Staročeské chlebové placky
Podobné placky jsme poprvé ochutnali na Řemeslných trzích v Havlíčkově Brodě před několika lety. Na suché plotýnce upečená placka z chlebového těsta, pomazaná osoleným tvarohem, posypaná bylinkami a přeložená napůl je prostě výborná. Můžete vyzkoušet i sladkou variantu - tvaroh + povidla :)
Suroviny:
Těsto:
350 ml vlažné vody
1/2 kostky nadrobených čerstvých kvasnic
2 lžičky cukru
2 lžíce octa
2 lžíce oleje nebo rozpuštěného sádla
260 g hladké mouky
250 g směsi žitné chlebové mouky, pohankové mouky, otrub a žitné celozrnné mouky
2 lžičky soli.
Náplň:
tvaroh ve vaničce
sůl
směs čerstvých bylinek: jarní cibulka, pažitka, petrželka, kerblík, kopr,...
možno utřený česnek podle chuti
Postup:
Těsto můžeme udělat v domácí pekárně nebo jak jsme zvyklí. Vykynuté ne moc tuhé těsto odebíráme po částech, každý kousek od prostředka ke krajům rozválíme na tenkou placku a pečeme ideálně na tálu kamen nebo na suché teflonové pánvi z obou stran, až máme na plackách zahnědlé puchýře. Potřeme tvarohem, který můžeme ochutit česnekem, osolíme, posypeme nasekanou bylinkovou směsí a přehneme na polovinu. Ihned podáváme.