Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pohádka (Bublina)

POHÁDKA NAŠLA NOVÝ DOMOV 30. 1. 2015 (podrobnosti níže).

ÚDAJE O KOČIČCE
Pohlaví:
kočka
Věk: cca 2,5 let
Kastrovaná?: ano
Očkovaná?: ne
Odčervená?: ano
Čipovaná?: ne
Handicapovaná?: ne
Podmínky: pouze jako jedináček, nehodí se do kočičí (ani psí) společnosti, ne do rodiny s dětmi (je z nich nervózní), nutná kvalitní a snadno stravitelná potrava, byt i domek s bezpečným výběhem
Charakteristika: Pohádka si toho ve svém životě už prožila dost, navzdory svému věku. K nám se dostala z jiného útulku, z krátkou přestávkou v bytovém depozitu. I když po příjezdu nevypadala hůře než ostatní kočky (pomineme-li běžné neduhy, které kočičí bezdomovce zpravidla trápí), první veterinární prohlídka poukázala na plíseň v kožíšku, kritické hodnoty ledvin a jater, které selhávaly, rýma, kterou se dlouho nedařilo léčeit, obranyschopnost minimální… Popravdě, nedoufali jsme. Ale Pohádka je bojovnice a dala se dohromady. Po devíti měsících pobytu u nás ji můžeme prohlásit za zdravou a schopnou odejít do nového domova:-) Přesto si Pohádka z předchozího života odnáší určitá omezení – v důsledku dosavadních útrap má citlivější zažívání, bude potřebovat kvalitní a lehce stravitelnou potravu. Nehodí se k malým dětem, je z nich nervózní a pak jedná zkratovitě (hrozí poškrábání, kousnutí), a ani kočičí společnost jí nedělá dobře – měla by být jedináčkem. Jinak je to ale mazlivá a přátelská kočička, ale není vlezlá, dokáže být trpělivá. Ideální společník do klidné domácnosti.
Pohádka na Facebooku 
 

CHRONOLOGICKY

22. 4. 2014
Pohádku jsme přijali 20. 4. 2014. O jejím osudu vůbec nic nevíme. Nějak se dostala do jednoho útulku, pak se přesunula do bytového depozita a teď je u nás. Nekastrovaná, vyhublá, zarýmovaná, zvětšené uzliny, poprvé už odčervená. Srst nekvalitní a vylysalá, zejména kolem ocásku. Ale nestávkuje, baští, mazlí se a je moc hodná a přátelská. Dneska nás čeká první veterinární prohlídka.

6. 5. 2014
Pohádka děkuje za granule Meowing Heads Hey Good Looking, které získala v akci Kočičí přání (proběhlo 1.–15. 5. 2014). Doufáme, že jí pomohou v trápení s jejím kožíškem.

10. 5. 2014
Pohádka absolvovala několik vyšetření na veterině. Bohužel výsledky nejsou právě povzbudivé. Prvním viditelným problémem byla plíseň po celém těle, výrazná svědivost a masivní línání nekvalitní srsti – proto šla „na sphynxe“. Kůže se lépe ošetřuje, Pohádka se tolik nedrbe, ale i tak musíme dodržovat přísnou karanténu. To je ale ten nejmenší problém. Pohádka hodně pije, proto jsme nechali udělat rozbor moči a krve. Výsledky jsou špatné – kritické hodnoty ledvin i jater, oba orgány selhávají. Pohádka má v těle zánět, bílé krvinky v útlumu, obranyschopnost organismu je minimální, byla zjištěna FeLV pozitivita. V tomto stavu si Pohádka nedokáže vytvořit protilátky, nezvládne bojovat ani s infekcí, ani s plísní. Její stav je kritický, víceméně beznadějný. Nehážeme ručník do ringu, dostala přiměřenou terapii, léčíme… a pokud se nepodaří vyléčit, aspoň se pokusíme jí co nejvíce ulevit a zvýšit kvalitu života, dokud to jde. Stejně jako u Valentýnky může přijít krize a zhoršení kdykoliv, ostatně pocházejí ze stejného prostředí… Pohádka vzorně spolupracuje, polyká léky, nechá se mazat, je hodná a trpělivá, dobře jí, mazlí se… zatím. Co bude dál, to se uvidí, ale pro Pohádku přišla pomoc zřejmě už pozdě – nic zatím nevzdáváme, ale karty jsou pro Pohádku rozdané opravdu špatně:-(

15. 6. 2014
Pohádku jsme se pokusili přesunout z karanténní klece do pokojíčku, který obývá Leontýnka, bohužel si moc nesedly, a tak je Pohádka zatím zpátky v karanténní kleci, což není ideální řešení, ale jinak to prostě zatím nejde. Pohádka začala aspoň pořádně jíst a přibírá už i svalovinu. Zřejmě v důsledku dlouhodobého hladovění trpěla i poruchou příjmu potravy, těžko říct, každopádně teď je to o hodně lepší. Pije naopak o maličko míň než po příjezdu. Doufáme, že třeba i ty kritické hodnoty z krve, které byly naměřeny před měsícem, byly dány dlouhodobou hladovkou a stresem, že by to nemusel být stav dlouhodobý a konečný… je totiž zázrazk, že při těchto hodnotách ještě vůbec žije, a dokonce přibírá. Nicméně vyhráno samozřejmě nemá. Nové testy jsme zatím nenechávali dělat, je to zbytečné, protože pořád užívá antibiotika i přírodní prostředky na podporu imunity. Fyzicky je na tom pořád špatně, trápí ji hlavně rýma – frká šílené nudle, prská a pčíká… i když je to o něco lepší, než když k nám dorazila. Plíseň mažeme, ta se hojí kupodivu vcelku dobře, k dnešnímu dni už žádná okem nebo hmatem patrná ložiška na sobě nemá. To sice ještě neznamená, že by byla bez plísně, ale i to je pokrok a hlavně už se nedrbe. Nově narostlý kožíšek už je vzorně čistý. Jinak se má Pohádka k světu, vítá nás, mazlí se, když si člověk chvíli nedá pozor, už ji má na zádech nebo za krkem…

17. 9. 2014
Pohádka je stále v léčení, její stav je velmi kolísavý. Stejně jako Leontýnka a Molly, i Pohádka byla přeléčena pětitýdenní kúrou proti plísním. Poté, co se po prvotním zaléčení antibiotiky zbavila bakteriální infekce, byla chvíli bez rýmy, ale vnitřní plíseň škodila dál a rýma se zase vrátila. V mezičase jsme nechávali dělat opakovaně kompletní krevní testy. Hodnoty jater vyšly už zcela v normě, ledviny už jen mírně zvýšené. FeLV je ale bohužel pozitivní, ostatní – FIV i FIP – negativní. Také plísní se definitivně zbavila. Nechali jsme ji i vykastrovat, dokud je ve slušné zdravotní kondici. Zákrok a rekonvalescence byla bez problémů. Pohádce se ale bohužel vrátila silná rýma, test prokázal streptokoka. Takže je zase na antibiotikách – a to poslední dobrala před pár dny:-( Její imunita je velmi nízká, dosavadní strádání se na Pohádce bohužel značně podepsalo:-( Teď aktuálně se tváří naprosto fit. Nefrká, dýchá čistě, oči suché. Baští dobře, srst dorostla poměrně rychle a je krásná, kvalitní. Pohádka se mazlí jak divá, v tom je tedy občas až nepříčetná – ale čemu se divit, dohání, co jí dlouho chybělo, říká se tomu princip „odložené poptávky“:-) Žádné léky kromě antibiotik na rýmu teď nebere, pouze přírodní preparáty na podporu imunity. Uvidíme, jak se sliznice zhojí a zda se rýma nevrátí. Zatím nejdelší období bez rýmy trvalo 14 dní… Pokud se vše podaří, bude Pohádka hledat nový domov. Bude-li v čistém prostředí, bez stresů, ideálně jako jedináček v bytě, na kvalitní stravě a s dostatkem mazlení, ještě by pár let uhrát mohla.

4. 12. 2014
Na konci října se Pohádce opět vrátila rýma. Totéž jako dříve – nekonečné gumové nudle a občasné zvracení… Pro nás naprostá deprese. Zabere vůbec někdy něco, nebo bude Pohádka muset zůstat navždy v karanténě? S tímhle musí být pořád o samotě, což ale znamená, že zároveň máme dlouhodobě obsazenou tu nejbezpečnější a nejlépe izolovanou přijímací karanténu… Nakonec pan doktor „vykouzlil“ léky, které Pohádka dosud ještě nebrala, zkusili jsme přejít na jiný typ stravy a nasadili přírodní preparáty na podporu imunity. Bylo toho hodně, ale nebyl čas zkoušet jedno po druhém… Čtvrtý den přestala frkat nudle a postupně přestala i zvracet. Od té doby je zcela v pořádku. Už pět týdnů jedinkrát nefrkla. Dýchá čistě, baští dobře, nezvrací. Jestli zvracení souviselo s typem stravy, nebo se zahleněním žaludku, to je v tuto chvíli samozřejmě úplně jedno. Pohádka teď dostává granule Hill´s i/d granule a moc jí (naštěstí) chutnají. Prospívá skvěle. Nikdo by na ní nepoznal, že jí někdy něco bylo. Ožila, blbne, loví myšky, mazlí se… ale je moc smutná. Zatím ji stále držíme v karanténě, vyhráno ještě nemáme. Chodíme za ní do karantény, jak je to jen možné, ale Pohádka by potřebovala svého člověka. Moc dobře chápe, že tohle domov není. Musíme ale vyčkat. Jestli se rýma v nejbližší době nevrátí, budeme věřit, že je to všechno za námi a budeme Pohádce hledat nový domov.

