Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zajímavosti o plemenech psů:)

14. 11. 2012

Stafordšírský bulteriér staford.jpg

(anglicky: Staffordshire Bull Terrier) je středně velké, krátkosrsté psí plemeno. Jedná se o plemeno původem z Anglie, které je příbuzné s Americkým Staforšírkým teriérem. Mezinárodní kynologickou federací byl Stafordšírský bulteriér uznán jako samostatné plemeno v roce 1987 , Anglickym Kenel Clubem to bylo již v roce 1935. Chov v České republice je datován od roku 1989, kdy byla dovezena první fena.Toto plemeno vytvořili horníci a dělníci ze Staffordshiru,spojením buldoka a Anglického teriéra.

Stafodšírský bullterier je velmi statečný, nebojácný dobře vyvážený, houževnatý a obětavý pes. Je spolehlivý a velice milý společník. Tento pes je velmi oddaný a dobrácký. Svou rodinu miluje, rád si hraje, zejména velice miluje děti. Ne nadarmo se v zemi původu tento pes nazývá „Nanny dog". Jakýkoli náznak agresivniho chovani k lidem je důvod k okamžitému vyloučení z chovu. Ve smečce se chová podobně jako jakýkoli jiný pes. Chování dvou samců se příliš nedopuručuje, ale nemusí to znamenat, že by se spolu jen prali. Může stát ve vzácnejších případech , že spolu i dva samci budou vycházet výborně. Žádného hlídacího psa tu opravdu nečekejte. Stafíci by spíše případné zloděje napadly "líbacím útokem" a to nepovažuji za příliš efektivní.

Na svou velikost jsou tito bullterieři velmi silní psi. Jsou aktivní a pohybliví. Hlava je krátká s dobře vyvinutými lícními svaly. Přednost mají tmavé oči. Světlé oko je tolerované pouze u psa se srstí modrou. Oči jsou kulaté a středně velké, posazené tak, aby hleděly přímo vpřed. Okraje víček jsou tmavé. Středně velké uši jsou polopřeklopené ale častěji složené do růžičky. Úplně spadené nebo postavené ucho je krajně nežádoucí. Stafordšírský bullterier má hrudník široký a hluboký. Krk má svalnatý, poměrně krátký s jasnými obrysy směrem k ramenům se rozšiřující. Tlapy jsou sevřené v pěst. Neměly by být příliš volné . Linie hřbebu je rovná. Středně dlouhý, nízko nasazený ocas se ke špičce zužuje a je nesený poměrně nízko. Neměl by být příliš zatočený – lze jej připodobnit k ramenu starých studnových pump.

Srst Stafordšírského bullteriera je krátká a hladká. Barva srsti je od bílé, červené a rezavé přes tzv. modrou až po černou. Jsou možné i kombinace těchto barev. Kterákoliv z uvedených barev může být kombinována s bílou. Možné je i žíhané zbarvení nebo žíhané s bílými znaky. Zbarvení černo-červené( tzv .trikolorní typické pro Dobrmana) nebo játrově hnědé je krajně nežádoucí.

Stafordšírský bullterier nepotřebuje žádnou zvláštní péči. Velmi důležitá je důkladná socializace psa. Důležité je, abyste byli s ním co nejvíc. Tento pes miluje lidi, a nemá rád, když nemůže být mezi svou rodinou, pány. Při výchově tohoto plemene je třeba být důsledný a laskavý. Psi velmi dobře snáší jízdu autem, někdy jí dokonce vyžadují. Jsou dobří plavci a vášnivý aportéři.

 

Náhledy fotografií ze složky Stěňátka Pittbulterieru

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář