Jdi na obsah Jdi na menu
 


LONDON - ALFA

 

 

 Ve dnech 5. – 12. 6. 2010 jsem se společně s bratrem Tadeášem Czudkem, starším a vedoucím kurzů „Alfa“ v našem sboru zúčastnil mezinárodní konference  EMEA WEEK v Londýně. Dalšími českými účastníky  byli hlavní koordinátoři kurzů v ČR: br. Miloš Poborský, Michal Vaněk s manželkou a  Hana Kratochvílová. Celá akce se konala v „kolébce Alfy“ ve sboru Holly Trinity Brompton pod vedením br. Nicky Gumbela. Náš pobyt byl sponzorován organizátory, dopravu jsme si hradili z vlastních zdrojů. Nocleh byl zajištěn v soukromém domě na předměstí Londýna.

Na téma projektu „Alfy“ bylo napsáno mnoho positivních i negativních pohledů. Toto pojednání je jen subjektivním zhodnocením pobytu na konferenci, zároveň rozšířením pohledu na projekt jako celek.

2 KLADNÉ PODNĚTY

2.1 Sbor HTB

      Samotný anglikánský sbor HTB byl před léty na pokraji zániku. Prožil radikální proměnu a početní růst ve velké míře díky aplikací této služby ve své sborové struktuře a jak vyplývá ze svědectví vedoucích především díky intenzivnímu modlitebnímu zápasu a zaměření na dílo Ducha Svatého ve všech oblastech jejich osobního i sborového života.    

     Zúčastnili jsme se dvou nedělních bohoslužeb. Zdá se, že dominující principy, projevené na konferenci jsou důležité především v samotném  sboru HTB (multikulturnost, přijetí, jednota, radost, oslava, zapojení do služby mnoho spolupracovníků, silný vliv Alfy na strukturu sborových služeb, není však jediný...)

     Hlavními vůdčími osobnostmi ve sboru jsou Sandy Millar, Nicky Gumbel a další, kteří se podíleli také na vedení konference.

 2.2 Projekt „Alfa kurzů“

 Je zřejmé, že tato služba je v současné době hnutím, které zasáhlo téměř všechny známé církve přibližně ve 140 zemích světa. Samotné konference  se účastnily delegace z přibližně 83 zemí Evropy, středního východu a Afriky. Překvapivá byla účast asi 90 biskupů, v tom několika arcibiskupů z mnoha protestantských, katolických i pravoslavných církví.

   Při prezentacích zaznívala svědectví o tom jak Bůh skrze tento projekt zasahuje mnohé a proměňuje lidské životy, obnovuje rodiny i sbory. Alfa je využívána v různých sociálních a generačních skupinách (manželské páry, mládež, senioři, vězňové, vojáci...)

     Je jisté, že díky této službě dochází k viditelnému sjednocení církví, denominací i sborů v mnoha částech světa. Jednota je patrná na konferencích, ale především v oblastech, kde působí.

     Je patrné, že autorům programu se podařilo vystihnout a naplňovat asi tři důležité aspekty, které jsou nadčasové a vycházejí z potřeb současného světa i církve, nezávisle na kultuře  jednotlivých zemí:

  • Vytvořit rámec vyučování a výkladu Písma, který je  teologicky přijatelný pro téměř všechny církve
  • Příležitost navazovat  osobní hluboké vztahy a budovat trvalá přátelství skrze studium Písma a řešení osobních konkrétních problémů
  • Prožít jednotu Kristovy církve. Naplnit tak Kristovou modlitbu a být svědectvím pro tento svět.

Toto biblické poselství, které je ve vyučování  obsaženo, budování vztahů uvnitř a jednota církve navenek jsou bezesporu principy v souladu s Boží vůlí a Pán Bůh jejich uvádění  do praktického života jistě žehná.

2.3 Průběh konference

      Pokud se týká samotného průběhu konference, tak zde bylo několik dominujících prvků:

     Důraz na oslavu. Velmi pěkná a pestrá služba několika chválících skupin.

