Jdi na obsah Jdi na menu
 


Skalní suvenýry, Resslovka & Rockové paměti Nr.4

 

Vážení čtenáři. V našich hodnotících rubrikách jsme pro vás kromě našeho či obecného hodnocení jednotlivých vzorků celosvětové audio-vizuální tvorby připravili i možnost Vašeho anonymního hodnocení všech položek formou následující internetové vymoženosti, kam v připraveném jednoduchém schématu jen vepíšete nebo zkopírujete český název položky uvedené na našem webu a počet hvězdiček, které jí přidělíte. Můžete tak zároveň i vyjádřit Vaše odlišné hodnocení od obecného průměru nebo od našeho názoru na tu kterou tvorbu, o které se na našem webu dočítáte:

 

Vaše hodnocení klikem na toto tlačítko

 

Poznámka: Seznam hodnocených interpretů ve všech 7 sériích "Skalních suvenýrů" se zobrazí klikem "ZDE".

 

Jak jsme slíbili, budeme nakonaec v našem úsilí o všeobecné znalosti historie naší i mezinárodní hudební scény pokračovat. Jakkoli je práce s vyhledáváním veřejně přístupných obrazových a zvukových záznamů z důvodu jejich originality a autorských práv velmi pracná, snažíme se vybrat vždy ten nejlepší "variantní kompromis", který lze použít. Tudíž někdy je lepší použít odkaz na kvalitní audio např. jen s doprovodnými obrázky, a naopak někdy přímo naopak. Ale je to samozřejmě dáno i několikadesetiletým postupným vývojem technických a technologických možností, které byly či jsou k dispozici.

 

OPĚT PLATÍ, ŽE NEŽ SI PŘEČTETE ÚVODNÍ KOMENTÁŘ, NAČTOU SE I VIDEOKLIPY

 

Z výše uvedených důvodů je například nejenom první příspěvek se zlidovělým názvem "Ovečka" naší čtvrté série v originálním zvukovém podání doprovázen jen "obrázkově". Pavel Dydovič - "BLÁZNOVA UKOLÉBAVKA":

 

 

Stejně tak i v následujícím lidovém českém suvenýru skupiny FLERET (mimochodem začátky této vizovické skupiny jsou spojeny i s tvorbou Vlasty Redla) s nezapomenutelnou Jarmilou Šulákovou, tedy v podání geniálního Pavla ŽALMAN Lohonky - "KDYBY TADY BYLA TAKOVÁ PANENKA":

 

 

Jsme přesvědčeni, že nelze pohrdnout ani dílem Roberta Křesťana (později známého jako lídra kapely "Druhá tráva", který ve skupině POUTNÍCI spolu se snad nejlepším bluegrassovým banjistou Lubošem Malinou hrají jednu ze skladeb všem zamilovaným - "PANENKA":

 

 

No a přejděme po trošce folku také k tzv. osobitým "českým písničkářům" - téměř veskrze ve své době nechvalně bývalým režimem zakázaných.(a tím pádem i alespoň na pár let i raději emigrujících). Prvním z nich je VLADIMÍR MERTA - "PRAHA MAGICKÁ":

 

 

... no a takový JAROSLAV HUTKA (zde s Petrem Kalandrou) - _SLUNEČNICE":

 

 

... a samozřejmě "Baníkovec" JAREK NOHAVICA - "Pane prezidente":

 

 

Zůstaňme ještě na chvíli na severní Moravě, kde lůno české, moravské, českomoravské i slovenské muziky má nesmírné historické kořeny. JAROSLAV WYKRENT - "Růžová pentle":

 

 

Do tohoto ostravsko-slezského lůna patří zcela jistě také PAVEL DOBEŠ - "Něco o lásce":

 

 

Ale přestaňme škatulkovat, lokalizovat a chronollizovat, a vezměme to pro zábavu tak, jak šel čas - třebas na přeskáčku letem časem, ať je to postupně či sestupně. Právě proto pokračujme třeba tím, co tu nikdo nečeká ... Jenže: Pánská polovina tohoto dua byla jednoznačně perzekuována a nikdy od svých svobodomyslných ideí do své smrti pan Chladil neustoupil.(narozdíl od jiných hvězd naší hudební scény). Zde jest MILAN CHLADIL a YVETTA SIMONOVÁ - "My dva a čas":

 

 

