Polévkové vložky a zavářky
Fritátové nudle:
1 vejce
1/8 l mléka
špetka soli
120 g hladké mouky
olej, máslo.
Vejce rozkvedláme s mlékem a solí a pomocí mouky vytvoříme hladké těsto jako na palačinky. Na olejem lehce potřené pánvi upečeme tenké palačinky. Necháme je zchladnout, nakrájíme na asi 1 cm široké nudle a postupně na másle osmažíme dokřupava. Vkládáme do polévky až na talíři, jinak nasáknou a nebudou tak křupavé.
Svítek s hráškem:
2 vejce - bílky zvlášť
40 g polohrubé mouky
2 lžíce hrášku
sůl, pepř
máslo a mouka na vymazání a vysypání formy.
Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, zašleháme do něj žloutky a vmícháme hrášek a mouku. Menší formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Rozetřeme do ní těsto a pečeme v předehřáté mírné troubě asi 10-15 minut, dokud povrch nezačne růžovět. Vyklopíme, necháme zchladnout a nakrájíme na čtverečky.
Já jsem pekla v remosce o průměru 24 cm, víko jsem předehřála.
Strouhání, nudle a pod.:
viz. https://mlsoty.estranky.cz/clanky/zakladni-recepty/domaci-testoviny.html
Játrové knedlíčky:
20 g tuku (sádlo, máslo)
100 g jater
1 vejce
špetka majoránky
sůl, pepř
1 stroužek česneku
asi 100 g strouhanky (asi tak ze dvou žemlí).
Játra umeleme, přidáme vejce, změklý tuk, česnek utřený se solí, pepř, majoránku a zahustíme strouhankou tak, aby šly tvořit knedlíčky.
Malé knedlíčky vaříme ve vroucí polévce 3-5 minut. Jeden vždy nejdříve zavaříme na zkoušku. Pokud se rozvářejí, přodáme trošku strouhanky, pokud je knedlíček tuhý, naředíme hmotu lžící vývaru.