Jdi na obsah Jdi na menu
 


Juta

JUTA NAŠLA NOVÝ DOMOV 8. 3. 2016 (podrobnosti níže).

ÚDAJE O KOČIČCE
Pohlaví: kočka
Věk: 3–5 let
Kastrovaná?: ano, 10. 2. 2016
Očkovaná?: ne
Odčervená?: ano
Čipovaná?: ne
Handicapovaná?:
Podmínky: pouze do bytu, jako jedináček, trpělivý a zkušený majitel
Charakteristika: Juta pochází ze čtveřice britských kočiček, které byly vězněny a zneužívány v jedné množírně. Jejich majitelka si jejich odchovy přivydělávala k důchodu… No, teď už je ale po smrti a kočičky se různými oklikami dostaly k nám. Nebyla to veselá podívaná, kočičky byly ve špatném zdravotním stavu, plné parazitů, bolavé zuby, některé kočičky březí… A ta psychika… Prostě kočičky z množírny. Tomu také odpovídá očekávání ohledně nového domova. Po fyzické stránce jsme kočičky daly dohromady, po psychické to bude trvat déle, ale to zkušený majitel zvládne, to by neměl být důvod, proč by tu u nás měly tyto kočičky dále trávit čas, když domov ještě nikdy nezažily. Takže pro Jutu hledáme bydlení v bytě, musí být jedináčkem (kočičí společnost ji děsí). A hlavně – trpělivého majitele, který bude mít na paměti, čím si Juta prošla a dá jí tolik času, kolik bude potřebovat.
Juta na Facebooku 
 

CHRONOLOGICKY

7. 2. 2016
Ida a Juta u nás pobývají od 5. 2. 2016. Pocházejí ze stejného zdroje jako Melinda a Nora. Těm zemřela majitelka – množitelka bezpapírových britských koček. Údajně si tímto způsobem přivydělávala k důchodu… Zbylo po ní deset koček a několik psů – bernští salašničtí a čivavy…K nám se& kočičky dostaly díky iniciativě dobrovolníků, kteří situaci v místě mapují a snaží se kočičky zachránit. Ida i Juta, jak se dalo čekat u kočiček z množírny, nejsou zrovna v dobrém zdravotním stavu… Kožich plný blech, zanícené oči, hnilobný zápach z tlamičky (v případě Juty shnilý špičák a absces táhnoucí se zřejmě až k oku), špatná srst v důsledku špatné stravy a častých porodů. A hlavně stres, strach, dlouholetá psychická nepohoda. Juta je apatická, vyčerpaná, nechá na sebe sáhnout, ale nestojí o to. Nehýbá se, nereaguje na zvuky, na člověka se nedívá… Navíc máme podezření, že je březí...

11. 2. 2016
Tak i Juta včera absolvovala kastraci a ošetření tlamičky. Stejně jako ostatní kočičky z „britské“ skupiny, i Juta je na tom psychicky zle a za jiných okolností bychom jí dali víc času, ale zanícené oko, zápach z tlamičky a zvětšující se břicho nesnesly odkladu… Měli jsme strach, že je březí, ale nebyla – velké břicho měl na svědomí rozsáhlý zánět dělohy a cysty a vaječnících. Juta také přišla o několik zubů, včetně levého horního špičáku, který měl na svědomí zanícené oko… To nejhorší ale máme my i Juta před sebou – její psychika nám dá ještě zabrat:-( Teď bude i Juta užívat antibiotika, jako všechny ostatní kočičky z této skupiny.

19. 2. 2016
Juta se po kastraci a sanaci tlamičky docela dobře vzpamatovala. Antibiotika už dobrala, oko stále ještě musíme kapat. Hodně se jí ulevilo, to je vidět. Ukázalo se, že ostatní kočky ve společném prostoru nezvládá – bude muset být kočičím jedináčkem. Pokud je sama, je v klidu a nechá se pomazlit. Je taková celkově neakční, pasivně strpí naši pozornost, sama si ale ještě o kontakt neřekne… leží, dívá se z okna nebo jen tak tluče špačky… Dosud asi byla zvyklá jen mrouskat, být březí, po porodu nebo kojit… a neví, co s volným časem:-( Ale to se spraví, vypadá to, že Juta bude přátelská kočička, jen bude potřebovat spoustu času.

