Jdi na obsah Jdi na menu
 


OTÁZKY A ODPOVĚDI

 

 

​​1. Co je koronavirus?

 

Označení koronavirus se používá pro jakýkoli virus, patřící do podčeledi Coronaviridae. Jde o souhrnné označení pro čtyři čeledi virů, které způsobují onemocnění u zvířat a lidí s různým stupněm závažnosti. Název je odvozen od charakteristického uspořádání povrchových struktur lipidového obalu virů ve tvaru sluneční korony. Může způsobit běžné obtíže, jako je nachlazení, kašel, dýchací obtíže, teploty. Ale také smrtící choroby, jako je dýchací onemocnění zvané těžký akutní respirační syndrom (SARS; Severe Acute Respiratory Syndrome) či infekci MERS (Middle East Respiratory Syndrome).

 

Nový typ koronaviru označovaný jako „nový koronavirus“ neboli SARS-CoV-2 (původně označený jako 2019-nCoV), případně také jako wuchanský koronavirus, byl poprvé odhalen u nemocného pacienta  na začátku prosince 2019 v čínské provincii Chu-pej, v níž se nachází jedenáctimilionové městská aglomerace Wu-chan. Čínští vědci dokázali popsat genetickou strukturu viru. Čína tyto údaje uvolnila veřejnosti, takže na výzkumu nyní pracuje řada odborných pracovišť po celém světě. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.

 

vse-co-vime.png

 

chceme.png

 

Odhalení dalších faktů z průběžného celosvětového výzkumu nákazy (březen 2020):

 

Na základě stále probíhající studie vědci konstatovali, že tento nový typ koronaviru mutuje každým dnem a má tak vyjímečnou schopnost měnit se tak, aby mohl přežívat ve svém hostiteli. Podle nich se zrodil v Číně mezi 20. až 25. listopadem 2019 u zvířat a poté se přesunul na člověka. Nezodpovězenou otázkou zůstává však, zdali původcem přenosu na lidstvo jsou netopýři či laskouni. Postupná mutace způsobila pak následnou epidemii viru.

 


2. Jak se onemocnění COVID-19 přenáší a projevuje?

 

Koronavirus se přenáší z člověka na člověka po úzkém kontaktu (většinou do 2 metrů vzduchem kapénkovým přenosem nosní, ústní a oční cestou, dotykem s nakaženým či přenašečem, ovšem rovněž dotykem s předmětem do několika hodin až dvou dnů (v případě plastů) po předchozím dotyku nakaženého), ačkoli se jedná prioritně o tzv. kapénkovou infekci, která je přenášena především vzduchem. Zasahuje totiž nejčastěji sliznice horních a dolních dýchacích cest. Inkubační doba je týden až čtrnáct dní, někdy i déle. Po týdnu od nakažení se nemoc většinou projeví horečkami, které neustupují. Mohou být provázené nepříjemnými pocity, bolestmi kloubů a svalů a brzy se objeví projevy kašle.

 


3. Jak se proti nákaze COVID-19 předem alespoň částečně chránit?

 

 

Kromě dodržování zásadních omezení uvedených níže v bodě 9.  je důležité především žít a postupovat tak, jako v případě ochrany proti nákaze klasickým respiračním onemocněním, tedy jako například v aktuálním chřipkovém období:

- vyhýbat se těm, kdo jsou zjevně nemocní, kýchají, kašlou apod.
- dodržovat základní hygienická pravidla
- používat hojně dezinfekci, pokud jsme v kontaktu s lidmi, kteří akutními respiračními potížemi trpí a předměty, které se dostaly do kontaktu s cizími lidmi nebo veřejném prostředí
- nezdržovat se v místech s vyšším počtem lidí
- jedinci, kteří trpí respiračním onemocněním by měli dodržovat pravidla respirační hygieny – tj. při kýchání a kašlání řádně užívat, nejlépe jednorázové, kapesníky, při kašlání a kýchání si zakrývat ústa paží/rukávem, nikoliv rukou! (kapénky se pak mohou přenést dál)
-  samozřejmě především zdravotníci a integrované záchranné složky se musejí chránit, jelikož jsou to právě oni, kteří přicházejí s pacienty a nákazou nejvíce do styku

 

JINAK SE ŘIĎTE PŘEDEVŚÍM TÍMTO:

 

