Zásady zdravé stravy, Zelenina proti rakovině
Zásady zdravé stravy
- Buďme vždy pozitivní, jedině tak bude náš organismus reagovat pozitivně.
- Připravujme si pouze čerstvé potraviny, včetně masa.
- Dávejme přednost zelenině a ovoci ošetřenými ekologickými hnojivy.
- Upřednostňujme domácí produkty, nepotřebují tolik chemických úprav, nemusí se totiž tak dlouho skladovat a převážet.
- Pokud je to možné,nasbírejte si čerstvé plody.
- Zralé ovoce ve správném období obsahuje nejvíce živin. Plody pěstované mimo sezónu jsou urychlované nadbytkem hnojiv.
- Snižte konzumaci červeného masa, plnotučných mléčných výrobků a nasycených tuků.
- Sůl nahraďte bylinkami nebo přidáním celeru.
- Vyhýbejte se potravinám, které jsou upravovány ochucovadly, barvivy a konzervačními látkami. Trpíte-li astmatem, buďte na potraviny obzvlášť opatrní.
- Vyhněte se uzenému masu a uzeninám, mají vysoký obsah chemických přísad a soli.
- Pokuste se zapomenout na sladkosti, většina z nich vyvolává alergické reakce.
- Pozor na genetické inženýrství. Tato oblast je neprozkoumaná a potraviny vyprodukované touto cestou mohou vyvolat kožní alergie či astma.
Zelenina proti rakovině
Opravdová dieta proti rakovině neexistuje. Alespoň ne podle dnešních vědeckých poznatků.
Přesto ale určitý druh výživy může přispět k tomu, zda nemoc propukne či nikoliv.
Proč chrání balastní látky před rakovinou
Balastní látky, které jsou bohatě obsaženy v zelenině, ovoci a celozrnných produktech, podceňují střeva k větší aktivitě a urychlují vyprazdňování. Případné škodliviny v potravě tak nemají dlouhý kontakt se střevní sliznicí. Tím se vysvětluje ochranný efekt vlákniny před onemocněním rakovinou střev.
Vitaminy a minerální látky posilují buňky
Několik vitaminů, například C a E jakož i betakarotén, předstupeň vitaminu A , mají doloženu ochranu buněk. Pomáhají buňkám vyzbrojit se proti rakovinnému bujení. Preventivně působí proti rakovině plic, prostaty a močového měchýře, jakož i rakovině v ústní dutině, jícnu a žaludku především betakarotén. Vyskytuje se v červené a žluté zelenině a ovoci, v zelí, petrželi a špenátu.
Pozitivní vliv stopových prvků
Je prokázáno, že dostatečně vysoká hladina kalcia v krvi může zabránit rakovině tlustého střeva. Důvod? Kalcium obsažené především v mléčných produktech , váže nadbytek žlučových kyselin. Selen a zinek například v obilí působí jako ochrana buněk a dostatečné zabezpečení jódem může zabránit rakovině štítné žlázy.
Komentáře
Přehled komentářů
nemáte něco lepšího?
Je to nc mc..=(=(=(
je to tu dobrý
(Katule, 31. 5. 2007 18:54)
Našla jsem tu to co jsem potřebovala,ale stejně ještě potřebuju udělat referát na:propagaci zdravé výživy v reklamách a o tom nikde nic nemůžu najít:-(
chátram
(bolec, 16. 6. 2008 18:56)