25. 12. 2014
Pohádka děkuje za granule Hills Prescription Diet Feline i/d, které dostala v rámci Kočičího přání 2014.

18. 1. 2015
Pohádka hledá nový domov. Konečně, po téměř devíti měsících strávených u nás v depozitu… Vypadá to, že rýma je pryč, nevrátila se. Už řadu týdnů vypadá Pohádka natolik dobře, že jsme začátkem ledna vyrazili na kontrolní testy. Hodnoty jater vyšly zcela v normě. Ledviny dobré – jen mírně zvýšená močovina, ale stále ještě v normě. FeLV vyšla tentokrát negativní (FIV i koronaviry vyšly negativní už při prvním testu, FeLV ne)!. Je tedy oficiálně zdravá:-)

30. 1. 2015
Pohádka našla nový domov. Bude bydlet v rodinném domku v obci kousek od Rakovníka. Bohužel, bez komplikací se to neobešlo – když jsme adopci s novou paničkou domlouvali, byla Pohádka naprosto fit, ale dva dny před plánovaným odjezdem se vrátila ta její rýma:-( Slabší než posledně, ale přece jen… Chtěli jsme tedy odjezd do nového domova odložit, ale nová majitelka o tom nechtěla ani slyšet, na Pohádku se těšila. A byla ochotna Pohádce zajistit tu samou péči, kterou jsme jí poskytli my. Zkušenosti s kočkami má nová panička bohaté, a vzhledem k tomu, že Pohádka potřebuje hlavně stabilní zázemí a režim, jsme se rozhodli, že k adopci přistoupíme. Pokud se má Pohádka někdy úplně uzdravit, pak jedině doma, tam, kde bude v naprosté psychické pohodě. Naše možnosti jsou v tomto směru bohužel omezené, koneckonců, jsme kočičí azyl a kočička, která se nesnese s jinými kočkami, to u nás bude mít vždycky náročnější. Takže jsme dnes Pohádku odvezli – cesta byla hrozivá, Pohádka nemá cestování ráda… Na místě se jí moc líbilo, prošmejdila byt, zkoumala, co se dalo… Po našem odjezdu sice Pohádka zazmatkovala, ale večer panička psala, že už chovala Pohádku na klíně, podala jí večerní léky… Takže teď jenom držíme palce paničce, aby měla dost trpělivosti na léčbu, a Pohádce, aby se jí v novém domově líbilo a rýma se už nevrátila! Za adopci Pohádky děkujeme. 
 

Z NOVÉHO DOMOVA (zprávy jsou řazeny od nejstarších po nejnovější)

26. 11. 2015 jsme dostali e-mail a fotografie z nového domova.
Dobrý den, moc se omlouvám, že to tak dlouho trvalo, nějak pořád nestíhám, posílám Vám pár foteček. Už neumím ty fotky otočit, tak se omlouvám, máme se fajn, příště se ozvu dřív.

3. 10. 2015 jsme dostali sms z nového domova.
Dobrý večer, naše Bublinka je skvělá, je milá, prostě zlatíčko. Máme otevřená okna, dveře, jde pouze na práh. Nejvtipnější je, jak je umňoukaná, vypadá to, jako když vám něco vypráví. Požádám kámošku a pošlu nějaké fotky. Hezký večer, H. N.

16. 4. 2015 jsme dostali e-mail z nového domova.
Dobry den, je naprosto skvela, cistotna a mila. Navic se skamaradila s nasim kocourem tak, ze jsou opravdu povedena dvojka. Puvodne jsme ho dali ven, ze byl s prominutim prase, ale tak na sebe pres okno mnoukali, ze jsme ho vzali domu a z nej se stal naprosto cistotny kocourek. Co se tyka zdravi Bublinky, tak o kychani nebo nudlich nemuze byt ani rec. Jsme s manzelem stastni, ze je zdrava, kazde rano s nami sedi u stolu a loudi pri snidani. Hezky den posilaji H. a kocici komando.

9. 2. 2015 jsme dostali další sms z nového domova.
Dobrý večer, krátká zpráva. Momentálně marodím a můj mazlík, důvěrně jí říkáme „Bublinka“, se ode mě z postele nehne. Jinak je vzorná, nekašle, nekýchá. Jen musíme trošku korigovat baštu, láduje se jako lvice:). Je tak milá, až tomu nemůžeme věřit. Otevřené okno při větrání vyřešila po svém, vlezla si pod peřinu:) Občas se lekne hlasitějšího zvuku v telce. Moc za ní děkuju. Léky baští vzorně, fotky pošlu jak se uzdravím. Hezký večer. N.

3. 2. 2015 jsme dostali sms z nového domova.
Je skvělá, prskne max jednou, nebo vůbec ne. Spinká se mnou v posteli. Když mám noční, tak jde k manželovi. Čistotná, milá, přede jako správně seřízený motor:) . Čistotná, milá. Časem to bude ještě lepší. Mám ji moc ráda. Granulky nám došly v pořádku. Pošlu nějaké fotečky. N. H.