Odpalované těsto
Suroviny:
Odpalovaná těsta se příliš neliší, většinou jen jiným poměrem surovin a množstvím výsledného těsta. Někdo z důvodu úspornosti nahrazuje jedno vejce špetkou prášku do pečiva, ale není to úplně dobrý nápad, takové pečivo je méně křehké.
Tekutiny: je celkem lhostejno, zda použijete vodu nebo mléko, já nejčastěji používám oboje v poměru 50:50
Tuk: lze použít olej, máslo nebo umělý tuk (Hera a podobně). Nejvoňavější je samozřejmě máslo a vzhledem k tomu, že tuku se do těchto těst dává poměrně málo, přimlouvám se za něj.
Mouka: Používá se pšeničná hladká, polohrubá, hrubá i celozrnná, záleží na účelu. Na ovocné knedlíky z odpalovaného těsta dejte hrubou nebo polohrubou, na jemné noky nebo pečivo hladkou nebo polohrubou a na slané odpalované bochánky je výtečná celozrnná, nejlépe špaldová.
Vejce: Slepičí, čerstvá, v pokojové teplotě. Někdy se stane, že je těsto řidší nebo hustší a může to být způsobeno velikostí vajec. Pokud je těsto moc husté a špatně se tvaruje, můžete ještě přidat půl vejce nebo jen žloutek.
Postup:
Těsto: Do hrnku dáme tekutinu, sůl a tuk a přivedeme k varu. Odstavíme, vsypeme najednou všechnu mouku, důkladně rozmícháme, abychom neměli hrudky, vrátíme na zdroj tepla, který zmírníme a zvolna propařujeme za stálého míchání. Těsto vytvoří hladkou kouli, která se nelepí na vařečku ani hrnec. Na dně hrnce se začne tvořit bílý povlak. V tomto okamžiku odtáhneme ze zdroje tepla a necháme napůl zchladnout.
Pozor! Nedostatečně propařené těsto v troubě praská, když to ale přeženeme s dobou, těsto zřídne a nevyskočí.
Po částečném zchladnutí zašleháme vejce postupně, jedno po druhém - další přidáme, až když je to předchozí pořádně vmíchané. Pokud se nám zdá, že se těsto bude na plechu roztékat, další vejce už nepřidáváme, i kdyby bylo v receptu psané. Lépe drží tvar těsto hustší.
Tvarování: Podle toho, co chceme z těsta péct, tvarujeme na plech vyložený papírem na pečení nebo potřený tukem a vysypaný moukou. Na tzv. mraky rozetřeme těsto na dva stejné plechy do stejnoměrné vrstvy. Na stříkané tvary - věnečky, banánky, větrníky a pod. si na dno naznačíme formičkou potřebné a raději drobnější tvary, dál od sebe, protože v troubě dost nabydou. Osvědčilo se mi lépe pod papír na pečení vložit šablonu s předkreslenými tvary. Těsto stříkáme cukrářským sáčkem s trubičkou. Můžeme těsto ale i sázet jen tak pomocí dvou kávových lžiček, takové tvary jsou rustikální
Pečení: Troubu dobře vyhřejeme (220 - 250°C) a je nutné, aby dvířka dobře doléhala. Prvních asi 10 minut pečeme takhle zprudka, pak teplotu snížíme na asi 160 - 180°C a pečeme dalších 10-20 minut podle velikosti tvarů. Troubu nesmíme prvních minimálně 15 minut vůbec otevřít, protože by unikla pára, která se během pečení tvoří a pečivo by beznadějně kleslo. Proto je důležité, aby doléhala dvířka trouby. Správně upečené tvary musí být uvnitř suché, mazlavé jsou nedopečené. Pokud je potřeba tvary plnit, rozřízneme je zchladlé pilkovým nožem.
Odpalované těsto lze i smažit nebo vařit. Tvary stříkáme na pergamenový papír a z něj přendáme do horkého oleje nebo vroucí osolené vody, tvary musí plavat. Zkušení stříkají těsto zdobicím sáčkem do oleje nebo vody rovnou
Při vaření ovocných knedlíků postupujeme tak, že kousek těsta v dlani roztáhneme do tenké placičky, zabalíme ovoce, lepší je nějaké tvrdší - nepřezrálé jahody, 1/2 meruňky a pod. Zavřeme a vaříme jen krátce - asi 5 minut.
Výtvory z odpalovaného těsta jsou nejchutnější hned začerstva