V SOUČASNÉ DOBĚ NIKAM NEJEZDĚTE, CHOĎTE MAXIMÁLNĚ NA RODINNÉ PROCHÁZKY VE DVOU !!! MŮŽETE UBLÍŽIT SOBĚ I JINÝM LIDEM ZAVLEČENÍM NÁKAZY Z MÍST, KDE BYSTE TO ANI NEČEKALI !!! POKUD MUSÍTE DO PRÁCE, JEZDĚTE SVÝMI AUTY !!! NEZÚČASTŇUJTE SE ANI SOUKROMÝCH AKCÍ, NECHOĎTE SI PROHLÍŽET ZAVŘENÉ RESTAURACE NEBO JINÁ PAMÁTEČNÁ MÍSTA, ANI MEZI PŘÍPADNÉ HLOUČKY LIDÍ, OMEZTE NA MAXIMUM CESTOVÁNÍ HROMADNÝMI DOPRAVNÍMI PROSTŘEDKY, STEJNĚ TAK JAKO NAKUPOVÁNÍ V OBCHODECH S DESÍTKAMI LIDÍ V DANOU CHVÍLI !!! NEPODÁVEJTE SI S NIKÝM RUKU, NEVÍTEJTE A NELUČTE SE ANI NÁZNAKEM POLIBKU !!! NEUSTÁLE SI DEZINFIKUJTE RUCE A OBLIČEJ !!! JINAK SI NA ÚSTA A OČI NESAHEJTE !!! UDRŽUJTE ODSTUP OD KAŽDÉHO ČLOVĚKA ASPOŇ DVA METRY !!! POKUSTE SE SEHNAT RESPIRÁTOR 2. AŽ 3.TŘÍDY A PŘI OPUŠTĚNÍ DOMOVA SI HO NASAĎTE !!! NECHOĎTE DO KOSTELA ANI NA NÁVŠTĚVY A NEZVĚTE K SOBĚ DOMŮ ZBYTEČNĚ HOSTY !!! JIŽ PŘI NÁZNAKU KAŠLE NEBO ZVÝŠENÉ TEPLOTY KONTAKTUJTE LÉKAŘE A VYNUŤTE SI PROVEDENÍ TESTU !!! A HLAVNĚ: NEVĚŘTE TOMU, ŽE SE NIC MOC NEDĚJE !!! OPRAVDU JE TO VELMI VÁŽNÉ !!!

 

 

rady.png

 

desatero.jpg

 

 

4. Je možná léčba tohoto onemocnění?

 

 


Pro infekci COVID-19 neexistuje žádná specifická antivirová léčba. Lidé infikovaní koronavirem by měli zahájit podpůrnou léčbu, zmírňující příznaky této infekce. Léčba je vždy individuální a vychází z konkrétních potřeb pacienta. K podpůrné léčbě se využívají běžně dostupné léky, množství symptomů onemocnění COVID-19 se dá úspěšně léčit. Vysokou účinnost například vitamínů pro zvýšení vlastní imunity potvrzuje na svých stránkách i Světová zdravotnická organizace. Aplikace léků původně vyvinutých na léčbu jiných nemocí a vývoj vakcíny je bohužel jen ve stádiu vývojových zkoušek, výzkumu, studií a počátečních analýz.

 

 

5. S kým se poradit?

 

 

Pokud potřebujete poradit v souvislosti s aktuálním výskytem onemocnění COVID-19, ať už jste občan či zdravotník, je vám k dispozici infolinky Státního zdravotního ústavu, všeobecná linka 1212 a zveřejněné kontakty na krajské hygienické stanice.

 

Pokud se nemůžete na uvedené infolinky dovolat, zachovejte, prosím, především klid. V současné době mohou být v důsledku zvýšeného zájmu o tuto problematiku linky obsazené a přetížené, ačkoli jsou intenzívně posilovány z řad postupně školeného personálu.

 

 

​6. Co dělat, pokud pociťujete příznaky onemocnění?

 

 

Rozhodně neplatí, že každý, kdo má teplotu a nějaké respirační potíže, trpí infekcí COVID-19! Na druhou stranu ne každý případ infekce koronavirem musí být charakteristický epidemiologickými kritérii – tzn. daný jedinec byl v ohnisku nákazy, a také klinickými kritérii – tzn. vykazuje symptomy, které jsou charakteristické pro dané onemocnění. Je důležité, abyste bedlivě a průběžně sledovali svůj zdravotní stav se zaměřením se na příznaky počínajícího respiračního onemocnění (především horečka nad 38° C, dýchací obtíže).

