Lázeňský lilek
Suroviny:
2 lilky, česnek, provensálské koření, olivový olej, sůl, možno strouhaný sýr parmezánového typu.
Postup:
Lilky umyjeme a osušíme. Podélně je rozkrojíme a v každé polovině uděláme několik podélných zářezů - viz obrázek. Do každého zářezu těsně vedle sebe zasuneme plátky oloupaného česneku. Posypeme provensálským kořením, osolíme, prokapeme olivovým olejem. Olejem nešetřete a opravdu dejte olivový. Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C doměkka, v polovině pečení můžeme posypat sýrem. Podáváme horké s křupavou bagetkou.
Méně náročné na vonný dech je verze, kdy vypocený lilek (osolit a nechat půl hodiny pustit vodu, pak osušit) naříznete do čtverečků, olivový olej smícháte s česnekem a bylinkami a vydatně touto směsí lilek potřete, olejem nešetřete. Pečte podle návodu výše.
Zdroj: www.labuznik.com, upraveno