23. 2. 2016
Touto dobou už má britská čtveřice za sebou kastraci a ošetření tlamy. Pokus o přestěhování z karanténních klecí na společný pokoj se nevydařil – kočičky byly z velkého prostoru naprosto zmatené, pobíhaly a hledaly si skrýše, a kdykoliv se navzájem potkaly, lekaly se, syčely na sebe… Zdá se, že v množírně žily izolovaně v omezeném prostoru… Jutu jsme ve společném pokojíku ponechat nemohli, a tak dostala svůj malý pokojíček, kde je v klidu. Stačil by jí i menší prostor, protože v jiné poloze, než jak leží v pelíšku, jsme ji ještě neviděli. K jídlu i na wc si ale dojde, takže chodit umí, ja ale zvyklá většinu času jen tak vegetovat… Ale co se vztahu k lidem týče, pokroky dělá. Neleží už v křeči, vypadá o poznání víc uvolněně než zpočátku. Taky už se nebojí podívat se nám do očí. Nechá se hladit po hlavičce, občas si k tomu hlazení i stoupne a ducá hlavičkou a přede. To ale zatím jen vzácně, nicméně obrovský úspěch to je:-) Větší důvěrnosti, jako třeba zkusit si ji pochovat, si zatím dovolit nemůžeme, to se okamžitě stáhne do sebe jak ježek a jde do stresu. Tak ji nenutíme do ničeho, pomaličku trénujeme aspoň to hlazení a ono to ostatní přijde časem snad taky… Zdravotní stav je tedy stabilizovaný, levé oko zůstane už asi trochu přivřené, možná bude časem vhodná plastika víčka, to se uvidí, není to zásadní problém. Nora vidí dobře a krásná je i s tím přivřeným okem:-) Potřebuje čas, aby se z toho všeho, co má za sebou, vzpamatovala a naučila se aspoň trochu normálně žít. Kvůli tomu nemusí ale trčet u nás. Kdyby se našel někdo zkušený, kdo by jí nabídl domov, bylo by to to nejlepší, co by ji mohlo potkat. Juta by měla žít jako kočičí jedináček, v klidné domácnosti, ideálně jen v bytě. Potřebuje nějaký šikovný gauč, dobrou baštu, teploučko, klid a laskavého a soucitného majitele.

8. 3. 2016
Juta našla nový domov. Vybrala si ji u nás mladá paní z Litoměřic. Juta bude žít se svou paničkou v bytě jako kočičí jedináček, což by jí mělo přesně vyhovovat. Poslední dny udělala obrovské pokroky. Často sedávala na lavici proti dveřím, vyhlížela nás, a když viděla, že už je „její čas“, letěla ke dveřím, udělala pár kruhů kolem noh a vlnila se jak mořský koník:-) Pak se většinou lekla, co to provedla, a skočila si zase do svého pelíšku, ale tam už ne v křeči, ale pěkně na boku se nastavovala, užívala si hlazení a mazlení… Chovat se zatím nechtěla, taktéž manipulaci těžko snáší, dostat ji do přepravky byl problém, ale tohle už může dotahovat se svou paničkou… Za domov pro Jutu děkujeme. 
 

Z NOVÉHO DOMOVA (zprávy jsou řazeny od nejstarších po nejnovější)

17. 4. 2018 jsme na Facebooku našli další fotografie z nového domova (viz fotoalbum).

24. 3. 2018 jsme na Facebooku našli další fotografie a vzkaz z nového domova.
Dobry den, posilam fotecky Jutynky. Jsem mile prekvapena, jak naseho Stepanka prijala do rodiny. Ze zacatku se vyhybala a ted ke konci sestinedeli ji mame porad u sebe. Lezi s nami na gauci u maleho a je ji uplne jedno, ze malej do ni kope nozickou… fakt jsem prekvapena.

12. 1. 2018 jsme na Facebooku našli další fotografie a vzkaz z nového domova.
Dobrý den, tak Vám zase zasílám nějaké fotečky, co jsem nasbírala:-) Je to kočičí miláček. Jutynka se nechá mazlit už od každého, ale pochovat zatím jen ode mě (vydrží na ruce kolem 5minut), sama mi začala lézt na klín a hlídá mi bříško (čekáme miminko:-) Baští vše, co se jí dá, nic si nevybírá. Dokonce jakmile dojí misku, jde si říct o další:-) Otevírá si všude dveře, zvědavka naše.

5. 5. 2017 jsme na Facebooku našli další zprávu a fotografie z nového domova.
Dobrý den, posílám fotky Jutynky, jak si hoví u zrcadla:-) Je to náš velikej mazel, pořád za námi chodí a chce drbat, dokonce k nám leze na gauč sama od sebe. Nechá se pochovat na ruce:-)

20. 1. 2017 jsme na Facebooku našli video (mp4), kde se Juta mazlí:-)

28. 12. 2016 jsme na Facebooku našli PF z nového domova (viz fotoalbum).

22. 12. 2016 jsme na Facebooku našli fotografie z nového domova s tímto textem:
Dobrý den, tak se s Vámi chci zase podělit o nějaké fotky a říct, jak se Jutynka zase zlepšila. Je z ní úplnej mazel:) Každé ráno nám čeká u postele, až budeme vstávat, aby se podrbala a upozornila, že máme jít do kuchyně dosypat krmení:D Dokonce už vydrží déle na ruce, skáče si na gauč pro pohlazení. Když jsme si jí vlastně přivezli, měla necelé 3 kg, první měsíce mi moc nepříbírala, ale pak se nějak rozjedla, vše, co dostane zbaští, takže zatím máme 6,5 kg:). A teď ty fotky (některé jsou kvalitou špatné, jelikož jsou na tel.). Přejeme krásné a pohodové svátky a šťastný nový rok:)

23. 9. 2016 jsme na Facebooku našli fotografie z nového domova s tímto textem:
Dobrý den, Juta je v pořádku:):) Už se skoro i chová na ruce, mazlí se a baští úplně vše:) Dokonce jsme hlidali kote, ja je mela oddelene a mala mi utekla k Jute a spali spolu na kresle a kamaradili pak:) Jediny, s cim jsme trosku bojovali, tak bylo odcerveni – preventivne, to se ji moc nelibilo, ale jinak je vse super:)

2. 6. 2016 jsme dostali další e-mail a fotografie z nového domova.
Dobrý den, na prvním místě se chci moc omluvit, že jsem se dlouho neozvala – bylo to z důvodu úmrtí mé babičky a trvalo mi déle se vzpamatovat a poté kvůli stěhování. S Jutynkou bydlíme v Lovosicích ve větším bytě, bála jsem se reakce Juty, ale musím říci, že před ní smekám, během jediného dne ani ne, si zabrala ložnici a celou postel, celkově se v bytě promenáduje jak kdyby jí vše patřilo:D Je vidět že je spokojená, baští úplně vše, co jí dám (momentálně krmím Applaws – kapsičky a granule), dokonce se mnou spí na posteli, mazlí se, hraje si, číhá z okna na ptáčky, chodí se vítat když přijedeme z práce, a dokonce už chvilku vydrží na ruce:) Doma máme dokonce balkon, kde se jí velice zalíbilo (samozřejmě ji hlídám, když tam je, a hlavně poslouchá, v tom jsem byla překvapená, já řeknu „Juto pojď, jdeme zpět“ a ona jde). V příloze posílám pár fotek, bohužel nejsou kvalitně moc dobré jsou focené na mobil:/ S pozdravem a přáním pěkného večera SP:)

28. 3. 2016 jsme dostali další e-mail a fotografie z nového domova.
Dobrý den, posílám zase nějaké nové fotečky Jutýska. Jde vidět, že už se holčička zabydlela, válí se všude možně:D Hraje si, a dokonce už si začala chodit pro pohlazení:) Začíná z ní být mazel:). Děkuji a přeji veselé Velikonoce:) P. S.

18. 3. 2016 jsme dostali další e-mail a fotografie z nového domova.
Dobrý večer, posilam nové fotky Jutynky. Je to náš milacek, vše je v pořádku, už se ani neschovává a je s námi, nechá se drbat, dokonce ji zachutnaly granulky ontario:) Dnes si dokonce hrála, chytala světelná prasátka na koberci… kdybyste ji viděla, běhala a skákala:D Občas si jde lehnout v noci i k nám na postel, jinak si velmi oblíbila knihovnu, kde odpočívá a rozvaluje se:) Přeji pěkný večer P. S.

11. 3. 2016 jsme dostali další e-mail a fotografie z nového domova.
Dobrý den, posílám nové fotečky z domova. Jutynka dělá veliké pokroky, je to opravdu šikovná kočička. Včera snědla třičtvrtě paštiky a dnes další půlku + granulky. Nechá se hladit (dokonce si to užívá, lehne si na záda a chce drbat na bříšku:) ) Dneska se odhodlala asi zkoumat byt a koukat z okna:) Děkuji P. S.

10. 3. 2016 jsme dostali další e-mail z nového domova.
Dobrý den, žádné křeče, Jutýsek se pohodlně rozvalila na polštář… včera večer si dokonce vzala pár granulek a napila se:) A dnes k ránu byla i na wc. Dělá mi jen radost:). Ráno jsem za ní šla ji pohladit a se začátku je odtažitá, ale dnes se zvedla a lísala se k mé ruce a užívala si hlazení:) Je opravdu úžasná a ještě jednou moc děkuji, co jste pro ni udělala a že mám tu možnost se o ni starat dále já:) P. S.

9. 3. 2016 jsme dostali první e-mail a fotografie z nového domova.
Dobrý den, Jutynka spinkala celou noc krasne, dokonce jsme zjistili, že chrape. Ocicko jsme v pohodě zvládli vytrit černým čajem, jak jste mi radila. Zabydluje se pěkně, našla si mistecko v knihovně s CD, tak jsem je vytahala a dala ji tam deku a spinka tam, viz foto v příloze. Nechá se podrbat, u toho dokonce pochrupovala. Je úžasná a věříme že budeme v pohode, už si prošla dokonce byt. Přeji pěkný den P. S.