     Vděčnost mnoha lidí za radostnou atmosféru a jednotu na konferenci.

  Oslovující biblické vyučování s praktickou aplikací skrze přímluvnou modlitbu přednášejícího a pak modlitby spolupracovníků za potřeby těch, kteří přicházeli dopředu. Všechny přímluvy vyjadřovaly především prosbu za  „příchod Ducha svatého“ a naplnění těch oblastí života, ke kterým se ubíralo vyučování Písma. Průběh modliteb byl velmi pokojný, s hudebním pozadím, což vytvářelo příznivé ovzduší ke ztišení a osobnímu prožívání Boží blízkosti.

     Delegování spolupracovníků, kromě samotných vůdců, kteří se podíleli i na velké části biblických výkladů

     Perfektní organizace celého průběhu konference, včetně zajištění překladů do několika hlavních jazyků. 

     Praktické ukázky:

  • Večer s Alfou probíhal v místním sboru, jako každý týden, kterého se zúčastnilo asi 35 skupin.
  • Ukázka manželských večerů byla velmi praktická a názorná, vycházející také z praxe místního sboru.
  • Společná bohoslužba ve Westminsterské katedrále pod záštitou Arcibiskupa Londýna

     Manželské večery, jsou lze říci, přidruženým projektem Alfy, nesoucí taktéž hojné ovoce proměněných manželských párů. Někteří manželé pak pokračují v kurzech Alfy. Je to skvělá kombinace, velmi vhodné pro službu v jednotlivých sborech.

 2.4 Zvláštní důrazy

Existuje několik zvláštních postřehů, které si dovolím uvést z důvodu celkového subjektivního pohledu na jinak skvělou a požehnanou konferenci.

  • Neúměrný důraz na samotnou Alfu před důrazem na evangelium Kristovo, nebo Krista samotného, i když samozřejmě projekt evangelium obsahuje a  z něj vychází. Nicky Gumbel sám zdůraznil, že „Alfa je jen prostředek, metoda, která vede ke Kristu. Není jediná, je však efektivní.“ Možná, že právě nadšení z efektivity vede prezentující kurzy Alfa k „předůraznění“  metody nad obsahem.
  • Pneumatologie. Podrobný rozbor učení o Duchu Svatém v kurzech Alfy byl již předmětem mnoha jiných prací. Přesto si dovolím poznamenat, že účastník konference z evangelikální církve nabývá dojmu, že v převažující míře  je zde upřená pozornost na osobu Ducha Svatého a jeho dílo. Opakující se prosby za příchod Ducha a jeho naplnění působí nové touhy a rozhodnutí v srdci. Sám jsem prožil obnovu radosti a Boží posilnění.  Zároveň se zde  probouzí „pocit absence“ zvěsti o Kristu ukřižovaném a vzkříšeném a modliteb směřovaných k tomu, jenž má veškerou moc na nebi i na zemi. Který je hlavou a  který předchází vše...Kol. 1, 15 - 18
  • Viditelná  jednota  všech církví. Je to nádherný prvek, vzbuzující obdiv a vděčnost vůči Pánu, který sjednocuje. Prožili jsme hluboké a duchovní rozhovory se skupinami věřících z Římsko katolické církve i jiných církví. Jsem přesvědčen, že budovat jednotu s vyznávajícími křesťany se všech církví je možné a nezbytné. Budeme – li důsledně jednotu rozvíjet, setkáme se i zatím s nepřekročitelnými bariérami a překážkami na obou stranách (společná eucharistie, manželské svazky, společná misie, teologické klíčové důrazy). Je zřejmé, že toto téma povede dříve, nebo později k diskusi a vzájemné komunikaci, nebo paradoxně naruší jednotu mezi dalšími doposud sjednocenými církvemi a sbory. Je zřejmé, že toto téma „viditelné církve“ se musí stát předmětem našich rozhovorů v blízké budoucnosti.

3  TÉZE  PŘEDNÁŠEK

 To, co bylo subjektivně vyjádřeno v předešlém odstavci bude doplněno, nebo korigováno praktickými i teologickými důrazy přednášejících.

 3.1

Nicky Gumbel

 Alfa není jediný nástroj evangelizace. Je ale efektivním nástrojem rozšířeným do přibližně 150 zemí světa. V naši farnosti kolem 600 oslovených osob. Kurz je jako „Puzzle“ ve skládance budování vztahů.    

J. Stott zdůraznil důležitost citů v křesťanství.

     Unikáme nátlaku na účastníky. Když nepřicházejí, nekontaktujeme je. Je to na jejich vůli. Čím více jim dáme svobody, tím více se vracejí zpět.

     Prioritou pro mně je zvěst Kristova kříže. Ta proměňuje lidské životy. Kurz je v kulturním obalu. Ten se musí měnit. Musíme rozlišovat obal od zvěsti. Zvěst je trvalá.

     Jan 17. kap. V centru této modlitby je jednota církve. Ta se vyvozuje od Ducha Svatého. O Letnicích Duch sestoupil, aby žil v nás. Dává nám neobvyklou moc. Jsme sjednocení Duchem, milujeme Ježíše a jsme Božími dětmi. Jednota se projevuje láskou. Ta musí být viditelná. To je předzvěst dokonalé nebeské jednoty. Bůh pak dává své požehnání.

Jednota je spojena s misií.  Alfa je darem, který nám dal Pán Bůh

3.2 Graham Tomlin

Duch svatý je darem. Není našim vlastnictvím. Proto se neustále modlíme: „Přijď Duchu Svatý.

„Duch je život ve společenství“ (Moltman)

Jako bychom nově objevili jeho působení. Ne, že Duch je důležitější, než ostatní osoby Trojice, ale že on nás vede ke Kristu i k jiným aspektům víry.

     Příklad marnotratného syna. Pro mně je také obrazem společenství mezi Otcem a Synem. Objímá zemřelého Syna (Vzkříšení). Toto objetí je obrazem působení Ducha. Duch nás vtahuje do tohoto společenství lásky a Otcovy náruče. 

     „On je vazbou mezi námi...Přijď Duchu Svatý (Kalvin). Na víkendu s Duchem Svatým jsme pozváni, aby se naše poznání stalo i naší zkušeností – proměnou. Jsme vtaženi do relace mezi Otcem a Synem.

     Někteří to prožívají i s fysickými projevy. Stává se, že někteří jsou uzdraveni. Přece láska uzdravuje.

     Modlitba v cizím jazyce je jazykem lásky, když už nedokáži vyjádřit tuto lásku svými vlastními slovy.

     Duch Svatý obnovuje tvář země, doplňuje stvoření. Navrací všemu význam. Působí, že se stáváme naprosto normálními lidmi. Ježíš plný Ducha byl nejvíce normální ze všech. Modlíme se, abychom se stali těmi, jimiž jsme byli určeni. Dostáváme novou identitu a poslání. Vede nás do správného vztahu se světem. Potvrzuje v nás, že jsme Božími dětmi. Budeme také trpět. Ale po bolestí přichází radost. Po smrti vzkříšení.

  Otázky do diskuse:

  Jak můžeme mít více, nebo méně Ducha, když Duch je osobou? Není více, nebo méně osobou, ale jedná se o jeho působení. Duch nás připoutává ke Kristu. Máme na mysli více jeho působení, větší zjevení Krista i Otcovy lásky. Charakter a působení jsou dva různé aspekty. Hovoříme o osobě Krista, ale i o jeho díle o jeho působení, a to se někdy různí.

      Lze toto vyučování aplikovat v každé církvi?

  • Citoval jsem teology z různých teologických směrů
  • Duch Svatý je dán všem křesťanům bez rozdílu denominace. Přináší jednotu. Nerozděluje na charismatiky a jiné
  • Vdechuje život do všech tradicí. Přináší jednotu do různosti
  • Důležité je, aby se život mohl plně projevit

3.3 Šest  principů NZ evangelizace

3.3.1 Evangelizace opírající se o místní sbor je nejefektivnější

(1. Tes. 1, 8)

„Alfa je v současnosti nejvíce svěží, přirozená a efektivní metoda šíření evangelia“ (J. Stott)

„Farnost se stane určitě centrem nové evangelizace“ (Jan Pavel II.)

