Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak to vypadá s naší fotopastí?

Jak si naši příznivci jistě vzpomínají, v lednu letošního roku jsme po skončení vánočního Kočičího přání vypsali i tzv. projekt Kočičího přání. Došli jsme k závěru, že by se nám velmi hodila fotopast, kterou ale z našich běžných příjmů nejsme schopni financovat. Proč zrovna fotopast? Spolupracujeme se stájí na okraji Prahy, kam se nám podařilo umístit našich pět extra plašanek – kočiček, jejichž vztah k lidem je negativní a ke svému životu je rozhodně nepotřebují. Babetka, Brčko, Janek, Párátko a Slámečka zde byli v průběhu minulých dvou let postupně vypuštěni, aby mohli žít podle svého naturelu bez lidí a v relativním bezpečí, ale zároveň s určitým servisem v podobě přikrmování a úkrytu. Spolupráce s majiteli stáje funguje, my pravidelně kontrolujeme zázemí pro kočičky (což je současné době zejména psí bouda vystlaná slámou a umístěná ve stromech tak, aby na servírované kočičí granule nemohli psi, kteří se v areálu stáje volně pohybují a pro něž jsou kočičí granule oblíbenou lahůdkou:-), a zároveň zajišťujeme příkrmy.

Problémem tak zůstává pouze fakt, že naši bývalí svěřenci jsou pro nás prakticky neviditelní. Občas sice od stájového personálu dostaneme zprávu (viz pozdravy z nových domovů u jednotlivých kočiček), že někdo z místních některou z kočiček viděl, občas jsme někoho zahlédli i sami, ale četnost jejich „zjevení“ je sporadická… není divu, tamní terén je členitý a nepřehledný a zvlášť mourovatí Brčko, Párátko a Slámečka mají dokonalé maskování. Došli jsme k závěru, že fotopast by nám pomohla zmapovat terén a pomohla k lepší obsluze místa – dozvěděli bychom se, kde se naši chovanci vyskytují, jak často, kam je nejlepší umístit krmivo, které pelíšky jsou nejčastěji využívány, v jaké jsou kočičky kondici atd. Zároveň bychom mohli fotopast využít i do budoucna, pokud by se objevila další podobná vhodná lokalita.

Celková částka, kterou jsme požadovali, činila 3 500 Kč a zahrnovala levnější fotopast, paměťovou kartu a sadu baterií. Peníze se nám podařilo vybrat poměrně rychle, během dvou až tří týdnů (všem dárcům znovu děkujeme!!!). Celý proces zprovoznění fotopasti byl složitější, než jsme čekali – nikdo z nás neměl s fotopastmi zkušenosti, a tak nám trvalo, než jsme vytipovali místa, kam fotopast instalovat tak, aby výsledky byly co nejlepší a hlavně bez „falešných poplachů“, tzn. snímků, které zachycují jen ten pohyb, který nás zajímá (a že v okolí je „rušivých elementů“ dost – lidi, koně, psi, kozy, rozličné ptactvo…).

Po cca 10 týdnech užívání chceme prezentovat první výsledky… Na základě získaných snímků můžeme konstatovat:

  1. Kočky k našemu krmítku chodí (to je to pozitivní zjištění:-)
  2. Žádná z koček, které fotopast zachytila, není „stájová“ (ve stáji trvale žije pět dalších kočiček, které jsou ale kontaktní a zvyklé na lidi, takže stravu a zázemí mají normálně v lidské společnosti).
  3. Kočky chodí ke krmítku pouze v noci, což bohužel značně komplikuje přesnou identifikaci, neboť noční fotky jsou prostě hůře „čitelné“ (viz fota).
  4. Kočky chodí ke krmítku velmi nepravidelně, jsou dny, resp. noci (i několik za sebou), kdy se ke krmítku nedostaví nikdo (tedy kromě drobného ptactva:-) Což znamená, že kočky se patrně stravují ještě jinde.
  5. Jedna z kočiček na snímcích je podobná Babetce, což by potvrzovalo skutečnost, že právě Babetka bývá pozorována v okolí stáje nejčastěji – jistě dáno i tím, že má nejvíce nápadný kožíšek. Další kočička, ulovená fotopastí, by mohla být některá ze skupiny Brčko, Párátko a Slámečka.

Ve fotoalbu naleznete vybrané fotografie – kromě kočiček se nám obzvlášť vyvedly i fota sýkorky a brhlíka:-) Fotografie budeme postupně doplňovat, jen prosíme o trpělivost:-)

 

Náhledy fotografií ze složky Fotopast