Bezinky
Vesnické hospodyně dokázaly s úspěchem zpracovat jedlé plané rostliny rostoucí v okruhu několika set metrů od jejich chalupy. Patří sem i černý bez, z něhož výhodně zpracovaly květenství i pozdější plody.
Kosmatice:
Jsou to květenství bezu smažená v těstíčku. Těstíčko může být prosté palačinkové - mléko, mouka, vejce, špetka soli. Ale můžete část nebo celé množství mléka nahradit pivem, přidat do těstíčka trochu strouhaného sýru, pokud děláte kosmatice naslano. Důležitá je správná hustota, aby těstíčko nebylo ve výsledku tvrdé nebo naopak nestékalo dolů.
Sbíráme suchá, plně rozvitá, ale ještě neopadávající květenství bez hmyzu a v čistém prostředí. Je totiž důležité květenství neomývat, jen otřepat, aby se vyhnali případní nezvaní návštěvníci. Pak je, držíce za stopky, postupně namáčíme do těstíčka a vkládáme do horkého tuku. Nůžkami odstříhneme silnější větvičky a dosmažíme z obou stran dočervena.
Nasladko sypeme skořicovým cukrem, my je máme raději naslano, s vařenými bramborami a okurkovým nebo rajčatovým salátem.
Limonáda z květů bezu:
12 květenství bezu, 4 citrony, 1 kg cukru, 8 l vody.
Vodu svaříme s cukrem a necháme vychladnout. Vložíme do roztoku suché květy a dobře omyté rozkrájené citrony bez zrníček. Přikryjeme a necháme 7 dní kvasit. Pak stočíme do lahví a uschováme v chladu. Neskladujeme dlouho.
Likér z plodů bezu:
2,5 litru plodů, 1 kg cukru, 2,5 lžičky mleté kávy, 0,5 l rumu, 1 citron, 2-3 hřebíčky, 2,5 l vody.
Zralé plody bezu černého (bezinky) obereme od stopek, opláchneme, zalijeme vodou, aby kuličky byly ponořené, přidáme dobře omytý citron nakrájený na kolečka, hřebíček a přivedeme k varu. Vše povaříme 5 minut. Přecedíme a vymačkáme přes plátno nebo umělohmotný cedník zbytek šťávy z povařených bezinek. Přidáme cukr, šálek silné turecké kávy (scezené). Bezinkový likér ochutnáme, dochutíme případně ještě cukrem nebo kávou a vše povaříme na mírném ohni ještě 15 minut. Nápoj mícháme vařečkou, aby se nepřipálil cukr. Po vychladnutí přidáme 1 litr rumu nebo vodky. Slijeme do čistých skleněných láhví a uložíme v chladu a temnu. Bezinkový likér podáváme vychlazený s ledem.
Omlouvám se za fotku plodů, vzpomněla jsem si pozdě a ptáci už se přiživili
Více o bezu černém zde: https://mlsoty.estranky.cz/clanky/o-bylinkach/bez-cerny.html