  • Dovoluje vidět, co je darováno
  • Mobilizuje celou armádu laiků v církvi
  • Je opřena na přátelství
  • Čím více služebních míst, tím více „klientů“

3.3.2 Evangelizace jako proces

  • NZ symboly (kultivace půdy, stavba domu, cestování, narození dítěte)
  • Různé úrovně procesu (pochopení, budování důvěry)

3.3.3 Evangelizace působí na celou bytost

  • Mluví k rozumu (historická víra, ne slepá, ale logická)
  • Mluví k srdci (varování před teologií rozumu bez srdce, zároveň teologií srdce bez rozumu)
  • Mluví ke svědomí (2. Kor. 4, 2)
  • Mluví k lidské vůli (Přesvědčování bez nátlaku)

3.3.4 Evangelizace komplexní

 

  • Klasická (slovní) (1. Kor. 2, 2)

Neměnná zvěst o ukřižovaném Kristu, obal stále se přizpůsobující

  • Holistická (skutky)

Zodpovědnost vůči světu. Společenská spravedlnost. Naplňování potřeb světa.

  • Mocí Ducha Svatého (zázraky) (Mat. 4, 23     Mar. 1, 14                         Řím. 15, 19      . Kor.  12 – 14

3.3.5 Evangelizace v moci Ducha je dynamická a efektivní 

(Sk. Ap.....obrácení, připojení ke sboru, uzdravování, údiv, znamení a zázraky, veliký počet věřících...)

 3.3.6 Evangelizace jako proces naplnění a naplňování  Duchem Svatým

  • Zkušenost Boha jako Trojice
  • Neustálé vědomí této skutečnosti (Sk. 1, 8   2, 4      4, 8    Ef. 5, 18)
  • Zkušenosti evangelistů (Philip Neri, G. Whitefield, C. G. Finney,        D. L. Moody, R. A. Torrey, B. Graham, R. Cantalamessa)

 4 SEMINÁŘE

 4.1 Prostředí Alfy

  • V církevním kontextu
  • Ve studentském kontextu
  • Na pracovišti
  • Ve vězení
  • V armádě
  • V manželských vztazích
  • Mezi seniory

 4.2 Růst služby

  • Upevňování nových vedoucích
  • Holistická sborová vize
  • Od vize k akci
  • Rozvoj skupinek
  • Služba na kurzech
  • Integrace do církve
  • Služba v katolickém prostředí
  • Jak připravit výklad Písma?
  • Alfa, církev a Duch Svatý
  • Pastorace a učednictví
  • Modlitební nasazení
  • Světový kontext
  • Proč číst Písmo?
  • Jak nevyhořet?
  • Co po Alfě?

 4.3 Lektoři

Sandy Millar, Nicky Gumbel, Graham Tomlin, Pete Greig, Toby Flint

 5 APLIKACE PRO VLASTNÍ SBOR

 5.1 Postoje

  • Vděčnost za požehnání, které Pán Bůh udílí skrze projekt Alfy v současné době
  • Vděčnost za spasené lidi skrze tento projekt v našem sboru. Za jejich zapojení do konkrétní služby
  • Touha a modlitba za vybudování „multikulturního“ sboru (Vietnamci, Rómové, Korejci, Ukrajinci, Arménci,
  • Ujištění, že nastoupená cesta a dosavadní činnost skrze tento projekt je k prospěchu misijním aktivitám našeho sboru
  • Není projektem jediným, ale v současné době efektivním, přinášejícím požehnané ovoce
  • Některé specifické zkušenosti aplikované ve sboru HTB a posléze v kurzech v oblasti Pneumatologie nemusejí být překážkou při spolupráci na mezinárodní i republikové bázi.
  • Při rozvíjení projektu „Alfy“ je důležité delegování týmů. Vedoucí budou lidé povoláni staršovstvem, kteří mají důvěru, jsou teologicky dobře připraveni a ukotveni v Písmu. Mají misijní obdarování. Respektují další misijní služby ve sboru a jsou ochotni spolupracovat a společně se modlit.

5.2 Aktivity

 

  • Pokračovat v dosavadní činnosti dvou týmů (Alfa, Beta)

 (2010/ 2011)

  • Pokusit se vytvořit kurz pro sociálně slabší osoby (bezdomovci, Rómové...) (2010/ 2011)
  • Po English Campu v příštím roce pokračovat s Alfou pro mládež (motivovat a připravit členy týmu v 2011)
  • Pracovat na projektu „Pozvat Český Těšín na večeři s Alfou“ (2011) společně s dalšími církvemi v ČT
  • Připravovat projekt „Pozvat národ na večeři s Alfou“ společně s dalšími církvemi

5.3 Manželské večery

 

  • Zahájit projekt „Manželské večery“ (získat ST, povolat vedoucí, připravit prostory) 
  • Příští dva roky cíleně zaměřit pozornost na manželský a rodinný život s přesahem do společnosti (projektu dát prioritu, je součástí vize ST pro péči o mladé a střední rodiny...)
  • Na 1. kurzu vyškolit několik párů (starší, potenciální vedoucí 
  • Manželskými večery navázat na kurzy „Alfy“

         5.3.1  Poslání manželských večerů

 Pastorační nástroj (upevnění vztahů mladých a středních manželských párů) * Misijní nástroj (pomoc smíšeným manželstvím, rodiče dětí našich programů, přátelé...) * Krizový nástroj (pomoc vztahům, které se již nacházejí v krizi) * Vzdělávací nástroj (snoubenci...) * Vůdcovský nástroj (příprava nových pracovníků, využití obdarování..) * Sociální nástroj (pomoc lidem sociálně slabým...) * Ekumenický nástroj (spolupráce ve městě)

5.3.2  Důležitost manželských večerů

 

  • Pro manželský  růst musíme investovat čas a prostor
  • Silné manželské páry budují silnou církev
  • Manželská podpora je užitečná v každé fázi manželského života
  • Kurz  umožňuje párům diskutovat o otázkách, o kterých by jinak sami nemluvili.
  • Je to skvělý úvod do vzdělávání o vztahu a může otevřít cesty pro další pomoc v budoucnu.
  • Existuje hlad ve společnosti,  jak vybudovat dlouhodobé vztahy. Mnoho lidí z necírkevního prostředí přijde na kurzy
  • Oba kurzy jsou velmi praktické a jsou založeny na křesťanských zásadách lásky
  • Je zde prostor pro učení se dovednosti budovat vztah
  • Podle statistiky jen 10% účastníků potřebuje další poradenství. Problémy se většinou řeší rozhovorem mezi partnery a aplikací principů

6  OSOBNÍ UŽITEK Z CESTY

 I tato konference měla kromě uvedených kladů, samozřejmě rozměr ryze praktický a osobní. S našim hostitelem jsme měli možnost navštívit některá známá místa v centru Londýna (v sobotu večer, v neděli a pátek odpoledne). Jelikož jsem byl v Londýně poprvé, byl jsem potěšen možností shlédnout tyto pěkné objekty (parlament, Tower Bridge, chrám sv. Pavla, Westminsterská katedrála, British Museum... ). Jsem velmi vděčný Pánu Bohu, mohu- li občas cestovat na nová místa a spojit tak duchovní zkušenosti a poznání s citovými zážitky. Děkuji těm, kteří se na naši účasti na konferenci podíleli (vedoucí „Alfy v naši zemi, sbor HTB v Londýně…)

Děkuji i RCB za schválení cesty jako služební.

     Ať Pán Bůh všem požehná a použije si celý projekt ke své slávě a ke spasení nespaseným.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář