Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co ovlivňuje vznik silných bouřek?

27. 8. 2015

Každým rokem nás sužují silné bouřky, které občas napáchají výraznější škody. Jak ovšem bouřky vznikají? V základním dělení můžeme rozdělit bouřky frontální a nefrontální. Frontální bouřky se tvoří na čele fronty, nejčastěji studené, kde je teplý vzduch nucen stoupat nad studený, který je za frontou. Síla bouřek závisí i na rychlosti přechodu fronty (čím je rychlejší, tím jsou silnější) či na rozdílu teplot za a před frontou. Ostatní parametry, které ovlivňují sílu bouřek, si ukážeme na nefrontálních bouřkách.

Kondenzační hladina
Nefrontální bouřky se tvoří ve vlhké a instabilní (teplota z výškou klesá) vzduchové hmotě. Velmi důležitá je kondenzační hladina. Jedná se o hladinu, ve které začne vodní pára kondenzovat a začnou se tvořit oblaka (jejich základny). Čím níže je, tím silnější bouřky lze očekávat. Z toho důvodu sledujeme rosný bod, který udává teplotu, která musí být v kondenzační hladině. Pokud je teplota rosného bodu podobná teplotě u povrchu země, je zde první předpoklad pro silné bouřky.

Výšková teplotní inverze
Bouřkové oblaky nikdy nerostou do nekonečna. V určité hladině se vrchol bouřkového oblaku rozšíří do roviny – vzniká tzv. kovadlina. Ta je způsobena tím, že vzestupný proud už dále nemůže stoupat díky přítomnosti výškové teplotní inverze. Čím výše je tato zadržující hladina nebo pokud je slabá a dojde k jejímu narušení, tím lze očekávat silnější bouřky.

Aerologické výstupy
Pro sledování kondenzační a inverzní hladiny se používají aerologické výstupy. Sledovat je můžete na stránkách ČHMÚ. Obecně platí, že čím blíže je modrá čára (vlhkost) červené (teplotě), tím je vzduch instabilnější a lze očekávat bouřky.

Střih větru
Další důležitými prvkem, který se dá vyčíst z aerologických výstupů je střih větru. Čím více vzrůstá rychlost větru s výškou nebo čím více se směr větru s výškou mění, tím silnější a lépe organizované bouřky lze očekávat. Předpověď můžete sledovat dle modelu GFS.

CAPE
Při bouřkách je podstatné sledovat i hodnoty CAPE. Jedná se o potenciální energii v atmosféře. Pomáhá nám stanovit míru instability atmosféry. Předpověď můžete sledovat dle modelu GFS.

CIN
Důležitá je i hodnota CIN (brání rozvoji konvekce). Pokud je moc vysoká, bouřky se netvoří, avšak pokud je nevýrazná, nelze očekávat silné bouřky. Předpověď můžete sledovat dle modelu GFS.