Velikonoce
Sněhový beránek
Ingredience:
3 bílky,
200 g krupicového cukru,
100 g moučkového cukru,
20 g čokoládové polevy.
Příprava:
Bílky šleháme 5 minut s polovinou dávky krupicového cukru v horké vodní lázni . Pak je z vodní lázně vyjmeme, přidáme zbytek krupicového cukru a vyšleháme je na pevný sníh. Nakonec lehce vmícháme moučkový cukr.
Plech vyložíme pečicím papírem a tužkou si na něm vyznačíme obrys beránka. Připravenou bílkovou hmotou naplníme cukrářský sáček s hladkou trubičkou. Na papír nejdříve nastříkáme bílkové pusinky ve tvaru tělíčka beránka. Potom uděláme hlavičku a nohy.
Plech s beránkem vložíme do předehřáté trouby a sušíme při 120 °C asi 50 minut. Po vysušení necháme beránka vychladnout. Hlavičku beránka nakonec vymalujeme rozpuštěnou čokoládou.
Beránek s čokoládovou polevou
Ingredience:
200 g moučkového cukru,
6 vajec,
150 g másla,
200 g jemně mletých ořechů,
50 g kakaa,
200 g hrubé mouky,
1/4 balíčku prášku do pečiva,
300 ml mléka,
tuk na vymazání formy,
hrubá mouka na vysypání formy;
Dohotovení:
200 g mléčné polevy (např. Dr. Oetker),
bílá a tmavá poleva na dozdobení (např. Dr. Oetker).
Příprava:
Cukr utřeme se žloutky a máslem do pěny. Z bílků ušleháme pevný sníh a lehce jej vmícháme do žloutkové pěny. Přidáme mleté ořechy, kakao, prosátou mouku s práškem do pečiva a postupně přilijeme mléko. Vše dobře promícháme.
Připravené těsto nalijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané formy ve tvaru beránka. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 160 °C asi 45 minut. Upečeného beránka necháme ve formě krátce vychladnout a pak vyklopíme.
Mléčnou čokoládovou polevu rozehřejeme ve vodní lázni, vychladlého beránka polijeme a necháme zatuhnout. Nakonec beránka dozdobíme bílou a tmavou polevou.
Makový beránek sypaný kokosem
Ingredience:
450 g polohrubé mouky,
1 balíček prášku do pečiva,
150 g krupicového cukru,
2 vejce,
200 ml mléka,
150 ml oleje,
150 g mletého máku,
nastrouhaná kůra z 1 citronu,
tuk na vymazání formy,
strouhanka nebo hrubá mouka na vysypání formy;
Dohotovení:
50 g tuku na pečení,
50 g moučkového cukru,
100 g strouhaného kokosu,
1/2 KL rozpuštěné tmavé čokolády.
Příprava:
Mouku prosejeme s práškem do pečiva a smícháme s cukrem. Přidáme celá vejce, mléko, olej, mletý mák, nastrouhanou citrónovou kůru a společně vše vyšleháme na hladké těsto hustější konzistence.
Formu na beránka vymažeme pečlivě tukem, vysypeme strouhankou nebo hrubou moukou a naplníme ji připraveným těstem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 45 minut. Po upečení necháme beránka krátce zchladnout, pak ho vyklopíme a necháme úplně vychladnout.
Mezitím utřeme změklý tuk s moučkovým cukrem do pěny a touto směsí potřeme celého vychladlého beránka. Následně ho obalíme ve strouhaném kokosu a rozpuštěnou čokoládou mu nakreslíme oči a čumáček. Necháme zatuhnout. Nakonec můžeme beránkovi kolem krku uvázat mašličku.
Voňavý mazanec
Ingredience:
1100-1300 g hladké mouky,
špetka soli,
1/2 l vody,
2 PL sušeného mléka,
6 PL cukru,
70 g droždí,
3 balíčky vanilkového cukru,
3 KL citrónové šťávy,
2 KL strouhané citrónové kůry,
120 g rozpuštěné hery,
4 žloutky,
2 hrsti rozinek,
vejce na potření.
Příprava:
Z vlažné vody, cukru, droždí a lžíce hladké mouky uděláme kvásek. Přidáme ostatní suroviny a dobře propracujeme v těsto, které pak necháme vykynout (trvá to trochu déle, protože těsto je mastné a sladké). Vytvoříme 4 mazance a na plechu je necháme znovu vykynout. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě při 200 °C. Mazance jsou lepší druhý den a také se lépe krájejí.
Krakonošův mazanec
Ingredience:
400 g polohrubé mouky,
trochu soli,
80 g moučkového cukru,
citrónová kůra,
3 žloutky,
100 g rozpuštěného másla,
50 g loupaných mandlí,
80 g rozinek,
100 ml mléka;
Na kvásek:
200 ml mléka,
30 g droždí,
1 PL cukru,
60 g polohrubé mouky.
Příprava:
Z mléka, rozdrobeného droždí, cukru a polohrubé mouky připravíme kvásek, který necháme vykynout.
