Jdi na obsah Jdi na menu
 


Také zřídíte rodinný záchranný fond pro marnotratníky?

9. 10. 2012

Představte si rodinu se třemi již dospělými dětmi, které mají už své rodiny. Dva z potomků pracují od nevidím do nevidím, vedou své děti k šetrnosti, nepořizují jim poslední iPhony a trička fishbone, utrácejí tolik, kolik je nezbytné, odkládají na horší časy, platí nájem, pojištění, nejezdí v MHD načerno. Taky rodiče, ač důchod na dohled, stále pracují, nejezdí načerno v MHD, odkládají peníze stranou, dbají o své zdraví. pronajem-levne.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Třetí potomek i s manželkou už roky utrácejí víc, než se každý měsíc sejde v jejich společné kase. Jezdí na dovolené, na které nemají, na dárky si berou spotřebitelské úvěry, občas jezdí v MHD načerno, pořizují si stále víc a víc debetních karet, přestupují od banky k bance, občas jim vypnou elektřinu a odpojí plynoměr. Dětem kupují poslední smartphony, ale ne vždy se jim dovolají, protože operátoři je vypínají pro neplacení. Dluží, kam se podívají, známí už své půjčky se skepsí odepsali. Když už je nejhůř, slitují se rodiče, vždyť co by neudělali především pro vnoučata – a svého posledního potomka zadotují.

Když už se jim úspory tenčí, rozhodnou na rodinné radě, že vytvoří rodinný záchranný fond. Rodiče do něho dají posledních sto tisíc, oba nemarnotratní potomci taky po sto tisících, marnotratný potomek si taky musí někde sto tisíc sehnat, aby byla spravedlnost naplněna. Když je rodinný záchranný fond vytvořen, marnotratný potomek okamžitě požádá o půjčku sto tisíc na splacení částky, kterou si vypůjčil, aby měl co do fondu vložit. A padesát tisíc na provoz. Vždyť se blíží Vánoce, budou dárky a lyžovačka ve Špindlu.

Takhle se to ještě párkrát zopakuje a než přijde léto, je fond prázdný. Rodiče jsou už téměř bez úspor, rodiny prvních dvou potomků práskly dveřmi a řekly, že Vánoce už společně s rodiči a třetím sourozencem trávit nebudou. Protože i jim nastaly krušnější časy, protože se tomu rozbila pračka, ten potřebuje peníze pro děti na vysoké škole, taky auto dosloužilo… Ale rodiče práskli do stolu, hlava rodu přikázala a fond se opět naplnil. Spořiví potomci si vzali půjčky u svých bank, které ochotně půjčily, neboť se jednalo o dlouhodobé kvalitní střadatele.
Třetí potomek sice už přestal hýřit, už se nejezdí k moři, ale jen na městskou přehradu a v zimě se lyžuje na kopci za domem. Ale je třeba vracet dluhy, exekutoři se tlačí před dveřmi, děti nemají na obědy, telefony vypnuté, živitel bez práce, dávky už nejsou to, co bývaly… Ale aspoň si lze půjčovat z rodinného záchranného fondu.
 
Jenže i ten po dvou letech vyschl. Rodiče odcházejí do důchodu bez úspor, dva potomci všechny vydělané peníze vracejí bankám. Třetí marnotratník se musel vystěhovat, žije na ubytovně, platí dvacet tisíc za jedna plus nula a jen se třese, kdy dojdou poslední peníze v dožívajícím rodinném záchranném fondu, do kterého už nemá kdo přispívat.
Poučení z krizového vývoje: Také se doma chováte stejně? Myslíte, že je tak zásadní rozdíl mezi financování rodiny a Evropské unie? Také věříte, že lze klín donekonečna vytloukat klínem?

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář