(Nejen) Novoroční čočka po italsku
3 porce
Suroviny:
250 g přebrané zelené čočky
2 střední mrkve
2 řapíky celeru
2 bobkové listy
1 menší cibule
1 dl bílého vína
vývar
olivový olej
sůl a pepř.
Postup:
Čočku namočíme do studené vody nejméně na 2 hodiny. V průběhu namáčení vodu dvakrát vyměníme a před tepelnou úpravou čočku propláchneme čistou vodou.
Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme kostičky mrkve a řapíkatého celeru, na mírném plameni opékáme, dokud nezačne zelenina měknout, pak podlijeme vínem, necháme odpařit, přidáme namočenou čočku, koření a sůl, podlijeme vývarem a dusíme, dokud čočka nezměkne. Nesmí se rozvařit.
U nás se podává s pečeným uzeným masem.