V prohřáté mouce rozmícháme sůl, cukr, nastrouhanou citrónovou kůru, žloutky a rozpuštěné vlažné máslo. Přimícháme kvásek, vlažné mléko a vypracujeme těsto. Nakonec přidáme drobně sekané mandle (trochu jich odložíme) a rozinky. Těsto zamícháme a necháme na teplém místě, přikryté utěrkou, kynout.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, vyválíme kulatý bochník, dáme na vymazaný plech a necháme znovu vykynout. Potom nahoře nožem nakrojíme asi 2 cm hluboko kříž, mazanec potřeme žloutkem, posypeme hrubým cukrem, zbytkem odložených sekaných mandlí a ve vyhřáté troubě upečeme.
Jidáše s medem
Ingredience:
500 g mouky hladké nebo výběrové,
20-30 g droždí,
30-50 g krupicového cukru,
1 žloutek,
50 g másla,
250-300 ml mléka,
sůl,
citrónová kůra,
vanilkový cukr,
1 vejce na potření,
med.
Příprava:
Do hrnku rozdrobíme droždí, rozmícháme se špetkou cukru, lžící mouky a několika lžícemi vlažného mléka na hladké těstíčko. Necháme asi 15 minut, aby vzešel kvásek.
Potom utřeme tuk se žloutkem a cukrem, přidáme vanilkový cukr a strouhanou citrónovou kůru. Přidáme vzešlý kvásek, mouku se špetkou soli a vlažným mlékem zaděláme těsto.
Tužší těsto, přikryté utěrkou, necháme asi hodinu vykynout, vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na stejné dílky. Z každého dílku vyválíme tenčí pramen (váleček asi jako malíček), který stočíme do tvaru spirálky na tukem potřený plech.
Po vykynutí potřeme jidáše rozšlehaným vejcem, případně s trochou mléka a rychleji je upečeme. Částečně vychladlé obrátíme a potřeme medem.
Jidáše můžeme také připravit ve tvaru malých houstiček, dvojité spirály, ve tvaru písmene S apod.
Hrnečkový mazanec
Ingredience:
3 hrnky polohrubé mouky,
1 KL hladké mouky,
cca 1/2 hrnku mléka,
5 PL pískového cukru,
1/3 kostky másla,
3/4 kostky droždí,
1 žloutek,
špetka soli,
1 balíček vanilkového cukru,
3 PL dobře omytých a okapaných rozinek,
4 PL oloupaných a na nudličky nakrájených mandlí,
1 KL nastrouhané citrónové kůry,
hladká mouka na posypání válu,
tuk na potření pečicího papíru,
vejce na potření mazance.
Příprava:
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přisypeme jednu lžíci cukru, lžičku mouky a necháme vzejít kvásek. K osolené polohrubé mouce přidáme zbylý cukr, vanilkový cukr, citrónovou kůru, žloutek, vlahé rozpuštěné máslo a vykynutý kvásek. Vařečkou vypracujeme těsto. Když už se nelepí ke stěnám mísy, vyklopíme je a na pomoučeném vále ho prohněteme rukama, až je hladké a lesklé. Zapracujeme do něj rozinky a polovinu mandlí. Utvoříme bochánek, vložíme jej do mísy, poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
Z vykynutého těsta vytvarujeme dva bochánky. Položíme je na dva kusy pečicího papíru (potřených tukem), abychom je mohli lépe v troubě otáčet. Necháme je ještě na plechu vykynout. Před vložením do trouby potřeme bochánky rozšlehaným vejcem, posypeme zbylými mandlemi a ostrým nožem nebo nůžkami utvoříme uprostřed křížek. Mazance krátce zapečeme v horké troubě, potom teplotu snížíme a pečeme zvolna asi 40-45 minut.
Velikonoční mazanec - Cozonac
Ingredience:
4 šálky mouky,
1 šálek ohřátého mléka,
3 vejce, lehce rozšlehaná,
1 kostka droždí (42 g),
1/2 šálku rozpuštěného másla,
3 PL cukru,
2 KL cukru,
1 KL soli,
3-4 kapky žlutého potravinářského barviva;
Náplň:
280 ml (1/2 pt) kysané smetany,
1 KL kukuřičného škrobu,
4 PL cukru,
1 šálek smetanového sýra (žervé, lučina)
2 KL vanilky nebo citrónového aroma.
Jiná náplň:
300 g mletých vlašských ořechů,
1 šálek mléka,
3/4 šálku rumu,
vanilka.
Příprava:
Mléko zahřejeme tak, aby bylo vlažné. V misce rozdrobíme čerstvé droždí. Přidáme 2 lžičky cukru, 2 lžíce mléka, rozmícháme a postavíme stranou.
