Jdi na obsah Jdi na menu
 


PROJEKT Polytechnické vzdělávání v MŠ

 

Polytechnická výchova a vzdělávání - 16SMV05

logo.png

Realizováno za finanční podpory Královéhradeckého kraje

 

 Vážení rodiče,

 

stále častěji se zamýšlíme nad tím, jak zajistit všestranný rozvoj vašich dětí v dnešním technickém světě, který se stále zdokonaluje a vyvíjí.

 

Filosofií naší školy je rozvíjet osobnost dětí přirozenou formou blízkou dětskému chápání a připravit je po všech stránkách pro vstup do další etapy jejich života. Chceme, aby byl svět pro děti pestrý a barevný nejen barvami, ale i činnostmi, hrami a prožitky, aby každé dítě mělo možnost najít si tu správnou barvu. Právě proto se náš ŠVP nazývá POZNÁVÁME BAREVNÝ SVĚT a jeho hlavním cílem je pomocí přirozených prožitkových a všestranných aktivit zajistit činnosti, které využívají dětské fantazie. Vést děti k sebevědomí, individualitě a sounáležitosti s ostatními, odvádět pozornost a zájem od nekvalitního konzumního života.

Cítíme potřebu vracet se s dětmi k základům, začátkům činností, pohybovým aktivitám a fyzické zdatnosti. Manipulace s hmatatelnými předměty rozvíjí motoriku, zručnost, tvořivost a fantazii.

Chceme s dětmi objevovat okolní svět pomocí hmatu, sluchu, zraku! Vzít do ruky kladívka, šroubováky, pilky, stavebnice, které podporují kreativitu a fantazii. Čím více děti ovládají technické vymoženosti, tím méně času zbývá na pohybové aktivity a manuální činnosti. Proto bychom chtěly tyto dva světy rozumně vyvážit a propojit.

Královéhradecký kraj vyhlásil dotační program Polytechnická výchova a vzdělávání, do kterého jsme se zapojili s projektem Technické a experimentální činnosti v MŠ Jaroměř a získali částku ve výši 70 000 Kč.

Realizace projektu:

Zahájení projektu: 01. 08. 2016

Ukončení projektu: 31. 07. 2017

 

  • vyčlenění prostoru pro tvořivé dílničky
  • vybavení dílniček pomůckami, nářadím, stavebnicemi, materiálem
  • účast pedagogů na seminářích k tématu polytechnická výchova v MŠ, které poskytují nové nápady, hry, pomůcky, zdroje a způsoby plánování

 

Prostřednictvím polytechnické výchovy chceme rozvíjet znalosti a dovednosti v technickém prostředí. Pomáhat u dětí vytvářet a fixovat správné pracovní návyky. Posilovat zájem o technické obory a podporovat touhu tvořit. Používat jednoduché nástroje a nářadí, netradiční materiály a techniky jejich zpracování.

 

Rubriky

Aktivity

Příspěvků: 4

Exkurze

Příspěvků: 4