Švestková omáčka (Vocet, Muzika)
Tato omáčka se vařila den před Štědrým dnem a podávala se vychlazená po štědrovečerní večeři jako dezert s vánočkou. Trošku jsem ji zmodernizovala, i tak je moc dobrá.
Suroviny:
400 g směsi sušeného ovoce (směs jablek, švestek a hrušek, ale jsou dobré i fíky)
asi 40 g cukru
kousek dobře omyté citrónové kůry
menší svitek celé skořice
4-5 hřebíčků
50 g rozinek
100-200 g směsi lískových ořechů, vlašských ořechů a mandlí - čím víc, tím líp
strouhaný perník
citrónová šťáva
Postup:
Opláchnuté ovoce zalijeme studenou vodou a necháme nabobtnat. Pak přidáme cukr, vložíme koření a kůru zabalené do kousku plátna a zvolna uvaříme do měkka.
Před koncem varu přidáme propláchnuté rozinky a posekaná jádra ořechů. Chvilku povaříme a zahustíme perníkem.
Po vychlazení vyjmeme balíček s kořením a ochutíme citrónovou šťávou. Podáváme chladné.