V roce 1974 vznikla skupina JAVORY (Hana a Petr Ulrychovi). Kdo by nevzpomenul jejich skladbu "Nechoď do kláštera":

 

 

Jestliže se spojil BOB FRÝDL se sestrami ELEFTERIADU (MARHA & TENA], nemohlo vzniknou snad nic muzikálnějšího než "Zpívej tu píseň  kouzelnou":

 

 

Téměř zapomenutá ALENA TICHÁ a její "Zpívej a povídej":

 

 

Vzpomínka na někdejší manželský pár JAROMÍR MAYER + EVA PILAROVÁ - "Rozhoupej zvony":

 

 

Skupina FLAMENGO a KAREL KAHOVEC, to je už úplná klasika. "Svou lásku jsem rozdal":

 

 

A jak by smet - KAREL ČERNOCH s písní "Zrcadlo":

 

 

Slavný skladatel, textař, výtvarník KAREL FOUSEK se představuje téměř protestním songem "Seriál":

 

 

Rock´n´Rollové počátky nezapomenutelnou intonaci v anglicky zpívaných písních lze vzpomenout i legendou českého bigbítu, který v našich srdcích zůstane navždy PAVEL BOBEK - "Keep On":

 

 

Na skok zpět do Semaforu se skladbou "Ano, pane Jiří". Samozřejmě JIŘÍ GROSMANN a ZUZANA BURIÁNOVÁ:

 

 

Nezapenutelnou mileneckou dvojici IVETA BARTOŠOVÁ a PETR SEPÉŠI, jejichž život snad asi ne náhodou skončil na železničních kolejích si připomeňme "Knoflíky lásky":

 

 

MIROSLAV PALEČEK a MICHAEL JANÍK se svým skvostem "Hele lidi":

 

 

No a další vzpomínka na věhlasné české písničkáře: Tentokrát VLASTA TŘEŠŇÁK a jeho "Poezie":

 

 

Kdysi dívčí idol s údajně nejkrásnějšími "semaforskými nohami" MILUŠKA VOBORNÍKOVÁ - "Báječné ráno":

 

 

Co dodat ke dvojici ZDENĚK RYTÍŘ a MICHAL TUČNÝ, než krásný název krásné písně "Chtěl bych být medvídkem":

 

 

Byl-li zmíněn Michal Tučný, pak k němu neodmyslitelně patřícím Greenhornům následně patřili FEŠÁCI, v tomto případě v hlavní roli lídr se sametovým hlasem - JINDŘICH ŠŤÁHLAVSKÝ - "Jaro":

 

 

Nepřipomíná vám to něco, přátelé? JANA KIRSCHNER spolu s již zmíněným Jarkem Nohavicou je tou, kdo skvotně zazpívala slavný duet "PRVNÍ NOC V NOVÉM BYTĚ"

 

 

Nejenom mladší generaci, ale aktuálně zřejmě celý národ, zaujal vyjímečně rychle TOMÁŠ KLUS. Zde je se svojí asi nejslaavnější "Pánu bohu do oken":

 

 

Vraťme se v klídku o takových dvacet let zpět, protože NAĎA URBÁNKOVÁ a vzpomínnka na Jirku Grossmanna stále stojí zato - "ZÁVIDÍM":

 

 

Rozhodně nezapomenut zůstane česky "Walda", který ve své závěti určitl předem místo svého "postživotního" místa na Zemi - vyšehradský Slavín. Zde je tedy WALDEMAR MATUŠKA a jím způsobem ztvárnění "Slavíci z Madridu":

 

 

A jestliže v předchozím videu byl hlavním aktérem "Walda", zde se dostáváme k daleko širšímu záběru naší umělecké tvorby. Ať již čistě z pohledu muzikálového (námět a scénář - Jiří Suchy), či z pohledu filmového (se spolurežií Jána Roháče a Vladimíra Svitáčka). V hlavních rolích v této ukázce kromě "Waldy" samozřejmě i HANA HEGEROVÁ a KAREL GOTT - "Tak abyste věděla":

 

 

MICHAL TUČNÝ vás již sleduje shůry nespočet let. Ale pro ukázku historie české hudební scény je nezbytné uvést i pro všechny z nás posvátnou "TAM U NEBESKÝCH BRAN":

 

 

To samé platí i v následujícím příspěvku. PETR SPÁLENÝ - "Až mě andělé":

 

 

Na chvíli zase zpět "ke kořenům" .... EVA PILAROVÁ. Ano. Ale  kdesi mezi námi také byla EDITA ŠTAUBERTOVÁ, která v sekundaci Waldemara Matušky, Karla Štědrého a Karla Effy (který ještě v posledních letech svého života s námi sedával ve své oblíbené hospůdce kousek nad VŠE), vysekla taneční verzí filmovou video-hitovku "OLIVER TWIST":

 

 

Zpět k čerstvější tvorbě .... Nejdříve LUBOŠ POSPÍŠIL - "MARYLIN GOODBYE":

 

 

Teď třebas PETR SKOUMAL - "Kolik je na světě moří":

 

 

... OTA PETŘINA - "Karin":

 

 

a samozřejmě PETRA JANŮ - "Exploduj":

 

 

Vraťme se ale ještě nostalgicky na chvíli v čase trochu zpět, neboť by zapomenout na následující snímky byl zřejmě i hřích. BOHUMÍR STARKA a PAVEL ŠVÁB - to jsou jména, která ani v doprovodu Olympicu již mladší generaci tolik neřeknou. Ovšem, to by nesmělo být nesmrtelného hitu "HVĚZDA NA VRBĚ":

 

 

Lze se v klidem v duši vráti i k nesmírně kvalitní muzikálové filmové české tvorbě formou ukázky ze "Starců na chmelu". Tudíž zde jest JOSEF ZÍMA a KAREL ŠTĚDRÝ v hlavní roli nezapomenutelné písně všech tehdejších studentů - "Milenci v texaskách":

 

 

JAN ANTONÍN PACÁK, všeuměl a jedna z legend začínajícího Olympicu, je tím, kdo vyprodukoval tuto nádhernou baladu. "BONSOIR, MADEMOISELLE PARIS":

 

 

Na zpěváka jménem KAREL KOPECKÝ zřejmě již také málokdo vzpomene. Ale určitě ano na jeho "SCHODY DO NEBE":

 

 

Zato KAREL GOTT, idol a slavík, ten bude uctíván navěky. Zde jeho stará dávná hitovka "Kdyby sis oči vyplakala":

 

 

JUDITA ČEŘOVSKÁ by možná mohla být pamatována, i když použe starší generací, obdobně. Především se skladbou "DOMINIKU".

 

 

Stejně jako EDITA ŠTAUBERTOVÁ - "Zlaté střevíčky":

 

 

... nebo LILKA ROČÁKOVÁ - "Bylo léto, horké léto":

 

 

No a jsme-li zrovna u spolužáků ať už "pouze Resslováckých", nebo u pokračujících soukmenovníků např. z obchodní fakulty VŠE, nesmíme zapomenout na SPIRITUÁL KVINTET. V klipu zahlédnete nejenom jistou sortou oblíbené bratry Nedvědy, tragicky zesnuvšího Karla Kryla i kapelníka Jirku Tichotu. Ale co je důležité, také naší o rok starší spolužačku Irenu Budweiserovou. "KRÁSNÁ RŮŽE V SADU KVETLA":

 

 

MARSYAS (ZUZANA MICHNOVÁ, PETR KALANDRA, OSKAR PETR JIŘÍ VONDRÁČEK, JAROSLAV "Olin" NEJEZCHLEBA ad.)  pojem české hudební tvorby, kterou asi netřeba připomínat jinak než její slavnou "Marsyas a Apollón":

 

 

To saamé platí obdobně pro zde zveřejněné duo - LENKA FILIPOVÁ a KAREL ZICH ve vzpomínce na jejich "Mosty":

 

 

Skupina PRECEDENS, především s jednou z nejlepších českých zpěvaček, kterou je BÁRA BASIKOVÁ - "Soumrak bohů":

 

 

Hodně společného má předcházející ukázka samozřejmě i zúčastněnými hudebníky a zpěváky i s následujícím příspěvkem. MICHAL PAVLÍČEK jako současně snad nejlepší český kytarista a KAMIL STŘIHAVKA se svým nenapodobitelným hlasem se představují ve skladbě "Země vzdálená":

 

 

Přerušme tímto v rámci této čtvrté série "Suvenýrů" její rockovou pasáž s konstatováním o našem přesvědčení, že by současná velmi kvalitní česká scéna by to nedopracovala ke své charakteristické a charismatické podobě tak, jak je momentálně známa, bez svých předchůdců - autorů i interpretů, kteří se na postupném vývoji tuzemské tvorby někdy až nevědomky podíleleli. Závěrem stačí už jen stručně uvést i ty, o kterých zatím nebylo na našich stránkách mnoho napsáno. Pokračujme tedy ... MARIE ROTTROVÁ - "Kůň bílý":

 

 

ZDENA LORENCOVÁ - "Proč žiješ rád":

 

 

JIŘÍ SUCHY - "Babetta":

 

 

PAVLÍNA FILIPOVSKÁ - "Kapitáne, kam s tou lodí":

 

 

JIŘÍ JELÍNEK a JANA MALKNECHTOVÁ - "Motýl":

 

 

CRYSTAL (IRENA KUBÁTOVÁ, JIŘINA MENŠLOVÁ provdaná za Petra Rezka, EVA FATKOVÁ ad.) - "Tenhle kluk":

 

 

YVONNE PŘENOSILOVÁ & Olympic: "Měsíc":

 

 

Zcela unikátní a dokumentární, navíc i na tehdejší dobu velmi odvážný krátný film "HOREČKA" je prvním studentským dílem absolventa pražské FAMU, rodáka z Bratislavy a později skvělého režiséra Jaromila Jireše († 2001 v 65 letech) započatého původně již z roku 1958, ačkoli mohl být veřejnosti zpřístupněn až v r. 1964. Je vyjímečnou směskou vývoje českého bigbítu. Při jeho shlédnutí poznáte, že není ani třeba vyloženě jmenovat jednotlivé interprety - ten první je samozřejmě tehdy devatenáctiletý JOSEF LAUFER (pravým jménem Don José Francisco Pérez Rodriguez de Montagnes] de Laufer, narozený v Sables d´Olonne ve Francii) a tím posledním pak ještě "o fous" mladší (rodák z Uherského Hradiště) MIKI VOLEK, pravým křestním jménem Michael, podepisující se ovšem vždy pouze jako "Mickey" ...

 

 

MARTA KUBIŠOVÁ - "Modlitba pro Martu":

 

 

GOLDEN KIDS (Marta Kubišová, Václav Neckář a Helena Vondráčková) - záznam z koncertu ve francouzských Cannes z festivalu Midem:

 

 

WALDEMAR MATUŠKA a KAREL ŠTĚDRÝ - "Mám malý stan":

 

 

V našich hudebních archívech chyběla dosud jedna česká legenda, což počátkem roku tímto napravujeme. Jde o CHINASKI - "Potkal jsem tě po letech":

 

 

Zcela novou powemetalovou hvězdou je italský band z Milána pod názvem FROZEN CROWN. Představujeme prvním velkým hitem "I Am the Tyrant":

 

 

Dymytry - PRAVDA A LEŽ:

 

 

L.A. GUNS - "Rage"

 

 

Karel Gott + Charlotte Ella Gottová - SRDCE NEHASNOU

 

 

THE DEAD DAISIES - We´re An American Band

 

 

LIMETAL - S větrem v zádech

 

 

Komunál - Poslední kulka

 

 

Motionless In White - Necessary Evil

 

 

Mötley Crüe - Looks That Kill

 

 

Něžná noc - Neměj strach

 

 

Nothing More - Go to War

 

 

Sixx: A.M. - We Will Not Go Quietly

 

 

Poslední rok čtvrté suvenýrové hodnotící rubriky rockových základů světového bigbeatu počínáme nejenom stálicí na hudební scéně, co se konkrétní skladby týče ... Zeppelinovskou Lottu si tentokrát vzala na paškál superskupina ve složení Johnny Depp, Alice Cooper a Joe Perry (Aerosmith), takže asi tušíte:

 

Hollywood Vampires - Whole Lotta Love

 

 

Zazvonil zvonec a našim komentovaným sedmi sériím o 75-ti těch nejskalnějších suvenýrech z našich beatových a rockových lásek, které nás provázeli celým životem již od našich studentských let (a vlastně ještě dříve), přičemž doufáme, že to tak vydrží ještě mnoho těch dalších našich - teď již důchodových nových roků, je KONEC. Děkujeme všem těm příznivcům z řad čtenářů tohoto webu, kteří už kouzlem projektu 525 TRACKS ošáleni byli, i těm, kteří jej zde zkoumají poprvé, a posíláme všem tuto závěrečnou hitovku:

 

AMARENTHE - Fearless