Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kočka bažinná, Jungle cat, Felis chaus

Nenechte se zmást slovem kočka v názvu, protože se jedná o šelmu. Tak 85 % lidí, kteří se k nám přijdou podívat na naše kočičky, vidí kočku bažinnou poprvé v životě. Jsou velice překvapení, jak je to vznešená, nádherná velká kočka. Někteří z nich si přejí kotě a nejlépe ihned. Mnoho lidí totiž ani neví, že vůbec taková kočka existuje.

article preview

Kočka bažinná, Jungle cat, Felis chaus.

  • kočka rysová
  • rys bahenní
  • rys bažinný
  • rysec bažinný


Nenechte se zmást slovem kočka v názvu, protože se jedná o šelmu. Tak 85 % lidí, kteří se k nám přijdou podívat na naše kočičky, vidí kočku bažinnou poprvé v životě. Jsou velice překvapeni, jak je to vznešená, nádherná velká kočka. Někteří z nich si přejí kotě a nejlépe ihned. Mnoho lidí totiž ani neví, že vůbec taková kočka existuje.

Je to dlouhonohá kočka s denní aktivitou, rozšířená na blízkém východě i v jihovýchodní Asii

Žije v Egytě, okolo Kaspického moře, v Afganistánu, Indii, Nepálu, Barmě v Thajsku a jihovýchodní Číně. Vyhledávají rákosové porosty a travnaté plochy v blízkosti stojatých vod nebo pomalu tekoucích řek. Kočky bažinné, které žijí v sušších oblastech, se také zdržují v blízkosti vody.
Je to štíhlejší dlouhonohá kočka. Loví podél močálů, říčních břehů, pobřeží moře i u příkopů a rybníků poblíž lidských obydlí savce až do velikosti nutrie, ptáky (včetně drůbeže), plazy a také ryby a obojživelníky, neboť je výkonným plavcem. Ve starověkém Egyptě byly kočky bažinné cvičeny k lovu vodního ptactva
Srstje jednobarevná, šedohnědá nebo žlutočervená. Špičky uší a ocasu jsou černé. Koťata se rodí lehce mourovatá, postupně ale kresbu ztrácejí. Velmi vzácné je i černé zbarvení.
Kočka bažinná má v poměru k tělu nejdelší končetiny ze všech euroasijských koček.
Samec a samice bývají pospolu. Je dlouhá 50-94 cm, ocas má dlouhý 23-31 cm a váží v dospělosti 9-16 kg.
Historie kočky bažinné je velmi rozsáhlá, datuje do doby starověkých Egypťanů. Tyto kočky byly Egypťany domestikovány kvůli jejich snadnému chovu a temperamentním schopnostem lovit. Mumifikované kočky bažinné byly objeveny v egyptských hrobech, což svědčí o tom, že byly velmi oblíbené. Tyto nádherné kočky byly často mumifikovány právě se svými majiteli, aby je doprovázeli v posmrtném životě. Někteří říkají, že sochy bohyně Bastet byly modelovány podle kočky bažinné a podobnost je právě vidět v jejím dlouhém štíhlém těle a velkých uších.
Kočka bažinná patří mezi druhy zvířat vyžadujících zvláštní péči (Zvířata uvedená v seznamu CITES – Washingtonské konvence, tj. úmluvě o mezinárodním obchodu ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin)
Zvířata uvedená v seznamu CITES – Washingtonské konvence, tj. úmluvě o mezinárodním obchodu ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin, musí být registrována a musí být dovezena za stanovených pravidel. Ohledně této otázky je potřeba se obrátit na Ministerstvo životního prostředí, do jejíž oblasti působnosti tato problematika CITES spadá.

* Chovatelem druhu zvířete vyžadujícího zvláštní péči může být fyzická osoba starší 18 let nebo právnická osoba. Je-li chovatelem právnická osoba, pak musí stanovit osobu starší 18 let, které bude svěřena péče o zvíře.

* K chovu zvířete vyžadujícího zvláštní péči je potřeba povolení krajské veterinární správy příslušné podle místa chovu zvířete.

* Žádost o povolení k chovu musí obsahovat

  • identifikační údaje žadatele a místo chovu na území České republiky
  • druh a počet chovaných jedinců a způsob jejich trvalého nezaměnitelného označení, týká-li     se žádost chovu zvířete, které musí být takto označeno
  • stručný popis chovu a jeho vybavení
  • souhlas odpovědné osoby s prováděním kontroly chovaného jedince nebo skupiny jedinců, dále míst a zařízení, v němž jsou tato zvířata chována, a jiných prostor, které jsou s chovem spojené (např. prostor pro skladování krmiv).

Povolení k chovu druhu zvířat vyžadujícího zvláštní péči se vydává na tři roky a může být na písemnou žádost prodlouženo.

* Krajská veterinární správa, která povolení vydala, je povinna alespoň jednou za rok provádět dozor nad dodržováním podmínek chovu. Záznamy o provedené kontrole uchová po dobu pěti let.

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Katka Mirus - Krásné

Nadherne kočičky , ještě jsem nemela možnost vidět je naživo

Renata - Re: Krásné

Děkujeme.. je úžasné pozorovat tento harmonický pár :-)

 



Fotoalbum


Facebook



Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 14
Celkem: 1610194
Měsíc: 16888
Den: 1058