Sklínka - "skleněná" bramboračka
Skleněná = čirá, nezahuštěná jíškou, zato plná zeleniny a hub. Starý rodinný recept.
Suroviny:
1 hrst hub sušených nebo čerstvých
3-4 brambory
kořenová zelenina - 2 hrsti krájené
1 cibule
čerstvá zelenina sezonní - dle chuti a možností
máslo
kroupy nebo jáhly 2 vrchovaté lžíce
1,5 l vývar nebo voda
česnek
Bylinky:
majoránka
petrželka
libeček
pažitka
dobromysl a podobně
Postup:
Namočíme hrst sušených hub. Čerstvé houby nakrájíme na kousky. Na kousku másla osmahneme nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu.
Přidáme oloupané brambory na kostičky, zalijeme vodou nebo vývarem (výborný je vývar z vepřového masa), osolíme, můžeme přidat pokrájenou různou zeleninu podle sezóny: fazolky, růžičkovou kapustu, kedlubnu, květák, dále houby a dvě lžíce propláchnutých krupek nebo spařených jahel. Vaříme do měkka.
Do horké polévky zamícháme rozetřený česnek podle chuti a nejlépe čerstvé bylinky (majoránku, dobromysl, petrželku, pažitku, libeček) alespoň směs 3 druhů.
Nakonec v polévce necháme rozpustit lžičku másla. Můžeme podávat s chlebem, ale není to nutné, polévka je sytivá díky jáhlám nebo kroupám i díky zelenině.