Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ženy a posilování

Všeobecně panuje u žen mýtus, že pokud by začaly aktivně posilovat v posilovně, vypracují se k svalnatým tělům jako kulturistky. To však není pravda!

 gym-girl.jpg

Fakta:

1) Tyto kulturistky mají svoji vypracovanou postavu z důvodů užívání steroidů a hormonu testosteron, čímž dochází k nadměrné tvorbě svalů (více než u normálního muže). Sice tyto látky v tomto ohledu přinášejí výsledky (pokud opravdu chcete takto vypadat), ale přinášejí i mnoho problémů. U žen je pak někdy kvůli vysokému výskytu tohoto hormonu obtížné určit pohlaví!

2) Byl zmíněn hormon testosteron. Testosteron: Kromě lékařského využití při nedostatku tohoto hormonu, či v hormonální terapii při karcinomu prsu je rozšířené jeho zneužívání ve sportu. Pro sportovce je zajímavý rychlý efekt pro vybudování svalové hmoty i získání síly. Vlivem testosteronu dochází po tréninku k rychlé regeneraci organizmu. Jako nepovolený doping je proto testosteron i jeho deriváty zakázán mnoha sportovními asociacemi. (wikipedia. 2012). Ženy mají v těle tohoto hromonu až 16x méně než muži, tzn. že se nikdy nemohou mužům přiblížit ve tvorbě svalů, tudíž nikdy nedosáhnou svalů, jako kulturistky.

3) Cvičením ti však opravdu porostou svaly, to ale povede ke zpěvnění a vytvarování postavy tak, jak chceš! Nabrat několik kilo svalů je jen ku prospěchu, není se čeho bát, dostaneš postavu po které toužíš. 

woman-training2.jpg

Z toho lze říci, že posilováním získáš postavu a snáze zhubneš. Ženy klidně mohou cvičit s těžšími vahami a hlavní je pro ně dělat více opakování, aby dosáhly tělesného rozvoje. I vrcholové sportovkyně chodí do posilovny, kde zvedají velké váhy. Příkladem může být Martina Sáblíková, která dřepuje s vahou přesahující 100kg! (postavu kulturistky ovšem nemá, jak je to možné? :-) ).

Mnoho žen chodí do kolektivních cvičení typu zumby, trampolín a dalších fitnes cvičení. Bohužel jen tento trénink vám postavu nepřinese. Jedná se spíše o zahřátí organizmu, dobrý pocit, zlepšení fyzičky, ale samotným tímto cvičením ničeho nedosáhnete. Jedná se spíše  o takové "blbnutí". Pokud však namítneš: "Ale ta trenérka vypadá fakt skvěle." Taková trenérka však za den vede několik takových lekcí (čili daleko větší zátěž) a většina z nich chodí navíc do posilovny, či jsou už od přírody obdařené hubenější postavou.

Důležité, pokud začneš cvičit je u toho vydržet a jen čas přinese výsledky, chce to prostě trpělivost k překonání začátku. Hlalvní zásadou je i správně a zdravě jíst, čili držení diety ti nepomůže. Chce to jen vybrat to správné k získání potřebných živin, včetně dodržování pitného režimu.

Zde je cvičení s těžšími váhami (Valihora, 2012):

  • 1-5 opakovaní pro lepší sílu
  • 6-12 opakovaní pro svalový rozvoj
  • 12 a více pro vytrvalost

Doufám, že ti článek mnohé věci objasnil a pomohl ti v motivaci.

Maty

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář