Jdi na obsah Jdi na menu
 

Trávníky

 

Trávník je esteticky cennou součástí okrasné zahrady a je také spolu s vodními plochami nejsvětlejším prvkem celé zahradní kompozice.

Založení trávníkuvalcovani-vyseteho-travniku---ohrobec.jpg

Výsevem

Konkrétní provedení založení trávníku je velmi individuální podle kvality půdního profilu. Obecně platí, že pro jeho správný růst je zapotřebí připravit alespoň tenkou vrstvu propustné písčité půdy s dostatkem živin.

Příprava pro trávník se z pravidla provádí kypřením za pomocí rotavátoru s následným navezením tenké vrstvy kvalitního písčitého substrátu.

Když je půda připravená, provedeme její finální urovnání do roviny. Po osetí se plocha křížem uválcuje a muže se zalévat.travnik-pul-roku-po-vysevu---ohrobec.jpg

Pozor, během klíčení nesmí osivo přeschnout.

 

 

Položení travních koberců

Provádí se před ním minimálně stejná příprava podloží a finální vrstva kvalitního substrátu by měla být větší.

Na připravenou srovnanou a uválcovanou plochu se pokladá  trávník.

Nakonec se musí trávník řádně prolít vodou a uválcovat. Pro kobercový trávník je nanejvíš vhodné připravit automatický závlahový systém.

Obruby proti prorustání trávníku do výsadeb

detail-mulcovaci-textilie-s-pouzitim-neviditelneho-obrubniku.jpgProspívající trávník má tendence prorůstat do položené textilie v záhonu, kde poté působí jako plevel. Tomuto prorůstání se dá zabránit formou zářezu, který se však pravidelně 1-2x ročně musí obnovovat nebo položením obrubníku, který utvoří přesnou hranici trávníku a přitom není vidět a dá se přejet sekačkou pro dosekání krajů trávy .