Jdi na obsah Jdi na menu

materiál

 výběru příze pro háčkování
Když jsem začínala háčkovat, netušila jsem jakou přízi použít. Kamarádka mi doporučila Katku, a tak jsem ji vyzkoušela. Pak jsem zeptala v galanterii, kde mi doporučili Camillu. Pak jsem už prostě kupovala jiné příze a zkoušela a zkoušela.

 

Ale jak si vlatně vybrat tu správnou přízi? A které příze jsou vhodné na háčkování?


Jak jsem posléze zjistila, háčkovat se dá z téměr každé příze, i přesto, že je na některých e-shopech rozdělují na pletací a háčkovací. Pro každou přízi však potřebujete vhodný háček a ne každá příze se hodí pro váš projekt. Háčkovací příze opravdu existují, jsou velmi tenké a používají se například pro háčkování deček. Oproti Camille nebo Katce jsou mnohem tenčí a na háčkování čepiček opravdu nevhodné.

Při výběru příze se řiďte následujícími pravidly:
1. Vybírejte si přízi podle účelu, na který je určena. Jinou přízí budete dělat dečku a jinou čepičku. Zvolený materiál ma přirozeně vliv na vzhled výrobku. Pro hračky se hodí nejvíce bavlna, pro prostírání však nebude nejvhodnější.

2. Pokud se chystáte vyrábět nějakou část oblečení, pak vybírejte přízi i podle ročního období. Tím mám na mysli materiál příze a její tloušťku. Na léto se hodí nejvíce 100% bavlna, na zimu vlna nebo akryl.

Můj tip: Čepičky pro nejmenší určitě vyrábějte ze 100% bavlny. Některé děti ani jiný materiál nesnesou a můžou se osypat. Nutno dodat, že čepičky z bavlny vypadají asi nejlépe.
Následující tabulka je přehledem přízí se kterými mám osobní zkušenost. Cena je pouze orientační a slouží k porovnání ekonomického aspektu projektu.
Název Výrobce Materiál Návin Cena Háček (mm)
Katka Niťárna Česká Třebová 100% bavlna 250m/75g 47 Kč 2,5-3,5
Camilla Madame Tricote Paris 100% bavlna 125m/50g 28 Kč 2,5-3,5
Cattania Schachenmayr 100% bavlna 125m/50g 40 Kč 2,5-3,5
HIT Schoeller 100% polyakryl 135m/50g 33 Kč 3
Merino Vlnap 50 % merino vlna, 50% akryl 140m/50g 35 Kč 3-4
Melinda TOPTEX 100% akryl 95m/50g 22 Kč 5-6
Elian klasik VSV 100% akryl 125m/50g 24 Kč 3-3,5
Elian Nicky VSV 100% akryl micro 152m/50g 35 Kč 4

Můj tip: Při výběru je také důležité se podívat na poměr návin/cena. Například příze Katka, kde 250m stojí cca 50Kč je ekonomicky rozhodně výhodnější než Camilla, kde pro stejný návin musíte zakoupit dvě klubka za cca 60 Kč. Cattania je pak ještě méně výhodnější, 250m pořídíte cca za 80Kč.

Spotřeba příze na čepičky není nijak zvlášť enormní. Pro nejmenší cca do 6.měsíce vám bohatě bude stačit jedno klubko Camilly nebo Cattanie.  

Na závěr ještě jedna poznámka. Háček uvedený u přízí deklaruje výrobce. Katka je však o dost tenčí než Camilla nebo Cattania. Já na ni používám háček 2,5mm, na Camillu nebo Cattanii však používám háček o velikosti 3mm. Proto i velikost háčku berte jako orientační a raději si vyzkoušejte jak výsledek vypadá. Každý při háčkování jinak utahuje a výsledek tak může být rozdílný.

A jaké zkušenosti máte vy? Podělte se o své zkušenosti s přízemi v komentáři

 

 

 

 jak změnit barvu v průběhu háčkování
Když jsem poprvé zkoušela změnit barvu čepičky, ukončila jsem předchozí řadu a do vzniklého oka jsem protáhla novou barvu. Většinou jsem si předtím na nové barevné přízi vytvořila smyčku a tu jsem protáhla. Tohle řešení taky funguje, ale nevypadá nic moc a vzadu vám zbydou konce přízí, se kterými si musíte poradit.
 
Takže kdy je vhodné měnit přízi?

Těsně před ukončením řady pevným okem (obecně kdykoliv před ukončením například DS)  - na háčku máte 2 poslední oka a protahujete jimi novou přízi.
 
 
Ukončení řady novou přízí


 
Ukončená řada

A co s konci obou přízí? Starou přízi ustřihneme a oba konce "vháčkujeme" dovnitř viz foto níže. Až je téměř celé "zaháčkujete", zbytky ustřihnete a je to:-)


 
Rubová strana čepičky - konce nejsou vidět