Gazpacho
Po teplých, přímo zahřívacích polévkách nastalo období, kdy voláme naopak po něčem na zchlazení. Studené polévky jsou na to ideální - zchladí vás, nasytí a doplní minerály, vypocené během horkého dne, ale nezatíží vaše zažívání. Tato polévka pochází ze Španělska, z Andaluzie. Existuje mnoho variant, tak tady máte jednu z nich:
Suroviny:
asi 1/2 okurky hadovky
1 masitá paprika
2 pěkná rajčata
2 plechovky rajčatové šťávy (= asi 600 ml) + ledová voda
červený vinný ocet
2 stroužky česneku
3 větší jarní cibulky - bílá část
sůl
čerstvě mletý pepř
bazalka
oregano
tymián
trošku rozmarýnu
olivový olej
k podávání chlebové krutonky.
Postup:
Oloupanou okurku nakrájíme na kostičky, na stejně veliké kostičky nakrájíme i papriku, rajčata a hodně nadrobno cibulky.
Rajčatovou šťávu vylijeme do vyšší nádoby, přidáme olej, opepříme a vložíme česnek utřený se solí. Rozmixujeme najemno, zředíme podle potřeby ledovou vodou.
Do mísy dáme kostičky zeleniny, nasekané bylinky, zalijeme ochucenou rajčatovou šťávou, případně doředíme vodou, dochutíme solí a octem a vychladíme. Podáváme s krutonky chleba.