Těstovinový salát s lilkem
Italové také dělají těstovinové saláty, ale zcela jinak než my. Asi nikoho z nich by nenapadlo spojovat salát jogurtem, majonézou nebo zakysanou smetanou. Tento odlišný salát nám moc chutnal a určitě jsem ho nedělala naposledy :)
Suroviny:
400 g těstovin (penne, rigatti a podobně, pokud koupíte celozrnné, neváhejte je použít)
asi 350 g lilku
350 g cherry rajčátek
3 jarní cibulky
sůl, pepř, olivový olej
bazalka
já jsem ještě přidala mozzarellu, jednak nám tam pasovala a máme ji rádi a jednak jsem chtěla, aby v salátu byla obsažena nějaká bílkovina. Klidně ale dejte třeba tuňáka nebo vařená vejce Taky česnek by tam byl býval dobrý.
Postup:
Ve výrazně osolené vodě vaříme těstoviny tzv. na skus.
Na oleji pomalu prosmažujeme nakrájené cibulky, aby se spíše jen dusily. Pak přihodíme lilek nakrájený na kostky o hraně asi 2,5 cm, osolíme, opepříme, prudčeji osmahneme a pak zakryjeme poklicí a dusíme asi 10-15 minut, dokud lilek nezměkne. Přidáme rozčtvrcená rajčátka a chvíli povaříme. Vypneme zdroj tepla, přidáme scezené těstoviny, natrhanou bazalku, jen promícháme a necháme vychladit. Můžete ještě pokapat dobrým olivovým olejem.
Já jsem do vychladlého salátu ještě zamíchala natrhanou mozzarellu.