Bramborové knedlíky s bylinkami
Suroviny:
3/4 kg uvařených brambor
2-3 špetky soli
100 g hrubé pšeničné krupice
250 g hrubé mouky
2 vejce
2 hrsti nasekaných bylin (směs petrželky, libečku, dobromysli a pažitky)
Postup:
Oloupané brambory studené nastrouháme nebo horké prolisujeme a necháme vychladnout.
Pak si dáme vařit vodu do velkého kastrolu, do brambor vyklepneme vejce, zasypeme krupicí a moukou, přidáme bylinky a osolíme. Rychle a lehce zpracujeme těsto. Těsto se solí by nemělo dlouho stát, protože řídne.
Utvoříme knedlíky podle zvyklosti (já dělám šišky), obalíme v mouce a pouštíme je po jednom do vařící vody. Snažíme se, aby voda zase co nejdříve začala vařit, pak je opatrně odlepíme ode dna, zmírníme plamen a vaříme (knedlíky musí mít dost místa a musí plavat) asi 15-17 minut podle velikosti.
Jeden vylovíme, rozkrojíme a pokud není uprostřed nedovařený, vylovíme i ty ostatní. Nakrájíme na plátky a podáváme třeba k pečenému masu.