 

V případě výskytu výše uvedených příznaků respiračního onemocnění, omezte kontakt s ostatními osobami včetně rodinných příslušníků a telefonicky okamžitě kontaktujte svého lékaře, který bude organizovat další poskytovaní zdravotní péče ve spolupráci krajskou hygienickou stanicí.

 

Základní doporučení je ovšem zcela jednoduché: Snažte se nechat co nejdříve otestovat specializovanými laboratořemi k tomu určenými !!!

 

Snížit nápor veřejnosti na zdravotníky má za úkol nově vyvinutý online dotazník určující pravděpodobnost nákazy koronavirem. Na jeho vývoji se podílely české i zahraniční technologické firmy ve spolupráci s ministerstvem průmyslu a obchodu a speciální telefonní linkou 1212:

 

 

 

 

7. Na koho se obrátit, pokud se chcete nechat vyšetřit na přítomnost infekce COVID-19?

 

 

V případě, že budete mít obavy o svůj zdravotní stav související s novým koronavirem, je třeba telefonicky kontaktovat svého registrujícího lékaře nebo lékařskou pohotovostní službu, popřípadě místně příslušnou krajskou hygienickou stanici, kde poskytnou informace o dalším postupu v závislosti na zjištěných skutečnostech.

 

Diagnostiku onemocnění COVID-19 začaly provádět jako první pražské FN Bulovka a FN v Motole, dále také Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě, Nemocnice České Budějovice a Fakultní nemocnice Hradec Králové. Odebírání vzorků je od 6.3.2020 celorepublikově organizováno také doma u jednotlivých pacientů v karanténě i s podezřením na nákazu. Navíc začaly s testy pomáhat i licencované soukromé laboratoře a zdravotní pojišťovny ponesou související náklady. K 12.3.2020 je autorizováno již celkem přes 30 laboratoří napříč celou Českou republikou.

 

bulovka.jpg

 

 

9. Prevence a způsob ochrany

 

 

Kromě ostražitosti při styku s okolím, neustálé snaze o úplné informovanosti o aktuální situaci a zvýšené osobní hygieny (především několikadenní dezinfekce rukou, nesahání si na vlastní ústa, nos a oči přímo rukama) je třeba si uvědomit, jaká je skutečná role ústních roušek a rozlišování jejich typů, účelu a funkčnosti:

 

Roušky neboli ústenky jsou určené zejména k ochraně okolí, tedy aby již nakažený člověk nebo přenašeč nešířil nemoc dál kapénkovou cestou. Použitím běžných roušek se člověk před nákazou COVID-19 neochrání, může však zabránit jejímu dalšímu šíření v případě, kdy by byl sám již infekční. Ochranu proti přenosu nákazy od jiného člověka může poskytnout pouze respirátor se stupněm filtrační ochrany proti virům, případně v určité míře také speciální roušky vyráběné s použitím nanotechnologických výrobních postupů !!! Je třeba se řídit normalizovaným označením účelové ochrany jednotlivých typů respirátorů (např. FFP1 dle normy EU nejsou vyhovující a je třeba používat vyšší třídu ochrany s označením minimálně FFP2 (ekvivalentní N95 a KN95 s 95%-ní účinností) a vyšší, jako např. FFP3 a celoobličejové masky s vestavěnými respirátory nejvyšší třídy !!!

 

Velmi důležitou ochranou je součásné používání ochranných brýli a rukavic, v případě záchranných složek pak i celotělové "skafandry" s komplexní dezinfekční procedurou po každém "podezřelém" nebo nařízeném styku. A samozřejmě neustálá a průběžná dezinfekce rukou a předmětů všeho obyvatelstva.

 

 

INSTRUKTÁŽNÍ NÁVOD NA VÝROBU DEZINFEKCE DOMA:

 

 

 

OPATŘENÍ A VYSVĚTLENÍ NĚKTERÝCH POJMŮ:

 

 

Uzavření základních, středních i vysokých škol či zákaz akcí s více než stovkou účastníků. Tím vláda 10. března 2020 doplnila stávající opatření v boji proti koronaviru (například povinné karantény a hlášení pobytu v zahraničí), který se šíří bleskově v Evropě i na území ČR. Kabinet tak začíná využívat opatření známá z pandemických plánů, které v případě krizové situace předpokládají i zavedení dalších kroků včetně nasazení armády či uzavření měst. Mají za cíl zpomalit šíření infekce v České republice, i když je zřejmé, že tuto infekci, která se šíří hlavně kapénkami, nelze zcela zastavit.


