypůjčíme ještě z RightNews.cz:

Steampunk vychází z představ, které měli o budoucnosti lidé 19. století. A to ještě přesněji z doby vlády královny Viktorie. Patří k němu tedy romantismus, fraky, pestré vesty, nákladné dámské šaty, cylindry a paraplíčka, ale i balony, vzducholodě, šlapací i jiné ponorky, parní tříkolky a malé strojky nejasného účelu (jako třeba zlaté kompasy).

Ostatně, pokud vám to období je něčím povědomé, tak nemusíte chodit daleko – ano, velká část steampunkových představ nevychází z ničeho jiného, než ze starého dobrého Julese Vernea.

zdroj: http://rightnews.cz/steampunk-dieselpunk-a-jine-minule-budoucnosti, Petr Tomek
 

Jednoduše řečeno... a teď zavřete oči a začněte snít. Představte si steampunkový svět, který je omezen pouze vaší vlastní představivostí!

Trip to the city by thenIsaidno


steampunkový koník | dog fairy

A pro ty, kdo raději sní s otevřenýma očima, je zde na ukázku pár obrázků. Steampunk se totiž netýká jen knih, ale zasahuje stále víc a víc i do běžného současného života.

Můžete se setkat se  steampunkovou módou, fotografiemi, obrazy, PC hrami, šperky, různými doplňky i současnými technologiemi, které jsou schované ve steampunkovém „kabátku“. Kdo bude pátrat ještě hlouběji, najde i vybavení domácnosti, steampunkové byty, kavárny či různé dopravní prostředky. A to nejen na okrasu, ale často i funkční.

exploration by Yumi-iko

Personal Guide by red-riding

Mechanical Memory Pendant No3 (přívěsek s USB flash diskem) by back2root

Steampunk Clock V Cavorite by Diarment

mood lamp (lampa ze starého vzduchového filtru kompresoru) by Radisus

Mysterious Device, circa 1886 by DeeTen

Steampunk Wallpaper (pozadí na plochu počítače) by FlameRaven

Lze nalézt něco, co jednotlivé autory spojuje?

Ano. Je to mimo jiné jistá dávka kutilství, touha tvořit, pořádná dávka fantazie, menší či větší vášeň pro recyklaci a využívání starých nefunkčních předmětů a věcí, kterým tvůrci dávají nový smysl a  účel jejich existence. Staré hodinky se mění ve šperky,  rozbité stroje se mění v hodiny, ze staré truhly je reprobedna, nepoužívané plechové krabičky od čajů se mění na zástup malých robotů. Hezky to sebe všechno zapadá jako jedno ozubené kolečko do druhého. A právě tak to ve steampunku, a nejen v něm, má být.


šperky z fotoaparátu: http://www.fler.cz/blog/recyklace-fotoaparatu-voigtlander 
šperky z kardiostimulátoru: http://www.fler.cz/blog/sperky-z-kardiostimulatoru

Se steampunkem se běžně můžete již delší dobu potkávat v zahraničí, ale i u nás si pomalu, ale jistě získává své místo a stále více přívrženců a fanoušků. Porozhlédněte se na internetu, pátrejte a můžete najít početnou steampunkovou komunitu, spoustu zajímavých odkazů a článků nebo se přihlásit a zúčastnit některého tematicky zaměřeného LARPu.

I zde na Fleru naleznete autory, kteří se plně či částečně nechali steampunkem inspirovat. Za všechny jmenujme alespoň některé, jako např.: Clockwork ImaginationchochojanaDog FairyHodinářaimregLotrSteampunkedSkynet a další.

Největší kapitolu steampunkové tvorby na Fleru tvoří jednoznačně šperky. Můžete zde nalézt šperky ze všech možných materiálů a předmětů (ze starých hodinek, z fotoaparátu nebo třeba i z  kardiostimulátoru, z Fima, dřeva, stříbra či obyčejného kovu).

Steampunkové brýle Aviator | Steampunked

VODNÍ SVĚT ... luxusní placatka v dárkovém balení | chochojana

Trilobite Framework I | Clockwork Imagination


šperk z hodinek: Náhrdelník | LOTR

Muší brož | Pohádková dílnička

Steampunková chobotnice II | aimreg

Time is on your side... | Eeek

 

Časostroj LXXXIII - 4 GB USB flash disk | Hodinář

Konvička Steampunk - Alien's limited edition | Josef Vraj

Royal navy nákrčník | Oberna

Steampunková tvorba je rozhodně jedinečná, zajímavá a originální. Je krásné, že tento styl není ničím a nikým omezen, a tak ho každý z autorů a tvůrců může uchopit po svém a vytvořit si tak svůj vlastní, osobitý a jedinečný výraz.

 

Zajímá vás steampunk více?

U nás bohužel nevychází žádný specializovaný, pravidelný časopis výhradně o steampunku, ale pokud umíte anglicky, můžete si počíst např. ve Steampunk magazínu na adresehttp://www.steampunkmagazine.com/.