Jdi na obsah Jdi na menu

Stavba těla psa

15. 7. 2012

Ahoj, v dnešním článku se dozvíte něco víc o stavbě těla psa.

standard-01.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Pokud chceme popsat klasickou stavbu psího těla, musíme se podívat na plemena blízce příbuzná vlku. Statná postava, elegantní vzhled těla, která se vyvíjela po tisíce let a vysoká účelnost jednotlivých částí těla je na první pohled zřejmá.

Dlouhé končetiny umožňující dobrý výskok a rychlý start, podélná osa těla, plíce zajišťující dostatečnou kapacitu potřebnou pro vytrvalost, velmi dobré osvalení těla, měkoučké polštářky na tlapkách a dlouhý ocas umožňující tichý pohyb a dobré manévrovací schopnosti, hustá srst chránící před nepříznivým počasím a silný chrup pro ulovení kořisti.

Pro psa je jedním z nejdůležitějších a nejdokonalejších smyslů čich. Člověk se v čichu nemůže psu ani zdaleka vyrovnat. Sliznice s čichovými buňkami je téměř 50x větší než u člověka. Člověk jich má zhruba 5 miliónů, německý ovčák okolo 220 miliónů. Podoba a tvar těla psa je tvořen pohybovým aparátem složeného z kostry a svalstva. Psí kostra je tvořena 229-232 kostmi. Díky tomu, že není u psa přítomna klíční kost, je spojení těla s hrudními končetinami velice pružné. Pes má na pánevní končetině čtyři prsty a na hrudní pět. Psí tlama čítá v dospělosti 42 zubů. Těchto 42 zubů je tvořeno 12 řezáky, 4 špičáky, 10 stoličkami a 16 třenovými zuby. Hrudní koš je u psa tvořen 13 páry žeber a délka střev je 5x delší než délka jeho těla.

Fena má na spodní straně břicha a hrudníku celkem osm párů mléčných žláz. Pes má sice také mléčné žlázy, ale jen náznakově.

Oči psa jsou důmyslně kryty třetím víčkem. Jejich stavba je velmi zvláštní a dopadu světla pod určitým úhlem vypadají jakoby svítily.

Kůže psa je volná, většinou pokryta dvojím typem srsti - podsadou a svrchními chlupy. Potní žlázy se vyskytují jen v okolí mléčných struků a na polštářcích tlapek. Zpravidla ale nebývají vyvinuté. Na rozdíl od kočky nemůže pes drápy zatahovat. Pod řitním otvorem je umístěna pachová žláza, která slouží ke komunikaci (teritoriální chování, značení).

Tak, snad vám článek pomohl, a alespoň něco jste se dozvěděli :)) Zatím Dobrou noc, ať vás blechy štípou celou noc.

                                            Vaše Pejskařka.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

DavidHierm - How to buying Google

13. 1. 2023 9:53

That means you'll lead some supplemental features and have access to additional channels where you can forward movement visibility, without having to put to rights mother wit of some complicated, handbook migration process. https://googlec5.com