Jdi na obsah Jdi na menu
 


POSTŘEHY

Koupě kánoe :
mnoho začínajících vodáků řeší otázku koupě kánoe.
Plastová je poměrně drahá a nová laminátka není pro začátečníka zrovna laciná a tak se uchylují ke koupi starší.
U starší laminátky je třeba posoudit několik faktorů:
- špatně udělané záplaty, které se odlupují a do lodě teče
- některé lodě byly skladovány léta venku a jsou vyžilé
- čím více záplat , tím menší pevnost lodi a pokud jsou ještě vrstveny na sobě větší váha. Vzhledem k vysoké ceně materiálu na opravu a značné pracnosti větší opravy se nevyplatí .
Plastová kánoj která je dražší má také své nevýhody, ale můžete se být jisti že do ní díru téměř nikdy neuděláte ( tudíž odpadá nepříjemné plavání zbytku cesty s loďákem v hubě ).Pokud vám jako se to stalo mě neodletí za jízdy ze střechy auta a nestřetne se s protijedoucím autem , ale i to se dá ještě svařit. Při koupi nové laminátky je také třeba obezřetnosti, výrobců je mnoho a na různé úrovni. Starým Vydrám víc jak 15 let a Jizeře ještě starší se  dnešní lodě pevností i provedením nevyrovnají. Holt dneska se šetří všude, aby cena nebyla vysoká. Než investovat do laminátu , je lepší zakoupit starší plastovku z půjčovny . Bývají vařené , ale pokud je svár udělán dobře , není se čeho obávat .

Sudy nebo loďáky
V poslední době je velký rozmach loďáků, které mají nesporné výhody ve skladovatelnosti ( hlavně u některých lodí ) a bývají dobře vodotěsné.Pozor rolovací uzávěr nutno pečlivě otočit 3-4 krát.
Sudy zabírají v lodi více místa, pokud nemají gumové těsnění bývá problém s vodotěsností.
Hůře se přenáší, lépe chrání obsah před nárazy ( foťáky, kamery a RUM ).Na drahé nebo elektronické věci doporučuji speciální obaly nebo nebo zdvojenou ochranu např. vak nebo alespoň igelitový pytel v sudu .

Dřevěná pádla:
Nemůžu si pomoct, ale dřevěné pádlo je příjemnější do ruky a za chladného počasí nestudí.
Všechny nemají vhodné tvary, vyžadují údržbu,šetrnější zacházení , kování se zasekává mezi kameny, po zlomení je nepoužitelné.


V současnocti kvalitní dřevěná pádla dělá Panda, podle mého názoru mají malý list ale skvěle řešené vnitřní kování .Občas se v vodáckých obchodech objeví dřevěná pádla malovýrobců bez popisu značky , nebo se vyrábějí dřevěná pádla v zahraničí . 

Z produkce již nevyráběných rozšířených pádel , které se dají i dnes často sehnat starší jsou : 

Tramp - pěkné a kvalitně zpracované pádlo ideální velký list slabá žerď se příjemně drží .

Tempo - příliš humpolácké ,těžké ,moc velký list a silná žerď vhodné pro silové a robustní jezdce .

Blesk - obdoba Tempa akorát menší ,ale částečně prohnutý list vyžadující jednostrané použití .

Pádlo v kombinaci dural - plast:
Jsou téměř bezúdržbová, méně náchylná k poškození a téměř vždy s nimi dojedete.
Za chladna studí ( i přes bužírku ), špatně plave a někdy zatýká dovnitř voda. Lepší varianta žerdi je trubka ze skolaminátu , která je příjemnější na pádlování a v současnosti ji nabízejí klasičtí výrobci .

Nejznámější výrobci :

Profiplast: základní řada kvalitní duralová trubka , velký list ale občas praská při velmi hrubém zacházení .vhodné zanýtování hlavičky,vyšší hmotnost.Rozměry listu slalom 20/46.Rozměry udávané výrobcem nejsou v přímé úměrnosti s plochou pádla .

TNP: základní řada Horší trubka ,slabší lehčí list nepraská ale někdy se kroutí .Hlavička drží .Rozměry listu Allround canoe 19/47,5 . Raft guide 21/55 . Tramp ( dřevěná žerď )19/48. Allround canoe fiberglass 19/47,5. Light canoe 17,5/42,5.Rozměry udávané výrobcem nejsou v přímé úměrnosti s plochou pádla .

Panda Mráček: Menší list velikosti zhruba TNP ale oválnější robustnější a pevnější provedení .Trochu těžší ale snese hrubší zacházení.Rozměry listu plast 17/40.Dřevěné 18/45. Rozměry udávané výrobcem nejsou v přímé úměrnosti s plochou pádla .

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Staré dobré vybavení

(Miroch, 17. 9. 2014 11:31)

Co se týče lodě na turistiku tak jednoznačně Vertex poctivej laminát vyrobený za socializmu jediné na co trpý jsou špice a záď, ale když se pořadně vylepí tak vydrží hodně. Cca 40 kg což si myslím že není těžký v pohodě to nosím sám na jednom rameni. V pohodě pojme dva barely (klasické bílé šroubovací konve klasika, ale doporučuji ty vyšší užší) Pádlo starý dobrý Slalom jasanový střed a zbytek olše s dobrým kováním přežije vše.
Úžasná loď do divočejší vody byla Střela jak zavřená tak i otevřená verze a uvezla taky dost. Na zábavu do branek Letman to je obrovská klasika akorát nevím kde dnes sehnat kopyto. Jo a plastovky mi připadaj neosobní a už to není ta klasika

Re: Staré dobré vybavení

(žralok, 17. 9. 2014 11:39)

Vertexky se vyráběli hlavně pro váhu tuším pod 35 kg páč 40 kilové Vydry jeden čas nechtěli brát do vlaku . O úskalých Vertexky píši v sekci hodnocení kanojí

Ahoj

(Mik, 16. 1. 2014 10:40)

Hezky o tom píšete kluci, hezky....Už mám zase zimní absťák.

Balení na vodu

(Lucka, 8. 7. 2011 16:09)

Souhlasím s barelem na osobu na týden (a to my jsme narvali i věci pro psa do jednoho z těch barelů). Když jsme jeli poprvý, tak jsme se to báli tak hňácat, ale teď už to do barelu rveme jak šílení a vejde se tam i spacák :o)) Dělíme to ještě do igelitek - igelitka s prádlem, další s mikinama, gatěma... a pořídili jsme si mini barýlek, kam dáváme věci, co používáme často v lodi - opalovací krém, nějakou čokoládu, foťák... mě to balení na vodu hrozně baví :o)) Ahooooj

rada

(žralok, 11. 6. 2008 12:59)

Jezdi bez pani a s flaškou rumu a všechny starosti odpadnou .

Re: rada

(Čolek, 21. 1. 2011 10:24)

No jo,jeden můj kamarád říká "nejlepší háček je flaška Rumu"...

jak na vodu???

(Roman, 10. 6. 2008 17:32)

zdravim vsechny,chystam se se svou pani a dvema detmi na vodu.jedeme prvne a tak jsem celou vybavu musel poridit.a mam nervy.pani se zda byt raft tezky,potom maly,ze se do nej nevlezem a korunu tomu dala,kdyz nam prisli stany a spacaky.tak pro zmenu zase zmrzneme.muzete me prosim nekdo napsat,jak jezdi vodaci na vodu na tech 6 az 7 dnu,at si to muzed precist.diky

Re: jak na vodu???

(Miloš, 1. 11. 2010 6:42)

Přinutil jse mě zavzpomínat na první vodu s mojí ženou, která jako neplavec má hrůzu z vody. Měli jsme s sebou svých pět dětí, takže ve Vyšáku to vypadalo jak na překladišti u Vietnamců. Protože jsme jeli na kanoi, část svých zbytečných krámů jsme rozdali na spřátelený raft. (bylo toho tolik, že jejich kormidelník neviděl na háčky).
Po pár letech jsme si koupili vlastní kanoi, žena zvládá balení bravurně a jezdíme na týden s celou rodinou. Zásada je, že musí stačin barel na osobu na týden. A ze zečátku to nehrotit, jet třeba s kuframa - ona nejlepší je vždy vlastní zkušenost.

doplněk k radě

(HEUER, 14. 6. 2010 13:52)

..jo já taky jezdím. Bez manželky s dvěma - dnes už pouze jedním synem. Nasedneme a jedeme celou řeku od Chebu do Žatce, od Brodu do Pikovic, z Plzně deo Karlštejna...
S dětma je to radost. Hospoda je pro ně to nejpříjemnější místo na světě - dostanou tam najíst, neprší tam, je tam teplo, zpívá se tam a vypráví, nemusí se bát že se vyklopí.. tohohle se od manželky, pokud už má teď tyto problémy nedočkáš. Pokud přesto chcete vyrazit, zkuste to jenom tak na max. 3dny a uvidíš. Pokud se nerozvedete po této krátké "výpravě", tak jeďte na týden, ale každý s jedním děckem, ne spolu!! Jezdím na vodu pár let a znám pouze pár ženských , který se na tento typ dovolené hodí.
Moje vlastní žena a mám ji rád pro toto není. Tedy je, ale musí svítit sluníčko, nesmí moc pádlovat, smím si dát tři piva apd.
Sám uvidíš, nikdo ti neporadí lépe, než ty sám sobě.

Ahoj