Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ten sport

10. 10. 2012

 

Basketball

Basketbal, česky též košíková, je kolektivní míčový sport, ve kterém se

hráči na hřišti snadva týmy s pětiží získat co nejvíce bodů vhazováním míče do obroučky basketbalového koše a zabránit protihráčům, aby body získali.

Hru vytvořil v roce 1891 Dr. James Naismith pro zpestření zimní sportovní přípravy svých studentů. I přes to, že se v původní podobě jednalo o nepříliš dynamický sport (pravidla neumožňovala pohyb s míčem), získal si brzy značnou popularitu a rychle se rozšířil nejen po Spojených státech. V roce 1932 byla založena Mezinárodní basketbalová federace (International Basketball Federation). V roce 1936 byl basketbal zařazen na pořad olimpijských her a od roku 1976 se koná i ženský basketbalový turnaj.


Historie

 

V roce 1891 pracoval Dr. James Naismith jako učitel tělesné výchovy na Springfieldské YMCA International Training School. Byl požádán, zda-li by se nepokusil vymyslet kolektivní sport, který by mohl být v čase nepříznivého počasí provozován v tělocvičně. V prosinci Naismith představil svým studentům novou hru, jejíž pravidla shrnul do 13 bodů. Na protilehlé strany tělocvičny přibil ve výšce 10 stop koše na sběr broskví, k nim přistavil žebříky a dva žáky pověřil vyndaváním míče z košů. Naismith vysvětlil pravidla osmnácti žákům své třídy a vyzval Franka Mahana a Duncana Pattona, aby si vybrali osm spoluhráčů a stranu, kdo kam bude hrát. R. Chase proměnil střelecký pokus ze střední části hřiště a historicky první zápas skončil výsledkem 1:0.
U studentů si nový sport okamžitě získal oblibu a i z dalších škol brzy začaly chodit dotazy na pravidla. To vedlo k jejich vydání ve školním časopisu „Triangle“ 15. ledna 1892.
Záhy se sport rozšířil i mimo území USA. V roce 1893 se hrál ve Francii, 1896 v Brazílii, 1897 v Čechách, 1900 v Austrálii, Číně, Japonsku, 1901 v Íránu.


NBA

Americká NBA je nejprestižnější basketbalovou ligou světa. Vznikla v roce 1949, nejúspěšnějšími kluby její historie jsou Boston Celtics, Los Angeles Lakers a Chicago Bulls.V součansnosti hraje v NBA 30 týmu, které jsou rozděleny do dvou konferencí které se nazývají Western(Západní) a Eastern (Východní). Po skončení základní části postoupí nejlepší 7 z každé konference do playoff z každého kola v playoff postupuje tým, který dosáhl 4 vítězství.Playoff má celkem 3 kola z nichž postoupí do finále ten nejlepší tým z každé konference. Jediný český basketbalista v NBA je momentálně Jan Veselý, který hájí barvy týmuWashington Wizards.

Basketball v českých zemích

 

České veřejnosti poprvé basketbal představil učitel tělocviku Jaroslav Karásek v sokolovně ve Vysokém Mýtě v roce 1897, česká pravidla vyšla o rok později.
Nejvyšší česká soutěž je Mattoni NBL (Národní basketbalová liga) mužů, kterou v sezóně 2006/2007 hrálo 12 klubů a Ženská basketbalová Trocal liga ve které se utkává 10 klubů. Nižší soutěží je 2.liga jak mužů tak žen. V sezoně 2006/2007 hrálo mužskou ligu 14 klubů a ženskou ligu 10 klubů. Dále je 3.liga, která se u mužů dělí na 3 skupiny a u žen na 2 skupiny. Od další sezony 2007/2008 dochází k přejmenování lig. Mužská nejvyšší zůstává stejná (Mattoni NBL)a ženská (Trocal ŽBL). Změna nastává u názvů nižších soutěží, když ze druhé ligy se stává liga první a k posunu dochází i z třetí ligy na druhou ligu.
V současnosti je nejúspěšnějším mužstvem ČEZ Basketball Nymburk Mezi ženami je historicky nejúspěšnějším klubem BK Frisco SIKA Brno, který od roku 1996 nepřetržitě vítězí v Ženské basketbalové lize a v Českém poháru. V sezóně 2005/2006 navíc vyhrál nejprestižnější soutěž - Evropskou ligu. Dále Sparta Praha která se probojovala 7× do finále Euroligy z čehož jedenkrát zvítězila, následována týmem Gambrinus Sika Brno s třemi účastmi, z toho jednou vítěznou a Slovian Orbis Praha, který se do finále probojoval 3×, ale ani jednou nezvítězil.
Olympijských her se mužská basketbalová reprezentace účastnila 7× a nejlepšího umístění, 5. místa, dosáhli v roce 1960. Naposledy se však olympijského turnaje zúčastnili v roce1980. Ženy se olympijského turnaje zúčastnily 2×, v roce 2004 se umístily na 5. místě, v roce 2008 na 7. místě a v roce 2010 na druhém místě za USA.
Mezi momentálně nejúspěšnější české hráče patří především dvojice hráčů, která si zahrála slavnou NBA. Jako prvnímu se to povedlo Jiřímu Zídkovi juniorovi a jako druhý se objevil v zámoří Jiří Welsch. V současnosti je v NBA i Jan Veselý. Oba hráči si v NBA odbyli tříleté kontrakty a poté se vrátili zpět do Evropy, . Mezi nejlepší české hráčky patří Eva Horáková – nejlepší basketbalistka Evropy 1996 a první Češka ve WNBA, Hana Horáková, Ivana Večeřová, Jana Veselá, Petra Kulichová či Eva Vítečková.


Parametry

Obroučka basketbalového koše je zavěšena ve výšce 3,05 metru nad zemí. Oficiální šířka desky je 180 cm a výška desky 105 cm. Oficiální délka hrací plochy měří 28 metrů a oficiální šířka plochy je 15 metrů. Dále jsou schváleny rozměry minimálně 26 metrů na délku a 14 metrů na šířku.

Zisk bodů

Existují tři základní způsoby, jak dosáhnout bodů. Prvním (nejčastějším) způsobem je koš, který hráč hodí do koše ze střední nebo blízké vzdálenosti. Tento koš je následně ohodnocen 2 body. Druhým způsobem, je koš za tři body, kterého hráč dosáhne, jestliže dá koš za tzv. trojkovým obloukem. Posledním způsobem jak dát koš je tzv. trestný hod (slangově šestka), který hráč hází po faulu při střelbě.