Jdi na obsah Jdi na menu
 


kostel a pomníky

  V prostoru kolem kostela byl původní starý hřbitov, který byl po založení nového hřbitova v roce 1874 z velké části přestěhován. Zůstaly jen náhrobky vsazené či v blízkosti kamenné opěrné zdi kolem kostela.

  Náhrobek Anna Marie Theresia Schneider, roz. Dittrich z poloviny 19. století. Náhrobek s motivem kříže, kotvy a vavřincového věnce (19. stol.). Náhrobek rodiny Heine, rodiny Fiselt, Frindt z 19. stol., Franz (úmrtí 1818) a Magdalena Jagër. Náhrobek Jacoba Wentzla, text nečitelný. Oboustranný náhrobek obchodníka Phillipa Jacoba Wentzla (1701 až 1753) a Anny. Oboustranný náhrobek domkaře a běliče Christopha Liebsch (2. polovina 17. stol.), náhrobek rodiny Menzel z Leopoldky (počátek 19. stol.). Náhrobky rodiny Hille a Strobach (konec 19. stol.), náhrobek Magdaleny Rösler (datace nečitelná), náhrobek rodiny Josefa Hille (první uvedený pohřeb po roce 1810), náhrobek rodiny Liebisch z Leopoldky (19. stol.), náhrobek, asi Kindermann, Ambrose Hille. Náhrobek pátera Josefa Heine (rok 1829).

Na zdi kostela byl zřízen obcí při příležitosti založení nového hřbitova pamětní dřevěný kříž.

Kdy byla postavena obvodová kostelní a hřbitovní zeď není známo. Dá se ovšem usuzovat, jelikož terén za obvodovou zdí na jižní straně se mírně svažuje a když byl kolem kostela založen hřbitov, tak bylo nutné vyrovnat svah kolem kostela a dorovnat zeminou. Na jižní straně to do výšky dělá více jak dva metry. Zeď kolem kostela. Ze zápisků šenovského faráře P.Antonína Hiecke , který byl farářem od r. 1854 se dozvíme, že v roce 1810 byla kostelní a hřbitovní zeď znovu postavena, nákladem 1400 zlatých z farního fondu. Státní podpora činila 24 zlatých.