Agama vousatá (Pogona vitticeps)

 Agama Vousatá - http://zverimex.kvalitne.cz/  
Název Agama Vousatá
Latinský název Pogona vitticeps
Velikost ~ do 60cm
Potrava Hmyz, Zelená strava
Chovná teplota 28 - 30°C
Délka života  5 - 10 let
Zimuje ano, 2 - 3 měsíce

Agama Vousatá na koření - http://zverimex.kvalitne.cz/je jeden z nejoblíbenějších druhů ještěra chovaného u nás. Původně žijí ve středovýchodní části Austrálie, kde obývají pouštní a polopouštní oblasti (stepi) s řídkým porostem trav a keřů. Agama je aktivní za dne. Délka života se průměrně pohybuje mezi 5 - 10 lety, v závislosti na péči.

Vzhled a stavba těla Agamy Vousaté:

Agamy Vousaté dorůstají zhruba do 60 cm (s ocáskem). Váha se pohybuje okolo 600g v dospělosti. Zbarvení těchto ještěrů je hnědé až pískové, sliznice tlamičky je narůžovělá až červeno-hnědá. Mají oválný ušní bubínek a boky jim zdobí řada ostnů. Tyto základní údaje rozlišují tento druh od ostatních druhů Agam.Terárium by mělo být dostatečně velké (na 60cm velkého plaza) a jako minimum lze mít pro jednu Agamu Vousatou alespoň 85x50x55 cm, ovšem doporučujeme alespoň dvounásobek délky zvířete. Jako substrát je nejvhodnější písek o výšce vrstvy alespoň 5 cm. Substrát by se měl proprat, aby byl zbaven nečistot. Do terária přidáme kameny, kůry, kořeny a silné větve. Průměrná teplota v teráriu by měla být 30 stupňů a v noci pak okolo 22 stupňů. Na to můžeme používat UV světla nebo topné kameny, případně topné fólie. Přibližně od začátku první poloviny ledna bychom Agamy měli dát zazimovat. Agama Vousatá zimuje přibližně v 17°C. Zimovat dáváme pouze zvířata v dobrém zdravotním stavu, nemělo by se jednat o Agamy s nedostatečnými zásobami (tj. například samice po kladení, jedinci po nemoci), zimovat doporučujeme Agamy starší než 1 rok, pokud však budete chtít zimovat mladá zvířata nebo se bude jednat o první zimování, zimujeme méně než 2 měsíce, navíc agama musí být řádně vyprázdněna, aby ji nezůstala potrava ve střevech a nezpůsobila tak vážné problémy (zahnívání).

Potravu agamy vousaté tvoří převážně hmyz a to cvrčci, některé druhy švábů, mouční červy, sarančata (ale pozor!, ty mají většinou těžce stravitelná křídla). Dospělí jednici si mohou pochutnat i na holátkách myší. Agamám Vousatým také chutná zelenina, ovoce a můžeme jí dát i další zelenou stravu jako např. sladkou okurku, listy a květy pampelišek, sladkou papriku, čínské zelí, mrkev, jablko, žlutý a vodní meloun, broskev, banán. Protože agamy potravu v podstatě před spolknutím nerozkoušou, mláďatům asi do stáří 6 měsíců podáváme potravu v menších kusech. Agamy jedí docela dost a za týden dokáží spořádat až 25 cvrčků. Nejlepší je agamy krmit obden živočišnou a obden zeleninou a ovocem.  Agamy také potřebují vitamíny a minerály, které můžeme doplnit minerálními přípravky.Vodu Agamy přijímají z čerstvého ovoce a zeleniny nebo pijí z misek, případně olizují kapičky rosy / vody ze skla terária a rostlin.

Rozmnožování Agamy Vousaté:

Agama Vousatá s vajíčkyPo zazimování následuje doba páření, samičky mívají 2-4 snůšky do roka po 12 vejcích. Samice kladou vejce do vyhrabané díry, kterou si sami hlavou upěchují.Vejce inkubujeme při vyšší vlhkosti, vlhkost však nesmí být až příliš vysoká, jinak vajíčka začnou plesnivět. Inkubujeme přibližně o teplotě 28°C. Čerstvě vylíhlé Agamy Vousaté měří 8cm. Pohlaví se u tohoto druhu dá určit přibližně ve věku kolem 6 měsíců. Mláďatům bychom měli 2-3x denně rosit.