Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zahrada v MŠ Josefov-Tyršova 2017

21. 10. 2017

Naše nová školní zahrada

 

 Před renovací zde již skoro nic nezůstalo. Dřívější herní prvky neodpovídaly normám EU a z hlediska bezpečnosti se musely odstranit. Zejména ty kovové… v rohu zahrady to byla nejprve průlezka ve tvaru koule, poté žebříková, v neposlední řadě houpačky. Zbyla zde pouze dřevěná sestava se skluzavkou, lanem a deskou s otvory, sloužícími jako stupačky při lezení do výšky. I tato se ale začala již rozpadat a trouchnivět. Na žebříčku ke skluzavce se ulámaly nášlapy, celou průlezku bylo potřeba opravit či nahradit prvkem novým. Na zahradě byla v provozu dvě pískoviště s rozpadající se dřevěnou konstrukcí, dětmi bylo využíváno pouze jedno. Renovaci potřebovalo i zábradlí u sklepa s hračkami a sklepa pro údržbu zahrady.
  V roce 2014 paní ředitelka požádala o podporu EU na renovaci tří školních zahrad ze čtyř v našem subjektu, projekt s názvem „Zahrady jaroměřských dětí“ byl díky ní a jejího realizačního týmu
schválen a do konce kalendářního roku 2015 byla naše nová školní zahrada hotová.
  Každé dítě miluje pohádkový svět, tak každá školní jaroměřská zahrada nese pohádkový název, ta naše „Skřítci hospodáříčci“. Všechny prvky jsou umístěny a promyšleny v souladu s přírodou, vyrobeny pouze z přírodních materiálů dřevo a kov. Zahrada byla částečně promulčována a doplněna novými rostlinkami a kameny. Pod kopcem na zimní radovánky byl zbudován podzemní tunel, z něho vedou pod úrovní země hmatové kamínkové chodníčky. Děti se zde vydovádí při hře „na schovávanou“, hledají zde úkryt před letním žárem, neboť v tunelu je chládek. Po hmatových chodníčcích běhají i bosky, předcházejí tak riziku plochých nohou a mají přirozenější kontakt se Zemí. Svahy kopečku jsou porostlé bylinkami a sazeničkami měsíčního jahodníku, děti s oblibou během léta sklízejí sladké plody. Na severní straně je kovová skluzavka, sice kratší, zato se na ní vejdou hned dva kamarádi vedle sebe. Dominantou zahrady je „hudební altán“, který tříbí smyslové vnímání dětí. Ze starých prvků byl zachován dřevěný domeček, který byl opraven. Hrajeme si zde „na rodinu “ s kočárky a panenkami. Nechybí zde sportoviště s košem na basketbal, máme zde prostor pro míčové hry, fotbal. Kolem stávajícího pískoviště byla vybudována hrací „písková zóna“, takže mají děti více místa a možností pro hru. Uvnitř pískoviště je jiná barva a zrnitost písku než vně, což děti rády kombinují a experimentují při hře „Na kuchaře“. Též byla zachována „jezdící“ vydlážděná plocha pro jízdu na koloběžkách či kreslení křídami. Děti milují možnost schovávat se, mít soukromí, mají zde i malé dřevěné domečky z kulatiny či z okrasné vrby, které zjara porůstají. V dolní části zahrady je zachováno ohniště, u něhož máme dlouhý stůl s lavicemi pro příležitostné opékání, sedátka ze dřeva vyřezaná tematicky jako „svět hmyzu“. V zadní části byla zhotovena provazová průlezka do tvaru L a „pavučina“ pro lezení a zdokonalení hrubé motoriky. Z druhého pískoviště byl odvezen starý písek a navezen substrát, takže nám slouží jako záhon pro zeleninu a bylinky. Byl zde zbudován kompost, vysazeny sloupovité ovocné stromky a keře. Děti se o záhony starají, sází, zalévají, vytrhávají plevel a sklízí zdravou zeleninu a bylinky, ze kterých samy připravují saláty a občerstvení. Letos jsme zde vysadili dýně, hokkaido i okrasné, zdobí nám interiér a chodby uvnitř mateřské školy. V koutku zahrady nechybí ani hmyzí hotel, který děti neustále pozorují a domeček pro ježky. Na přední zahradě před MŠ máme krásné dřevěné krmítko pro ptactvo, kam celou zimu sypeme ptáčkům dobroty a pozorujeme je téměř každý den při pobytu venku.
  Na naší nové zahradě mají děti vskutku všestranné vyžití. V roce 2016 jsme získali přilehlý pozemek po sběrných surovinách, který bychom v budoucnu rádi proměnili ve funkční dopravní hřiště s prvky pro nové objevy a zónu fyzikálních a přírodovědných pokusů.

 

Odkaz na rajče
https://msjosefov.rajce.idnes.cz/Nase_nova_skolni_zahrada/