Do velké zadělávací mísy nasypeme 4 šálky mouky. Do vlažného mléka zašleháme 3 lžíce cukru, lžičku soli, rozpuštěné máslo, lehce rozšlehaná vejce a libovolné množství žlutého potravinářského barviva. Přilijeme vzešlý kvásek. Šlehačem vše důkladně promícháme a přelijeme k mouce. Vařečkou promícháváme tak dlouho, až se řádně mouka spojí s mléčnou směsí. Potom těsto propracováváme rukama asi 5 minut nebo do té doby, až se nám nelepí na ruce. Překryjeme ho čistou utěrkou a dáme na teplé místo vykynout do zdvojnásobení objemu. Poté těsto srazíme pěstí a hněteme další dvě minuty. Opět necháme přikryté vykynout.
Vykynuté těsto rozválíme a naplníme ho připravenou náplní. Těsto zavineme jako roládu, přendáme do vymazané chlebíčkové formy, necháme ještě chvíli kynout, potřeme rozšlehaným vajíčkem a poté pečeme asi 45 minut. Z formy ji vyndáme hned, jak je upečena, přendáme na utěrku a necháme vystydnout.
Troubu předehřejeme na 180 °C
Příprava sýrové náplně:
Vidličkou krémový sýr dobře rozmačkáme. Přidáme škrob, žloutek a dobře promícháme. Přidáme postupně jednu nebo dvě lžíce smetany. Rychle zpracujeme a důkladně promícháme. Přidáme 4 lžíce cukru a příchutě.
Příprava ořechové náplně:
V teplém mléce s vanilkou rozpustíme cukr (na sporáku). Když se cukr rozpustí, přidáme za stálého míchání ořechy. Po několika minutách varu, až směs zhoustne, ji odstavíme z ohně a přidáme rum. Po vychladnutí natřeme náplň na rozválené těsto.
Tip:
Těsto lze upéci i jako koláč, v koláčové formě, kdy jako lem koláče spleteme ze dvou pramenů těsta pletenec. Náplň bochánku je libovolná (mák, ořechy, marmeláda, kakao, ovoce.
Vajíčka jako překvapení
Na náplň:
60 g jemné krupice, 75 g cukru, 3 balíčky vanilkového cukru, 2 lžičky prášku do pečiva, 75 g másla, 1 lžíce másla (přepuštěného), 4 lžíce jemných ovesných vloček Emco, 3 lžíce pomerančové šťávy, 1 kg soli, barvy na vejce
Špičky syrových vajec pečlivě odsekneme a vaječnou hmotu zachytíme v míse. Přitom obsah tří vajec dáme stranou. Vaječné skořápky pečlivě vypláchneme, obarvíme barvami na velikonoční vajíčka a osušíme (můžeme použít přírodní barviva, tj. cibulové slupky, osení, kávovou sedlinu).
Na těsto ušleháme do pěny máslo s cukrem, vanilkovým cukrem a třemi vejci a lžíci po lžíci přidáváme prosátou mouku s práškem do pečiva. Přidáme ovesné vločky, pomerančovou šťávu a promícháme na hladké těsto. Vnitřek vajec (skořápek) opatrně potřeme rozpuštěným máslem; použijeme k tomu štětec. Do ohnivzdorné mísy odpovídající velikosti vysypeme sůl a do solného lože posadíme vejce (skořápky), které naplníme až k okraji těstem. V troubě předehřáté na 180°C pečeme asi 20 minut. K podávání můžeme vejce posadit do košíčku s velikonočním osením.
Hrnkový beránek - jednoduchý
Potřebujeme:
3 hrnky hrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1/2 hrnku oleje, 2 vejce, 1 hrnek vlažné vody, 1 vanilkový cukr, 2 lžičky prášku do pečiva, máslo k vymazání formy a hrubou mouku k vysypání formy.
Postup:
Vejce smícháme s oběma cukry, a olejem, postupně zapracujeme mouku s práškem do pečiva. Vymazanou a vysypanou formu naplníme těstem do tří čtvrtin a upečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Částečně vychladlého beránka vyklopíme z formy, necháme vychladnout a pocukrujeme. Můžeme ozdobit mašličkou kolem krku.
Ořechový beránek
Potřebujeme:
3 vejce, 100g moučkového cukru, 80g polohrubé mouky, ½ prášku do pečiva, 50g rozemletých vlašských oříšků, tuk a mouka k vymazání a vysypání formy.
Postup:
Celá vejce s cukrem našleháme do husté pěny a lehce vmícháme prosetou mouku s práškem do pečiva a rozmletými oříšky. Vlijeme do vymazané beránkové formy máslem, vysypané hrubou moukou a upečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.
Piškotový beránek
Potřebujeme:
5 vajec, 5 lžic moučkového cukru, 8 lžic hrubé mouky, 2 lžíce horké vody, strouhaná citrónová kůra, vanilkový cukr, tuk a mouka na formu.
Postup:
Žloutky s cukrem utřeme do pěny. Přidáme horkou vodu a stále třeme. Pomalu vmícháme hrubou mouku s citrónovou kůrou a vanilkovým cukrem a nakonec lehce vmícháme pevný sníh z bílků. Vlijeme do vymazané a moukou vysypané beránkové formy a pečeme ve středně vyhřáté troubě.