Kromě uzavření škol a rušení hromadných akcí Pandemický plán naznačuje i další opatření, která mohou být v případě krizového stavu zavedena – například omezení hromadné dopravy nebo uzavření celých měst.


Typový plán nicméně počítá i s dalšími restrikcemi, ke kterým by česká vláda mohla přistoupit. Jde například o omezení práva provozování některých podnikatelských činností, striktní ochrana státních hranic se zákazem vstupu cizinců, případně  nasazení vojáků v činné službě a jednotek požární ochrany k provádění dalších krizových opatření apod.

 

Co můžeme tedy dále očekávat (například v případě značného rozšíření viru) za plošná opatření nad rámec výše uvedeného v nejbližší době, tedy včetně zneprodyšnění a separace některých obcí, úplných zákazů návštěv v nemocnicích a ústavech, rušení rizikových spojů hromadné dopravy, částečné blokace hranic nebo povinného vyšetření na hraničních přechodech, úplného zákazu shromážďování a veřejných akcí, uzavření všech škol a školek či úřadů pro veřejnost? Jedná se o dva typy krajních stavů a těmi jsou:

 


1. Stav nebezpečí (regionální opatření)

 

Jde o nejnižší stupeň krizové situace, kdy na místo odborných komisí nastupují krizové štáby. Toto bezodkladné opatření lze vyhlásit, jsou-li v případě živelní pohromy, ekologické nebo průmyslové havárie, nehody nebo jiného nebezpečí ohroženy životy, zdraví, majetek, životní prostředí nebo vnitřní bezpečnost a veřejný pořádek, pokud nedosahuje intenzita ohrožení značného rozsahu a není možné odvrátit ohrožení běžnou činností správních úřadů a složek integrovaného záchranného systému.


Stav nebezpečí lze vyhlásit jen s uvedením důvodů, na nezbytně nutnou dobu a pro celé území kraje, nebo pro jeho části. Rozhodnutí o vyhlášení stavu nebezpečí musí obsahovat krizová opatření a jejich rozsah.


Stav nebezpečí pro území kraje nebo jeho část vyhlašuje hejtman kraje, v Praze primátor hlavního města. Stav nebezpečí lze vyhlásit na dobu nejvýše 30 dnů. Další prodloužení vyhlášeného stavu nebezpečí je možné jen se souhlasem vlády.

 


2. Nouzový stav (celorepublikový stav nouze):

 

Může být vyhlášen v případě živelních pohrom, ekologických nebo průmyslových havárií, nehod nebo jiného nebezpečí, které ve značném rozsahu ohrožují životy, zdraví nebo majetkové hodnoty anebo vnitřní pořádek a bezpečnost.


Vyhlašuje ho vláda. O svém kroku neprodleně informuje Poslaneckou sněmovnu, která může vyhlášení zrušit. Je-li nebezpečí z prodlení, může nouzový stav vyhlásit předseda vlády. Jeho rozhodnutí pak vláda do 24 hodin buď schválí, nebo zruší.


Nouzový stav se vyhlašuje buď pro omezené území, nebo pro celé území státu. Může být vyhlášen jen na určitou dobu (nejdéle 30 dnů, prodloužit ho je možné jen se souhlasem Sněmovny).


Současně s vyhlášením nouzového stavu musí vláda vymezit, která práva a v jakém rozsahu se v souladu s Listinou základních práv a svobod omezují a které povinnosti a v jakém rozsahu se ukládají.


Vláda například může nařídit evakuaci lidí a majetku z vymezeného území, zakázat vstup, pobyt a pohyb na vymezených místech, rozhodnout o ukládání pracovní výpomoci nebo povinnosti poskytnout věcné prostředky k řešení krizové situace či rozhodnout o bezodkladném provádění staveb, stavebních prací, terénních úprav nebo odstraňování staveb za účelem zmírnění nebo odvrácení veřejného ohrožení vyplývajícího z krizové situace.


Rozhodnutí o nouzovém stavu (stejně jako u vyhlášení stavu ohrožení státu a válečného stavu) se zveřejňuje v hromadných sdělovacích prostředcích a vyhlašuje se podobně jako zákon.