Jdi na obsah Jdi na menu
 


Volby 2012: Lidl a Kaufland vyhráli nad Pařížskou

 

lidl-v.-parizska-1.jpgV posledním roce jsem od řady známých i méně známých slýchával, že budou volit natruc. Ve zkratce lze jejich nářky zhodnotit v tom, že mají po krk oranžových, modrých, švarcnbersko-kalouskovských, či bártovských vykuků, kteří si rozdělují křesla, rozpočty, zakázky. „A budu vlit komouše, i když jsem se za nich neměl moc dobře. Budu volit dělnickou stranu, ať už se konečně někdo chytí za nos!“
Nemohu tvrdit, že bych o tom byl přesvědčen, nebo si tím byl úplně jistý, ale možná tohle trucovité volení se stalo příčinou toho, že mapa republiky je oranžovorudá, že z titulních stran se usmívá možná budoucí senátor KSČM z hlavního města a proč ČSSD uvažuje o zrušení bohumínského usnesení.
ČSSD dostala na frak, ale ne tak strašně, hodně jejích voličů jen trochu dobarvilo volební lístky z oranžové na červenou. Komunisti se někomu zdáli menším dojicím strojem státní a krajské kasy, než ČSSD, někdo prostě po zkušenostech s s.r.o. politickou stranou šátkomila Víta Bárty kdovíjakým podnikatelským stranám už nevěří. A možná si nemálo voličů řeklo, že když jim nikdo z těch, co jsou u vesla a mají sílu měnit, jim nenaslouchá, tak zvolí nepřítele. Ať se modří, oranžoví a ostatní chytnou za nos a ať si taky užijou trochu strachu a paniky.
Historická paměť v českých zemích nikdy moc nefungovala. S Rusy vycházíme, byť nás okupovali nepřímo v roce 1945 a přímo v roce 1968. S Němci vycházíme, byť jsme jejich zásluhou přišli ve 2. světové válce o víc než 300 tisíc spoluobčanů. Odvolávat se na historickou paměť ve chvíli, kdy jdou ceny nahoru, kdy je historicky nejdražší benzin a nafta, vysokoškoláci nemohou sehnat po absolutoriu práci a pořád se jen mluví o zvyšování daní, tady každá historická paměť selhává.
Politici mohou těžko důvěryhodně vzkazovat národu (národům), že reformy jsou nezbytné, když vicepremiérka vlády Karolina Peake zdůvodňuje, že letí do Bruselu soukromým tryskáčem s odkazem na to, že se tím ušetří. V daném okamžiku ano, pár desítek tisíc za letenky. Ale nesmíme zapomínat, že majitel tryskáče si svůj bonus v budoucnosti vrchovatě vybere. To není nic ve zlém, to je jen logika věci. Nejdražší věci jsou totiž ty zadarmo.
Takže není divu, že tyhle volby zcela ovládl Lidl s Kauflandem a Pařížská třída je na trestné lavici.
lv_bartoska.jpgPoučení z krizového vývoje: Una salus victis nullam sperare salutem (Jedinou spásou poražených je v žádnou nedoufat spásu). Vergilius
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář