Jdi na obsah Jdi na menu
 


Agility

 

Agility

 (anglicky hbitost) je sport se psem podobný koňskému parkuru. Vznikl okolo roku 1978 v Anglii a jedná se o sport, ve kterém jde o přesnost a co nejrychlejší čas. Jednotlivé dráhy se liší.

Agility může dělat úplně každý s jakýmkoliv psem. Samozřejmě některá plemena se na agility hodí víc jako např. border kolie, sheltie nebo australský ovčák . Závodí i různí kříženci. Na mistrovství světa v agility mohou jenom psi s průkazem původu, psi bez průkazu původu na mistrovství světa nesmí.

Cílem je, aby pán se svým psem překonal trať s překážkami ve správném směru a pořadí, bez chyb a v co nejlepším čase.

Je to pro psy jedna z nejpřirozenějších aktivit – pes ve smečce (společně se svým pánem) spolupracuje při překonávání překážek v honbě za kořistí. Kořistí se stává pamlsek či hračka a pochvala na konci každého parkuru. Je to sport, který prospívá fyzické kondici psa i psovoda a velmi dobře upevňuje vztahy mezi psem a pánem. Kromě toho je každý trénink i závod výbornou příležitostí pro socializaci psa – jinými slovy pes se v tomto prostředí naučí stýkat s ostatními psy i lidmi, zvykne si na ně, ztratí strach a tím se eliminuje jeho agresivita z tohoto strachu plynoucí.

Překážky na trati se dělí do tří skupin – skokové, zónové a ostatní. Mezi skokové překážky řadíme jednoduché nebo dvojité skokové překážky, skok daleký, zeď nebo viadukt a kruh. Mezi zónové patří kladina, áčko a houpačka, do ostatních spadají tunely pevné, látkové a slalom.

V optimálním případě překonává závodní tým (psovod a pes) parkur bez penalizace a v čase kratším, než je standardní. Důvody k penalizaci mohou být v zásadě tři – chyba, odmítnutí nebo překročení standardního času.

 

Agility s wheatnem

Wheaten je aktivní plemeno, tudíž ho agility logicky baví. Je však důležité si uvědomit, že wheaten není úplně lehký psík a proto příliš vysoké skoky zatěžují jeho pohybový aparát. Wheaten většinou spadá do nejvyšší velikostní kategorie. Neznamená to, že od agilit odrazuji, spíš si myslím, že je vhodné cvičit na překážkách nižších a vyšší si nechat na závody nebo to alespoň střídat, Určitě je důležité věnovat pozornost i skokové technice (na které jsou pořádané kurzy). A určitě je potřeba pejska před během pořádně rozcvičit a protáhnout.  Každopádně je to určitě výborně strávený čas, který pejska bude nesmírně bavit. 

 

Odkaz na Agility klub ČR

 

img_2109.jpg

2.jpg

 

1004925_501478619937756_1080230279_n.jpg