Estragon
Pěstování:
Je to asi 60-100 cm vysoká bylina a zvláště ve francouzské kuchyni je nezastupitelná. Je vytrvalá, má ráda slunečné chráněné polohy a lehkou půdu. Dobře snáší přísušek. Množí se dělením kořenů na jaře.
Sběr a konzervace:
Sbírají se lístky nebo celá nať, seřezáváme ji v 1/3, aby mohla zase obrazit. Sušíme rychle v průvanu. Lze ho i dobře zamrazit, nejlépe v ledových kostkách a pak přidat do alkoholických chlazených nápojů a koktejlů, dodá jim velice zajímavou chuť
Použití v kuchyni:
Estragon je důležitou součástí kořenitých směsí spolu s kerblíkem a petrželkou. Nejznámější využití je v ochuceném octu, dále se používá k ochucení kuřecího masa, ryb, studených omáček, salátů, bylinkového másla, marinád k nakládání masa na grilování, nádivek, hořčic a podobně.
Léčebné využití:
Extrakt z listů slouží jako stimulátor chuti, podporuje zažívání, v minulosti se používal proti kurdějím. Obsahuje jód.
Můžete vyzkoušet:
Estragonový ocet: Vrcholky estragonu naložíme do vinného nebo obyčejného octa a necháme 14 dnů rozležet v temnu. Pak slijeme a používáme do salátů a omáček. Já s tímto octem úspěšně vyháním ekologickým způsobem červotoče z nábytku na chalupě Natáhnu do injekční stříkačky a každou červotočí dírku napíchnu a vstříknu ocet. Nechám na sluníčku uschnout a vyvětrat. Nejméně na rok je pak pokoj
Omáčka vinaigrette:
Po 1 lžíci nasekaného estragonu, pažitky, petrželky, cibule šalotka, 2 vejce natvrdo, sůl, pepř, 1 lžíce estragonového octa, 3 lžíce oleje, 1 lžíce dijonské hořčice.
Žloutky rozmačkáme a utřeme s olejem dohladka. Přidáme nasekané bylinky a drobně nakrájenou cibuli. Osolíme, opepříme a přimícháme hořčici, ocet a rozsekané bílky. Pečlivě promícháme a podáváme s vařeným květákem, brokolicí, hodí se jako zálivka na hlávkový salát, na vařená vejce nebo jako příloha ke grilovanému masu.
https://mlsoty.estranky.cz/clanky/pomazanky--salaty-a-studena-kuchyne/celerova-remulada.html
Komentáře
Přehled komentářů
volaju estragon aj *dracia bylina*....rozhodne sa vratim na tento odkaz kvoli receptu na tu omacku...
Re: u nas
(Jarka, 13. 10. 2013 12:05)Děkuji za rozšíření obzorů, ten název Dračí bylina jsem ještě neslyšela. Omáčku jsem kdysi našla v knize paní Dagmar Lánské Z lesa a ze zahrady od jara do zimy. Budu ráda, když vyzkoušíš, já jsem ji dělala dvakrát, jednou jako zálivku na salát a podruhé jako doplněk masa na rožni. Postupně se vracím k polozapomenutým pokladům ;-)
u nas
(vybusna, 13. 10. 2013 11:28)