Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co jsou hybridní kočky - jejich původ

Hybridní kočky, savannah, chausie, bengálská kočka, karakat

 

Hybridní kočky - jejich původ 

V poslední době se čím dál více setkávám s tím, že spousta lidí vůbec netuší, co vlastně hybridní kočky jsou.

Jednoduše řečeno - hybridní kočky jsou potomci koček, které byly zkříženy s nějakou šelmou. K prvnímu zkřížení šelmy a kočky domácí došlo v Americe v 60. letech 20. století. Za cíl bylo vytvořit plemeno s divokým vzhledem, ale s povahou domácí kočky, což se podařilo. Jejich odchov není jednoduchý. Má mnoho specifických úskalí a proto jsou některé druhy velmi drahé (hlavně první generace – F1).  Mezi ty nejznámější patří bengálská kočka, savannah, chausie a karaket. Hybridní kočka je alternativa pro ty, kteří nemohou z jakéhokoliv důvodu vlastnit šelmu a chtějí mít doma kočku, která je jí v hodně ohledech podobná.

Bengálská kočka je potomek ALC,asijské leopardí kočky - divoké bengálské kočky. První generace se označuje jako F1 a dále potom jako G2,3,4,5… Dříve se označovaly generace POUZE „F“ - F1,2,3,4,5… U těchto bengálských koček je žádoucí, aby se co nejvíce podobaly na svého předka ALC – tj. mimo jiné divoká kresba, malé uši, velké oči. Většina nyní chovaných bengálských koček se již neřadí mezi hybridní kočky, protože už je v rodokmenu nespočet generací po ALC

341030533_1201533017231391_4829890401746947461_n.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 Savannah je potomek servala stepního. První generace se označuje F1, atd. Jak u bengálské kočky, tak i u savanové kočky je žádoucí, aby se co nejvíce podobaly na svého předka servala -  vysoká, štíhlá půvabná kočka, s výraznými tmavými skvrnami. Má výjimečně dlouhý krk, nohy, vysoké uši a středně dlouhý ocas. Je to láskyplná, aktivní, upovídaná a odvážná kočka. Každou chvíli mě někdo volá a jeho první otázka ke kočce savannah je, zda bude mít těch 15kg v dospělosti, co píší na internetu. Na to vždy odpovím, že náš dospělý servalí kluk má zhruba 15kg, jedna holčička má okolo 11kg a druhá nemá ani 10kg, takže kolik může mít kříženec?  Jako chovatelka s několikaletou zkušeností, si troufnu u daného kotěte (podle porodní váhy a jak se dále vyvíjí) odhadnout zhruba jak bude velké.

b80ee8fd-5366-45ef-bf46-f401be956255.png

 

 

 

 

 

 

 

 

Chausie  je potomek kočky bažinné.  První generace se označuje F1, atd. Také je jako u všech hybridních koček žádoucí, aby se potomci co nejvíce podobali na svého předka, tedy kočku bažinnou. Kočky bažinné existují ve dvou barevných variantách a to v hnědém divokém zbarvení a v černém prošedivělém. Chausie jsou velice krásné, inteligentní, atletické a aktivní kočky, které jsou neustále v pohybu. Jsou milující a mají skvělou povahu. Často si vytvářejí hluboké vazby se svými majiteli. Tady v České republice je to nové plemeno, a proto jich je velice málo. Cenově jsou ale dostupnější, než savannah.      

20230903_185909-collage.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Karaket je potomek karakala.  První generace se označuje F1, atd. Také je jako u všech hybridních koček žádoucí, aby se potomci co nejvíce podobali na svého předka, tedy karakala. Je to plemeno, které vzniklo teprve nedávno, a proto je jich velice málo. Jejich cena je vysoká. Tyto hybridní kočky v naší CHS neodchováváme, takže nemohu z vlastní zkušenosti posoudit, jakou mají povahu.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 



Fotoalbum


Facebook



Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 12
Celkem: 1610966
Měsíc: 17426
Den: 1126